Cum să stimulezi diferitele tipuri de inteligență a copilului mic

Inteligența nu înseamnă doar coeficientul de inteligență. Inteligența emoțională, cea socială, la fel ca abilitățile fizice sunt esențiale pentru a merge mai departe în viață. Dezvoltarea inteligenței este determinată genetic, dar și de experiențele oferite de mediu. Pe scurt, copilul se naște dotat cu anumite cunoștințe și are toate mecanismele de învățare necesare pentru a-și dezvolta creierul. Cu condiția, desigur, de a i se oferi oportunitatea. Trebuie să îl ajuți să își dezvolte intelectul, dar el trebuie să-și dezvolte și simțurile practice, pentru a înțelege și a face față diferitelor situații din viața de zi cu zi. El trebuie să-și dezvolte inteligența emoțională, pentru a învăța să-și exprime, să-și interpreteze și să-și gestioneze sentimentele, precum și pe cea socială – empatia și modul de a interacționa cu ceilalți. Nu în ultimul rând, trebuie să-și dezvolte abilitățile fizice, inclusiv motricitatea fină și grosieră. Iată cum poți să stimulezi diferitele tipuri de inteligență a copilului tău.

Citește și: La ce vârstă ies măselele la copii – lucruri interesante despre dentiție

Cum stimulezi inteligența kinestezică

Acest tip de inteligență implică abilitățile de exprimare cu ajutorul corpului, o bună coordonare ochi-mână, motricitatea grosieră și cea fină. Dă-i ocazia copilului să se miște cât mai des posibil. Joacă-te cu el cu mingea, de-a prinselea, de-a v-ați ascunselea, fă mișcări de gimnastică. Toate aceste jocuri îi dezvoltă și inteligența. Dezvoltă abilitățile motorii fine. Pentru a-și rafina gesturile, oferă-i diverse jucarii educative pentru bebelusi, precum cele de încastrare, puzzle-uri adaptate vârstei, plastilină. Pune-l să picteze cu degetele, mâinile, picioarele, cu bureți și alte accesorii. Învață-l să recunoască texturile jucându-vă cu diverse materiale, precum apă, noroi, nisip, aluat și chiar piureuri de legume și fructe. 

Jocurile de construcții, precum acest lego de la Elefant, pot ajuta bebelușul să se distreze minute bune și îl ajută să își dezvolte coordonarea mână-ochi, îndemânarea, răbdarea, concentrarea, fiind în același timp educative și creative. 

Cum stimulezi inteligența emoțională

Ajută-l să facă față emoțiilor pe care le are. Copiii foarte mici nu au la îndemână un vocabular care să îi ajute să verbalizeze ceea ce simt. Dacă este furios sau trist și plânge, nu încerca să-l reduci la tăcere, lasă-l să-și exprime emoțiile negative, chiar dacă, poate, sunt greu de suportat. Pe de altă parte, nu lăsa aceste stări ale micuțului să te afecteze, fii empatică, îmbrățișează-l, ține-l de mână, spune-i cuvinte iubitoare și liniștitoare, până când criza dispare. Nu în ultimul rând, pune-i sentimentele în cuvinte, chiar dacă încă nu are un vocabular dezvoltat. Gama de emoții este mare – furie, tristețe, teamă, bucurie, tandrețe, surpriză, dezgust -, numește aceste sentimente și arată-i că ții cont de ele. 

Cum stimulezi inteligența socială

Învață-l cum să-și facă prieteni. Legarea de prietenii, cooperarea, refuzul fără a fi agresiv, toate aceste lucruri se învață. Când este în conflict cu alt copil, invită-l să-și exprime punctul de vedere şi sentimentele. Nu-l forța să cedeze dacă acest lucru nu i se pare corect. Învață-l să-și aștepte rândul, să nu împingă, să ceară, să asculte fără să întrerupă, să ajute. 

Cum stimulezi inteligența lingvistică

Oferă-i micuțului un mediu intelectual bogat și stimulator. Citește-i povești adaptate vârstei, stimulează-i limbajul folosind cuvinte corecte, nu diminutive. Folosește propoziții scurte și clare, adaptate nivelului de vorbire și înțelegere al celui mic. Chiar dacă nu vorbește cum trebuie, creierul copilului mic este ca un burete, va absorbi tot ceea ce aude.  

Nu în ultimul rând, lasă-l să aibă propriile experiențe. Curiozitatea, dorința sa de a descoperi lumea sunt nemăsurate. Oferă-i oportunități de a experimenta, însoțindu-l pas cu pas și făcându-l să se gândească la potențialele pericole. Lasă-l să manipuleze obiecte, să exploreze casa, lumea, bineînțeles supraveghindu-l. Învață-l abilitățile de zi cu zi, mai întâi cu ajutorul tău, apoi pe cont propriu: să mănânce, să meargă la baie, să se spele, să-și strângă jucăriile, implică-l în viața familiei.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii