Copilul tau si musafirii

Inchiderea in sine
Copiii care accepta prezenta musafirilor, insa devin mai tacuti, evitand raspunsurile la intrebari, duc o lupta interioara, pe de o parte cu emotiile, iar pe de alta cu complexele, fiind in acelasi timp foarte curiosi.

De obicei este vorba de temperamente melanco­lice si copii cu un bun simt nativ, inteligenti, capabili de gandire foarte profunda si sentimente superioare.

Parintii nu trebuie sa-i forteze sa devina vorbareti, ci doar trebuie sa-i faca sa le placa sa comunice cu alti copii mai intai. Timiditatea este mai mult o manifestare a complexelor decat o expresie a emotivitatii.

Antreneaza-i in jocuri si dialoguri
Incepe chiar tu sa comunici mai mult cu copilul tau, probabil ca si pe aceasta panta sunt unele probleme.

…Sau poate ca este vorba de lipsa de comunicare doar cu unul dintre parinti, nu cu amandoi. In acest caz, ar trebui ca cel care nu apuca sa vorbeasca prea mult cu copilul sa isi largeasca „programul“ alocat celui mic.

Discuta cu partenerul tau despre ce este de facut si stabiliti de comun acord sa petreceti cu totii mai mult timp impreuna.

Apropierea prietenoasa
Copiii pentru care sosirea musafirilor reprezinta un eveniment placut, asteptat, pentru a comunica si a se juca cu ei, reprezinta cazul cel mai dorit si admirat de noi, parintii. Aceasta denota un echilibru psihic, inteligenta, cumpatare, ca­racter non-agresiv, tolerant, im­pa­ciuitor, protectiv, uneori chiar romantic si visator.

Problema ascunsa a acestor copii este tocmai o usoara distantare de obiectivitate, de realitate si uneori exagerarea in a oferi incredere oricarui strain aparent prietenos si amabil. O alta problema o reprezinta faptul ca acesti copii sunt nativ mai putin vigilenti si deseori cred ca lor nu li se poate intampla nimic rau, chiar si atunci cand traiesc senzatia de frica (in cele mai multe cazuri, o ignora).

Indiferenta fata de musafiri
O alta varianta foarte posibila este ca micutul sa trateze nou venitii cu nepasare, cel putin aparenta.

Micutii care nu reactioneaza evident la sosirea sau prezenta musafirilor au de obicei o componenta temperamentala flegmatica, rece, pasiva.

Majoritatea sunt foarte inteligenti, greu de inteles, complecsi, adesea incapabili de a-si exprima sentimentele si dorintele din cauza unor blocaje impuse de firea lor. Au nevoie de permanente dovezi ca sunt iubiti si admirati si mai ales intelesi, pentru a putea evolua catre o fire mai deschisa si mai sensibila.

Analizand reactiile copiilor in prezenta musafi­rilor, putem descoperi unele aspecte ascunse ale personalitatii lor. Astfel, ne putem adapta comportamentul in asa fel incat sa folosim cele mai eficiente metode de educatie.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii