Copiii simt dacă faci diferențe între ei

Când ai doi sau mai mulți copii, este posibil să nu realizezi când faci diferențe între ei. Ca mamă, oricum faci diferențe pentru că au vârste diferite, dar aici nu este vorba de aceste diferențe, ci de cele legate de sentimente.

Nu contează vârsta, contează doar că cei mici simt dacă, într-un anumit fel, ții mai mult la unul dintre ei decât la celălalt/ceilalți.

Copiii simt dacă faci diferențe între ei

Copiii se simt așa când apare un frățior sau o surioară și e normal. În mintea lor de copii, se gândesc că toată atenția pe care le-o ofereai lor, se va duce la celălalt.

Este datoria ta, ca mamă, să eviți pe cât posibil să îi dai de înțeles copilului că primește mai puțină atenție decât fratele/sora lui.

Intenția ta nu va fi niciodată să faci diferențe între ei, dar automat se întâmplă. Un bebeluș necesită mai multă grijă la început, dar nu înseamnă că celălalt copil nu are nevoie de tine în continuare.

Când copiii simt că faci diferențe, încep să reacționeze. Poate plâng mai des, aruncă cu jucării, fac lucruri pe care până atunci nu le făceau sau pur și simplu se comportă diferit.

Acestea sunt semnele la care trebuie să fii atentă ca să îți dai seama dacă faci diferențe. Cu toate că nu o faci intenționat, dacă observi aceste semne, nu le trece cu vederea.

În momentul în care stabilești că doar ți se pare, atunci va trece mult timp până să ajungi la concluzia reală că faci diferențe între ei.

Cu cât trece mai mult timp, cu atât copilul se va simți mai neglijat și, în mintea lui inocentă, va crede că nu îți mai pasă de el, sau chiar că l-ai înlocuit.

Este necesar să îl obișnuiești pe cel mare cu cel mic, să îi ții cât mai mult posibil împreună. Doar așa cel mare va dezvolta sentimente de grijă și de afecțiune față de fratele/sora sa.

Copiii înțeleg mult mai multe decât ai crede, astfel, poți să vorbești deschis cu ei despre ce se întâmplă și să îi ajuți să realizeze că nu au de ce să se simtă amenințați.

Nu te învinovăți pentru aceste diferențe. Este greu să fii mamă. Ai nevoie să gândești pozitiv și să știi, în sinea ta, că faci tot ce poți și cum crezi tu că e mai bine pentru copiii tăi.

Ține minte că, din momentul în care ai mai mulți copii, până la o anumită vârstă, trebuie să îi ții mereu împreună, să le cumperi aceleași lucruri, să începi să vezi diferențele pe care le fac ei singuri între ei (de haine, culori, mâncare, jucării, sporturi, etc.) și să le dezvolți pe fiecare în parte.

Poate vor să facă sporturi diferite, dar tu poți să găsești un centru unde se fac ambele. Poate nu le plac mereu aceleași mâncăruri, dar tu poți să te asiguri că le ai pe cele preferate de fiecare.

Copiii sunt o binecuvântare și merită tot ce e mai bun, de aceea merită să nu se simtă mai puțin speciali decât frații lor și merită să înțeleagă bucuria de a nu fi singur la părinți.

Redactat de Ana Maria Niță-Bungrezeanu

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Recomandări pentru redeschiderea școlilor: maxim 10-15 elevi în clasă, program de maximum 4 ore și ore de 30 de minute

Mirela Vaida trage un semnal de alarmă privind lipsa orelor de educație sexuală în școlile din România

Transport gratuit pentru elevi. „Elevii vor circula spre școală doar pe baza carnetului de elev”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii