Copilul tau si musafirii

Protestul indirect
Aceasta reactie demasca tipologia unui copil sensibil, capabil de sentimente profunde, insa sensibil si mai dificil adaptabil.

Este modelul psihic care poate evolua usor catre o fire morala, cu simt al dreptatii, ce va ramane atasat neconditionat de cei ce-l iubesc, indiferent de consecinte sau dificultati. Copilul din aceasta tipologie necesita insa mai multa afectiune si comunicare in grupuri de copii.

Curiozitatea timida
Unii micuti sunt mai intai foarte timizi fata de musa­firi, apoi devin, in timp relativ scurt, mai curajosi si uneori chiar vorbareti.

Acest model de atitudine demasca o aceeasi lupta intre teama de necunoscut si emotii, pe de o parte, si curiozitatea care invinge in final, pe de alta parte. Tocmai faptul ca ambele instincte sunt egale la inceput, dar curiozitatea invinge, ne ofera cheia de interpretare a felului de a fi al micutului.

Astfel, se poate spune ca este vorba de un copil inteligent, precaut, care mai intai analizeaza semiconstient trairile, iar apoi „riscurile“ de a se apropia sau nu de ceva sau cineva. Majoritatea acestor copii au un I.Q. peste me­die, viteza de gandire superioara, intuitie si uneori simt practic si capacitate de adaptare sociala.

Nu-i va accepta pe cei pe care nu-i place
Daca cei nou veniti nu manifesta interes pentru el sau se poarta rece, nici copilul nu va incerca sa se apropie.

Daca face parte dintre copiii care vorbesc cu „tu“ cu adultul ce le castiga prietenia, ar fi cazul sa-l educi sa fie ceva mai respectuos si politicos. Nu de alta, dar, chiar daca pare modern sa abordeze musafirii astfel, pe viitor nu va sti, de pilda, sa comunice adecvat cu superiorii ierarhici sau cu persoanele de la care are de invatat.

Pentru copii, casa este locul cel mai sigur, ca­re le apartine in to­tali­tate, asa cum prezenta parintilor reprezinta, de asemenea, o garantie a sigurantei. Micutii vor fi, asadar, surprinsi de orice nou venit „pe teritoriul lor“ si se vor confrunta cu doua sentimente contradictorii: instinctul de evitare a necunoscutului si, pe de alta parte, dorinta de explorare a acestuia. Felul in care „rezolva“ conflictul este diferit de la copil la copil, in functie de personalitatea lui.

Comportamentul indraznet
Copiii care intampina cu entuziasm si indrazneala musafirii au un instinct social care invinge temerile sau alte porniri instinctive. Acest aspect este minunat si ii va aduce foarte multe avantaje, mai ales in viitor.

Din nefericire, aceasta atitudine demasca si alte aspecte psihologice dezavantajoase in unele situatii, cum ar fi: usoara superficialitate in gandire, adaptarea usoara a unor mode­le negative din lumea anturajului sau prezent sau viitor, lipsa instinctului de conservare in situatiile in care se simte bine si mai ales vesel.

Trebuie sa ai multa grija pentru a-i oferi cat mai multe informatii despre tot ce se intampla in jur si indeosebi cu el, atat acum, cat mai ales cand va ajunge la pubertate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii