Copilul tau si musafirii
Face intentionat obraznicii
Foarte multi copii percep inconstient prezenta musafirilor ca pe o invadare a spatiului lor, dar si ca pe o amenintare nejustificata. Mai mult decat atat, atentia acordata de catre parinti musafirilor poate fi perceputa negativ, putand aparea trairi foarte apropiate celor de gelozie.
Ca urmare, micutii tind sa nu mai respecte regulile impuse de parinti si chiar sa faca intentionat lucruri care stiu ca-i supara pe parinti, ajungandu-se chiar la distrugerea intentionata a unor obiecte.
Nu te enerva si nu tipa la copil. Vorbeste-i calm, dar ferm, scoate-l din camera si promite-i ca va fi pedepsit si ca veti avea o discutie ulterioara.
Nu uita sa si porti cu el discutia promisa, imediat ce au plecat musafirii – este calea cea mai sigura pentru a intelege ca nu-ti place „circul in fata lor si ca e un comportament pe care il doresti si de la el. Explica-i ca se face singur de ras.
Scenele in fata musafirilor
Manifestarile neobisnuite si atitudinile usor agresive ale micutului in prezenta musafirilor pot fi o forma de protest direct si mai rar o forma de a se plasa in centrul atentiei, cum se credea pana acum. Aceste „scene, care includ uneori tipete, plans sau ras nejustificat, denota o fire de om care reactioneaza prea rapid, intrucatva coleric.
Este tipul de copil cu o doza de egoism nativ, pasional si capabil de sentimente extreme, puternice, dar si de ura, razbunare si chiar violenta, chiar daca nu o arata la aceasta varsta. In sens pozitiv, copilul are tendinta de a evolua catre un caracter integru, incompatibil cu lasitatea, care va pune mare pret pe onestitate si respect.
Vorbeste urat, se incrunta…
Din pricina prezentei intrusilor, mai ales daca acestia ii par prea maturi sau deloc simpatici, poate aparea o tensiune psihica mult mai mare.
In aceste cazuri, micutul isi va descarca tensiunea in moduri mai mult sau mai putin „discrete. Formele manifestarilor agresive pot fi „usoare, precum privirile incruntate, dar si foarte neplacute, atunci cand copilul incearca ironia sau chiar forme de insulta.
Aceste expresii comportamentale sunt semne care demasca o tipologie infantila, directa, sincera, curajoasa si cu o vointa de fier. De regula, e vorba de copii cu incredere in propriile forte si care nu lasa un lucru inceput fara a-l termina.
Fuge de nou veniti
Copilul care se retrage din fata musafirilor nu este intotdeauna un timid sau foarte fricos, cum inca se mai crede in mod gresit.
Evitarea contactului cu musafirii este foarte frecvent cauzata de o teama naturala de necunoscut, care nu apare doar la emotivi, ci si la copiii complet stapani pe emotiile lor. Acesti copii au de regula un temperament flegmatic, manifestat mai ales prin precautie in fata eventualelor pericole.
Majoritatea acestor copii vor evolua catre o fire conformista, calculata, exigenta, exacta, insa mai putin sentimentala si cu un simt slab al aventurii, preferand caile sigure si simple.
Din nefericire, acest model nu-i va putea oferi decat o viata modesta, dar linistita, in cazul in care nu i se explica faptul ca uneori trebuie sa risti pentru a urca undeva mai sus.
Protestul indirect
Aceasta reactie demasca tipologia unui copil sensibil, capabil de sentimente profunde, insa sensibil si mai dificil adaptabil.
Este modelul psihic care poate evolua usor catre o fire morala, cu simt al dreptatii, ce va ramane atasat neconditionat de cei ce-l iubesc, indiferent de consecinte sau dificultati. Copilul din aceasta tipologie necesita insa mai multa afectiune si comunicare in grupuri de copii.
Curiozitatea timida
Unii micuti sunt mai intai foarte timizi fata de musafiri, apoi devin, in timp relativ scurt, mai curajosi si uneori chiar vorbareti.
Acest model de atitudine demasca o aceeasi lupta intre teama de necunoscut si emotii, pe de o parte, si curiozitatea care invinge in final, pe de alta parte. Tocmai faptul ca ambele instincte sunt egale la inceput, dar curiozitatea invinge, ne ofera cheia de interpretare a felului de a fi al micutului.
Astfel, se poate spune ca este vorba de un copil inteligent, precaut, care mai intai analizeaza semiconstient trairile, iar apoi „riscurile de a se apropia sau nu de ceva sau cineva. Majoritatea acestor copii au un I.Q. peste medie, viteza de gandire superioara, intuitie si uneori simt practic si capacitate de adaptare sociala.
Nu-i va accepta pe cei pe care nu-i place
Daca cei nou veniti nu manifesta interes pentru el sau se poarta rece, nici copilul nu va incerca sa se apropie.
Daca face parte dintre copiii care vorbesc cu „tu cu adultul ce le castiga prietenia, ar fi cazul sa-l educi sa fie ceva mai respectuos si politicos. Nu de alta, dar, chiar daca pare modern sa abordeze musafirii astfel, pe viitor nu va sti, de pilda, sa comunice adecvat cu superiorii ierarhici sau cu persoanele de la care are de invatat.
Pentru copii, casa este locul cel mai sigur, care le apartine in totalitate, asa cum prezenta parintilor reprezinta, de asemenea, o garantie a sigurantei. Micutii vor fi, asadar, surprinsi de orice nou venit „pe teritoriul lor si se vor confrunta cu doua sentimente contradictorii: instinctul de evitare a necunoscutului si, pe de alta parte, dorinta de explorare a acestuia. Felul in care „rezolva conflictul este diferit de la copil la copil, in functie de personalitatea lui.
Comportamentul indraznet
Copiii care intampina cu entuziasm si indrazneala musafirii au un instinct social care invinge temerile sau alte porniri instinctive. Acest aspect este minunat si ii va aduce foarte multe avantaje, mai ales in viitor.
Din nefericire, aceasta atitudine demasca si alte aspecte psihologice dezavantajoase in unele situatii, cum ar fi: usoara superficialitate in gandire, adaptarea usoara a unor modele negative din lumea anturajului sau prezent sau viitor, lipsa instinctului de conservare in situatiile in care se simte bine si mai ales vesel.
Trebuie sa ai multa grija pentru a-i oferi cat mai multe informatii despre tot ce se intampla in jur si indeosebi cu el, atat acum, cat mai ales cand va ajunge la pubertate.
Inchiderea in sine
Copiii care accepta prezenta musafirilor, insa devin mai tacuti, evitand raspunsurile la intrebari, duc o lupta interioara, pe de o parte cu emotiile, iar pe de alta cu complexele, fiind in acelasi timp foarte curiosi.
De obicei este vorba de temperamente melancolice si copii cu un bun simt nativ, inteligenti, capabili de gandire foarte profunda si sentimente superioare.
Parintii nu trebuie sa-i forteze sa devina vorbareti, ci doar trebuie sa-i faca sa le placa sa comunice cu alti copii mai intai. Timiditatea este mai mult o manifestare a complexelor decat o expresie a emotivitatii.
Antreneaza-i in jocuri si dialoguri
Incepe chiar tu sa comunici mai mult cu copilul tau, probabil ca si pe aceasta panta sunt unele probleme.
…Sau poate ca este vorba de lipsa de comunicare doar cu unul dintre parinti, nu cu amandoi. In acest caz, ar trebui ca cel care nu apuca sa vorbeasca prea mult cu copilul sa isi largeasca „programul alocat celui mic.
Discuta cu partenerul tau despre ce este de facut si stabiliti de comun acord sa petreceti cu totii mai mult timp impreuna.
Apropierea prietenoasa
Copiii pentru care sosirea musafirilor reprezinta un eveniment placut, asteptat, pentru a comunica si a se juca cu ei, reprezinta cazul cel mai dorit si admirat de noi, parintii. Aceasta denota un echilibru psihic, inteligenta, cumpatare, caracter non-agresiv, tolerant, impaciuitor, protectiv, uneori chiar romantic si visator.
Problema ascunsa a acestor copii este tocmai o usoara distantare de obiectivitate, de realitate si uneori exagerarea in a oferi incredere oricarui strain aparent prietenos si amabil. O alta problema o reprezinta faptul ca acesti copii sunt nativ mai putin vigilenti si deseori cred ca lor nu li se poate intampla nimic rau, chiar si atunci cand traiesc senzatia de frica (in cele mai multe cazuri, o ignora).
Indiferenta fata de musafiri
O alta varianta foarte posibila este ca micutul sa trateze nou venitii cu nepasare, cel putin aparenta.
Micutii care nu reactioneaza evident la sosirea sau prezenta musafirilor au de obicei o componenta temperamentala flegmatica, rece, pasiva.
Majoritatea sunt foarte inteligenti, greu de inteles, complecsi, adesea incapabili de a-si exprima sentimentele si dorintele din cauza unor blocaje impuse de firea lor. Au nevoie de permanente dovezi ca sunt iubiti si admirati si mai ales intelesi, pentru a putea evolua catre o fire mai deschisa si mai sensibila.
Analizand reactiile copiilor in prezenta musafirilor, putem descoperi unele aspecte ascunse ale personalitatii lor. Astfel, ne putem adapta comportamentul in asa fel incat sa folosim cele mai eficiente metode de educatie.