Copilul tau si musafirii

Copilul tau si musafirii

copilFace intentionat obraznicii
Foarte multi copii percep inconstient prezenta musa­fi­rilor ca pe o invadare a spatiului lor, dar si ca pe o ame­nintare nejustificata. Mai mult decat atat, atentia acordata de catre parinti musafirilor poate fi perceputa ne­gativ, putand aparea trairi foarte apropiate celor de gelozie.

Ca urmare, mi­cutii tind sa nu mai respecte regulile impuse de parinti si chiar sa faca intentionat lucruri care stiu ca-i supara pe parinti, ajungandu-se chiar la distrugerea intentionata a unor obiecte.

Nu te enerva si nu tipa la copil. Vorbeste-i calm, dar ferm, scoate-l din camera si promite-i ca va fi pedepsit si ca veti avea o discutie ulterioara.

Nu uita sa si porti cu el discutia promisa, imediat ce au plecat musafirii – este calea cea mai sigura pentru a intelege ca nu-ti place „circul“ in fata lor si ca e un comportament pe care il doresti si de la el. Explica-i ca se face singur de ras.

Scenele in fata musafirilor
Manifestarile neobisnuite si atitudinile usor agresive ale micutului in prezenta musafirilor pot fi o forma de protest direct si mai rar o forma de a se plasa in centrul atentiei, cum se credea pana acum. A­ceste „scene“, care includ uneori tipete, plans sau ras nejustificat, denota o fire de om care reac­tioneaza prea rapid, intrucatva coleric.

Este tipul de copil cu o doza de egoism nativ, pasional si capabil de sentimente extreme, puternice, dar si de ura, raz­bu­nare si chiar violenta, chiar daca nu o arata la aceasta varsta. In sens pozitiv, copilul are tendinta de a evolua catre un caracter in­tegru, incompatibil cu lasitatea, care va pune mare pret pe onestitate si respect.

Vorbeste urat, se incrunta…
Din pricina prezentei intrusilor, mai ales daca acestia ii par prea maturi sau deloc simpatici, poate aparea o tensiune psihica mult mai mare.

In aceste cazuri, micutul isi va descarca tensiunea in moduri mai mult sau mai putin „discrete“. Formele manifestarilor agresive pot fi „usoare“, precum privirile incruntate, dar si foarte neplacute, atunci cand copilul incearca ironia sau chiar forme de insulta.

Aceste expresii comportamentale sunt semne care demasca o tipologie infantila, directa, sincera, curajoasa si cu o vointa de fier. De regula, e vorba de copii cu incredere in propriile forte si care nu lasa un lucru inceput fara a-l termina.

Fuge de nou veniti
Copilul care se retrage din fata musafirilor nu este intotdeauna un timid sau foarte fricos, cum inca se mai crede in mod gresit.

Evitarea contactului cu musafirii este foarte frecvent cauzata de o teama na­tu­rala de necunoscut, care nu apare doar la emotivi, ci si la copiii complet stapani pe emotiile lor. Acesti copii au de regula un temperament flegmatic, manifestat mai ales prin pre­cautie in fata eventualelor pericole.

Majoritatea acestor copii vor evolua catre o fire conformista, calculata, exi­gen­ta, exacta, insa mai putin sentimentala si cu un simt slab al aventurii, preferand caile sigure si simple.

Din nefericire, acest mo­del nu-i va putea oferi decat o viata modesta, dar linistita, in cazul in care nu i se explica faptul ca uneori trebuie sa risti pentru a urca undeva mai sus.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii