Relația de cuplu și prietenii

relatia de cuplu si prietenii

Când doi oameni decid să-și unească destinele, fiecare vine cu „bagajul său. Rudele, prietenii și colegii formează o galaxie în jurul căruia cuplul orbitează, supus diferitelor centre de gravitație. Există pericolul real de dezintegrare?

Despre relația de cuplu și prietenii celor doi parteneri, în rândurile următoare.

La prima vedere, e de bine: se dublează numărul celor cu care poți să-ți petreci timpul liber, cu care să te sfătuiești sau care să-ți fie alături la nevoie. Pe bune? Gândește-te, numai, cum ar fi să zugrăvești și să te trezești cu vreo 55 de persoane care-ți dau sfaturi și se reped să-ți care mobila de colo-colo, desigur, cu cele mai bune intenții.

Adevărul este că cele două galaxii de rude-colegi-prieteni care au intrat în contact trebuie atent gestionate, altfel ai putea avea parte de furtuni magnetice năucitoare.

Citește și Singurul cuvânt care poate pune capăt unei prietenii

Obiceiuri vechi și noi

Cu câțiva ani în urmă, m-am trezit pe negândite în postura de mentor pentru un tânăr cuplu la a cărui uniune avusesem o oarecare contribuție: Diana și Gabriel. Toate erau bune și frumoase până când Gabriel începea cu aluziile lui la drumețiile montane cu prietenii – în exclusivitate băieți – încercând să-și programeze o ieșire, ca pe vremuri.

Diana nu era amatoare de munte, dar nici nu-i surâdea ideea ca el să plece pentru un weekend fără ea. I se părea firesc ca viața unui om să se schimbe atunci când se căsătorește. Degeaba încercam să-i explic că mersul pe munte nu are nimic frivol și deplasat, că Gabriel este un bărbat responsabil și de o puritate sufletească remarcabilă, că prietenii lui nu-i scad cu nimic afecțiunea și atenția care i se cuvin ei, ca soție.

Citește și Prietenii îți distrug relația?

Până într-o zi în care mi-a venit în minte o replică simplă ce conținea mesajul la care ea a percutat, în sfârșit: „Diana, nu-l face să regrete că s-a însurat!. Când îți unești viața cu cea a persoanei iubite, ar trebui să ai totul de câștigat și nimic de pierdut. Dacă nu aveți în comun toate vechile bucurii ale vieții, nu trebuie să renunțați la nimic.

Ideal ar fi ca fiecare dintre voi să încerce acel ceva nou, cu șanse de a-și îmbogăți viața și de a-l înțelege mai bine pe celălalt. Alternativa este să acceptați ideea că nu veți fi chiar tot timpul împreună. O relativă independență poate să facă mult bine relației. Raportarea la medii și grupuri diferite, schimbările ocazionale de decor sunt necesare pentru echilibrul unui cuplu. Și dacă vă iubiți cu adevărat, nu vă știrbiți din bucuria de a trăi.

Relația de cuplu și prietenii “mai buni”

Gelozia face mult rău și lovește perfid, din unghiuri neașteptate. Un partener posesiv este deranjat de tot ce-ți aparține, din trecut, din prezent, din viitor. Și dacă asupra prezentului poate avea un control, dacă viitorul este incert și modelabil, trecutul este clar și definitiv – nu se mai poate face nimic pentru schimbarea lui. Tocmai de aceea, în mod surprinzător și nedrept, asupra lui se abate cea mai mare ostilitate din partea partenerului gelos.

Ai un trecut împreună cu prietenii tăi. Ai petrecut timp, ai împărtășit bucurii și tristeți. Au fost lângă tine pe vremea când el nu exista în viața ta. Au avut o influență în evoluția ta. Porți marca prieteniilor fundamentale. Asta nu se poate șterge. Și de aici, ostilitatea partenerului tău față de ei, ostilitate care poate merge de la remarci în absență, până la conflict direct și chiar încercarea de a-i elimina din viața ta.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie