Citeste ca sa auzi mai bine
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Cei mai multi dintre noi am avut, macar o data in viata, o problema cu urechile. De ce ne dor, cum avem grija de urechile copiilor nostri, dar si de auzul celor in varsta – despre toate acestea afli citind articolul nostru.
Otitele sunt infectii ale urechii (externe sau medii) si au ca principal simptom durerea. Uneori sunt insotite de mancarimi, eczeme, secretii si slabirea acuitatii auditive, cu senzatie de ureche infundata. Au cauze diverse si pot aparea la orice varsta, dar sunt mai frecvente la copii decat la adulti. Netratate, infectiile urechilor pot duce la perforarea timpanului.
Otita externa poate fi sezoniera si apare mai frecvent vara, dupa baile la strand sau la bazin. Parintii insista adesea sa curete urechile copilului cu betisoare asa- zis sterile. Acest lucru este total contraindicat – dopul de cerumen va fi impins mai adanc in conductul auditiv si, in plus, manevra poate provoca otite. Infectia urechii poate aparea si prin introducerea in ureche a degetului sau a diverse obiecte ascutite – betisor, creion (pix), agrafa, chei (!).
In unele cazuri, particule de praf, chiar fire minuscule de par, provenite de la un tuns, pot intra in canalul auditiv si irita timpanul. In urechile copiilor s-au gasit adesea lucruri si mai stranii: margele, boabe de mazare etc.
De ce ne dor urechile
In cazul unei raceli, viroze, gripe Durerile de urechi pot aparea si in absenta unei infectii, datorita blocarii trompei Eustache (care face legatura intre nas si urechea medie).
Blocajul este determinat de secretiile nazale care insotesc diferite boli (gripe, rinite, raceli, sinuzite sau adenoidite) si este mai accentuat in timpul noptii, din cauza pozitiei orizontale si a imobilitatii. In timpul zilei, nasul curge, din pricina pozitiei verticale a capului, dar si prin mecanismul frecvent al mestecatului si inghititului, care pompeaza aer in trompele auditive. In timpul somnului, drenarea este mult ingreunata. Din cauza trompelor auditive infundate, urechea medie se videaza, tragand spre interior membrana timpanului si provocand durere.
In avion Acelasi lucru se intampla si in timpul calatoriilor cu avionul, la decolare sau aterizare, la schimbarea rapida a altitudinii (coborare in mina, urcare cu telecabina). Diferenta de presiune aparuta intre mediul exterior si urechea medie intinde timpanul, provocand durere. Egalizarea presiunii se face prin nas, iar procesul este mult ingreunat in cazul unei raceli, rinite, sinuzite, nas infundat. Senzatia de ureche infundata si durerea dispar de la sine in 1-2 zile, lucru accelerat prin administrarea unui antiinflamator usor (aspirina, paracetamol) si picaturi nazale decongestive.
Diagnosticarea ei se face numai de catre medic, cu ajutorul unui aparat (impedansmetru) care masoara presiunea aerului din cavitatea urechii medii.
Tratamentul otitei seroase se face prin indepartarea cauzei, cu antiinflamatoare si antibiotice (picaturi nazale) in cazul racelilor foarte puternice, eventual extragerea chirurgicala a vegetatiilor adenoide (polipi), acolo unde este cazul.
Solutia extrema de tratament al otitei seroase cronice este perforarea chirurgicala a timpanului si instalarea unui tub minuscul de drenare si aspirare a secretiilor.
Durerea la distanta poate fi provocata de o problema aflata in vecinatatea urechilor: dentara, amigdaliana, faringiana, chiar o afectiune a articulatiei maxilarului (artrita temporo-mandibulara) sau a coloanei vertebrale (spondiloza).
Traume sonore Hipoacuzia este mai precoce la persoane care au lucrat in mediu traumatizant sonor (constant, peste 70 db): in tipografii, turnatorii, muzicieni profesionisti (cantareti de jazz, heavy metal, DJ). Explozia unei petarde la mica distanta reprezinta o urgenta medicala si riscul hipoacuziei brusc instalate, care poate duce la cofoza (surditate totala).
Alte boli Exista boli care au ca efect colateral scaderea acuitatii auditive: afectiuni cardiovasculare, hipercolesterolemie, diabet. Un puseu de hipertensiune poate duce la surditate brusc instalata. Hipoacuzia poate fi determinata si de diverse virusuri: viroze foarte puternice sau virusul urlian, care declanseaza parotidita epidemica (oreion).
Hipoacuzie congenitala
Medicamente Hipoacuzia iatrogena este determinata de tratamentul abuziv sau nesupravegheat cu antibiotice din gama aminoglicozidelor (gentamicina, canamicina, streptomicina), care sunt ototoxice si dau hipoacuzie severa profunda, a ambelor urechi.
- Dopurile de ceara din urechi nu se scot acasa, cu „conuri” de la farmacie, betisoare cu vata sau apa oxigenata – acestea favorizeaza infectiile. Medicul este singurul care poate curata in conditii sterile conductul auricular.
- Daca te doare, nu pune in ureche ulei cald, bitter suedez sau picaturi recomandate de farmacist, pentru ca vei inrautati situatia. Tratamentul se face numai de catre medic, prin aspirarea secretiei si introducerea de mese cu antibiotic.
- Nu introduce bucati de vata in urechi, impotriva curentului. Dopurile de vata nu te feresc de frig, dar cresc riscul aparitiei infectiilor micotice si bacteriene.
- In avion, incearca sa nu dormi la decolare sau la aterizare. Forteaza deschiderea trompei Eustache prin inghitiri frecvente, cascat etc. Daca urechile raman infundate mai multa vreme, ia un antiinflamator si pune-ti in nas picaturi dezinfectante de la farmacie.
- Vaccineaza-ti copilul impotriva oreionului si a gripei.
- Nu lua medicamente fara recomandarea medicului si inlocuieste antibioticele ototoxice cu cefalosporine de ultima generatie, atunci cand este posibil.
Material realizat cu sprijinul dr. Ioana Alexandra Voda, medic specialist ORL, Asociacia Audiologica, tel. 210.63.20, 0721/20.78.32