Moduri prin care părinții aflați la început de drum pot cere ajutor
Exprimarea nevoilor poate fi dificilă în orice moment al vieții și nu devine mai ușor nici după ce devii părinte.
În timpul acestei perioade pline de bătălii, unele propriu-zise (atunci când cari căruciorul pe scări) și altele figurative (anxietate post-natală), nu este ieșit din comun să te simți ciudat dacă ceri ajutor.
Moduri prin care părinții aflați la început de drum pot cere ajutor
Face parte din natura umană să ne simțim de parcă îi forțăm pe alții să ne ajute, dar încercarea de a te descurca singură te poate face să te simți copleșită și singură.
Pentru a te ajuta să obții ceea ce ai nevoie în această perioadă, am vorbit cu mame și experți în comunicare despre cum să ceri – și chiar să primești – ajutor.
Clarifică ce ai nevoie
Conversație: În mijlocul factorilor de stres provocați de viața de părinte, nu gândim tot timpul clar. Cu foarte puțină energie și plină până în gât de hăinuțe murdare, te poți simți urmărită de un nor vag cu lucruri pe care le ai de făcut.
O agendă te poate ajuta să ții evidența lucrurilor care te copleșesc, prioritizând sarcinile de la cele mai importante la cel mai puțin importante.
Alege pe cineva să delege pentru tine
Când te simți inconfortabilă în legătură cu cererea ajutorului, identifică o persoană care poate să facă lucruri cu aceeași autoritate ca a ta.
„Sfatul meu este să alegi o prietenă bună sau un membru al familiei care se poate descurca, să nu te simți de parcă forțezi”, spune o mămică.
Citește și: La ce vârstă ies măselele la copii – lucruri interesante despre dentiție
Folosește rețelele de socializare (cu cap)
După cum probabil ați învățat deja din experiență, rețelele de socializare pot fi un dar și un blestem. Nu devine mai puțin adevărat atunci când vrei să te simți sprijinită după ce naști.
Internetul poate fi un loc în care mamele să primească ajutor de la alte mame aflate în aceeași situație și să se conecteze cu grupuri de părinți și alte resurse din comunitate.
Folosește șabloane pentru masă
Roagă pe cineva să te ajute cu organizarea meselor pentru familie sau pentru bebeluș.
Șabloanele pot programa și alte activități cu care să te ajute cei dragi, de la treburi până la stat cu copilul. Ai grijă să specifici preferințele despre cât timp să petreacă în vizită sau anumite restricții alimentare.
Comunică mai mult cu partenerul
Cea mai complicată conversație dintre toate privind nevoia de ajutor poate să fie chiar cu soțul/partenerul. În această relație intimă este important să comunici sincer și la momentul potrivit.
Conform unui consilier pentru căsnicii și familie, e bine să alegi un moment în care amândoi aveți puțin timp liber și sunteți relaxați.
Nu vă opriți din comunicare odată ce s-a întâmplat deja. Este o conversație pe care ar trebui să o aveți zilnic. Cel mai bun lucru pe care tu și partenerul îl puteți face este să fiți deschiși și flexibili, știind că uneori veți avea nevoie de mai mult ajutor decât alții.
Redactat de Ana Maria Niță-Bungrezeanu
Foto: Shutterstock.com
Citește și:
Roșu, galben și verde. Ce înseamnă cele trei scenarii pentru noul an școlar 2020 – 2021?
„Călătorește” online prin proiectul educațional lansat de afostodata.net, „Povești în jurul lumii”