Citeste ca sa auzi mai bine

Otita seroasa
Obstructia foarte puternica sau indelungata a trompei Eustache poate duce la aparitia de lichid in spatele timpanului – otita seroasa, care este uni sau bilaterala.

Diagnosticarea ei se face numai de catre medic, cu ajutorul unui aparat (impedansmetru) care masoara presiunea aerului din cavitatea urechii medii.

Tratamentul otitei seroase se face prin indepartarea cauzei, cu antiinflamatoare si antibiotice (picaturi nazale) in cazul racelilor foarte puternice, eventual extragerea chirurgicala a vegetatiilor adenoide (polipi), acolo unde este cazul.

Solutia extrema de tratament al otitei seroase cronice este perforarea chirurgicala a timpanului si instalarea unui tub minuscul de drenare si aspirare a secretiilor.
 

Curentul de aer rece
Avem adesea obiceiul de a spune ca ne dor urechile din pricina curentului rece (aer conditionat, geamul masinii). Dar pentru senzatia de frig si acest tip de durere nu sunt responsabile urechile, ci zona aflata in spatele lor, unde se afla nervul occipital Arnold.
 
Expus la frig, acesta da senzatia de durere de urechi. Pentru a o evita, e bine sa iti protejezi ceafa – nu urechile! – cu o esarfa, un fular.

Durerea la distanta poate fi provocata de o problema aflata in vecinatatea urechilor: dentara, amigdaliana, faringiana, chiar o afectiune a articulatiei maxilarului (artrita temporo-mandibulara) sau a coloanei vertebrale (spondiloza).
 

De ce nu auzim
Varsta Scaderea acuitatii auditive determinate de varsta se numeste prezbiacuzie si apare la majoritatea oamenilor, incepand cu varsta de 50 de ani. Se instaleaza mai rapid la barbati decat la femei si, in special, pentru sunetele de frecventa inalta  timpanul este normal, varstnicul aude, dar nu intelege clar totul, mai ales cand exista zgomot de fond.

Traume sonore Hipoacuzia este mai precoce la persoane care au lucrat in mediu traumatizant sonor (constant, peste 70 db): in tipografii, turnatorii, muzicieni profesionisti (cantareti de jazz, heavy metal, DJ). Explozia unei petarde la mica distanta reprezinta o urgenta medicala si riscul hipoacuziei brusc instalate, care poate duce la cofoza (surditate totala).

Alte boli Exista boli care au ca efect colateral scaderea acuitatii auditive: afectiuni cardiovasculare, hipercolesterolemie, diabet. Un puseu de hipertensiune poate duce la surditate brusc instalata. Hipoacuzia poate fi determinata si de diverse virusuri: viroze foarte puternice sau virusul urlian, care declanseaza parotidita epidemica (oreion).

 
De asemenea, exista boli ale mamei in perioada sarcinii cu risc de surditate pentru fat: rubeola, toxoplasmoza, gripe foarte puternice etc. O boala destul de frecventa la noi este otoscleroza, care inseamna fixarea lantului osicular al urechii interne, determinamd scaderea auzului.
 
Otoscleroza este mai frecventa la femei (intr-un raport 3:1), se declanseaza mai ales dupa o nastere si are la baza, probabil, un dezechilibru hormonal, dar nici o legatura cu nivelurile de calciu din organism. Nu este dureroasa si are ca simptom patologia de acufena sau tinitus: zgomot, uruiala in urechi si scaderea progresiva a auzului. Poate insoti alte boli (sistem vascular, nervos, autoimun etc.)

Hipoacuzie congenitala

Exista hipoacuzii mostenite genetic (in familii de surdomuti) sau asociate unor sindroame si malformatii ale nou-nascutului cu risc (prematur, cu icter grav sau scor Apgar foarte mic). Urmareste cu atentie comportamentul copilului foarte mic, in special daca este foarte linistit si nu reactioneaza la zgomote.
 
In hipoacuzii usoare si medii, vorbeste tarziu, nu pronunta corect anumite cuvinte – care contin r,s,t – si nu raspunde intotdeauna cu aceeasi intensitate. Cu ajutorul logopedului si a protezarii, poate avea o viata normala. Descoperit prea tarziu, copilul hipoacuzic se poate transforma intr-un surdomut.

Medicamente
Hipoacuzia iatrogena este determinata de tratamentul abuziv sau nesupravegheat cu antibiotice din gama aminoglicozidelor (gentamicina, canamicina, streptomicina), care sunt ototoxice si dau hipoacuzie severa profunda, a ambelor urechi. 
 
Sfatul medicului

  • Dopurile de ceara din urechi nu se scot acasa, cu "conuri" de la farmacie, betisoare cu vata sau apa oxigenata – acestea favorizeaza infectiile. Medicul este singurul care poate curata in conditii sterile conductul auricular.
  • Daca te doare, nu pune in ureche ulei cald, bitter suedez sau picaturi recomandate de farmacist, pentru ca vei inrautati situatia. Tratamentul se face numai de catre medic, prin aspirarea secretiei si introducerea de mese cu antibiotic.
  • Nu introduce bucati de vata in urechi, impotriva curentului. Dopurile de vata nu te feresc de frig, dar cresc riscul aparitiei infectiilor micotice si bacteriene.
  • In avion, incearca sa nu dormi la decolare sau la aterizare. Forteaza deschiderea trompei Eustache prin inghitiri frecvente, cascat etc. Daca urechile raman infundate mai multa vreme, ia un antiinflamator si pune-ti in nas picaturi dezinfectante de la farmacie.
  • Vaccineaza-ti copilul impotriva oreionului si a gripei.
  • Nu lua medicamente fara recomandarea medicului si inlocuieste antibioticele ototoxice cu cefalosporine de ultima generatie, atunci cand este posibil.

Material realizat cu sprijinul dr. Ioana Alexandra Voda, medic specialist ORL, Asociacia Audiologica, tel. 210.63.20, 0721/20.78.32

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate