Cine poartă vina în cuplu

vina in cuplu este impartita

Psihoterapeuții au mult de lucru cu sentimentele noastre de vinovăție. Dar trebuie, oare, să le eliminăm complet? Iată ce spun aceștia despre vina în cuplu.

Orice suferință este un semnal. Este valabil și în cazul suferinței sufletești. Pentru confortul tău imediat, poți încerca să elimini efectul. Dar, mai bine, cercetează cauza.

Sentimentul de vinovăție nu este întotdeauna rezultatul unei disfuncții, o eroare de percepție a realității sau semnul unei incapacități de autoevaluare. Vinovăția are de-a face cu simțul moralității și cu responsabilitatea în relațiile cu ceilalți. Așa că, dacă te simți vinovată pentru ceva, nu te gândi să alungi sentimentul cu orice preț. Încearcă să analizezi cauzele și să vezi dacă nu cumva ai ceva de reparat.

Cine a greșit?

Inutilă dispută! Dacă ceva nu merge bine, dacă s-a ajuns într-o situație delicată sau chiar conflictuală, nu ajută la nimic să se stabilească cine este vinovat. Și, de cele mai multe ori, nici nu se încearcă asta cu bună-credință. Fiecare doreşte să dea vina pe celălalt. Asta agravează lucrurile și blochează calea către rezolvare.

Energia ar trebui canalizată spre ieșirea din încurcătură. Sigur, e nevoie de ceva tărie de caracter pentru ca, odată punctat un aspect disfuncțional, să se treacă mai departe, către soluții, și niciunul dintre cei doi să nu fractureze din nou demersul cu replica: „iar pentru asta, tu ești vinovat.

Vina în cuplu e împărțită

Rareori se întâmplă ca unul singur să fie vinovat în întregime. Fără rele intenții, fiecare ratează un moment în care conflictul ar mai putea fi, încă, evitat. Tot așa, când o fricțiune durează, cu sau fără perspective de agravare, fiecare așteaptă de la celălalt să renunțe complet la poziția lui, la tabieturi, la preferințe, la opinii și așa mai departe. Și atunci, fiecare pare vinovat în ochii celuilalt.

Citește și De ce sentimentele de vinovăție distrug un cuplu

Secretul este să te pui puțin în mintea partenerului tău, să încerci să privești prin ochii lui. Dacă, de exemplu, nu duce niciodată până la capăt un anumit lucru, iar pe altul uită sistematic să-l facă, imaginează-ți ceva ce nu-ți place ție să faci: este exact același lucru.

Dacă se poartă rece cu o anumită persoană din anturajul tău sau evită să ia parte la adunările familiei tale, gândește-te unde nu-ți face ție plăcere să mergi, cu cine nu ții neapărat să te întâlnești. Din nou, este exact același lucru. Nu ajută la nimic să-l acuzi că încalcă niște legi nescrise, că îți compromite relațiile.

Poate tocmai reproșurile sistematice și încăpățânarea ta de a-l sili să-și forțeze limitele toleranței i-au agravat, în timp, reținerile și inhibițiile. Sau poate ai făcut vreodată comentarii nepotrivite la adresa lui în prezența acelor persoane pe care nu le agreează. Și atunci cine e vinovat? Cel puțin amândoi, în egală măsură, dacă nu cumva mai mult tu.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie