Relația de cuplu și prietenii

relatia de cuplu si prietenii

relatia de cuplu si prietenii

Când doi oameni decid să-și unească destinele, fiecare vine cu „bagajul său. Rudele, prietenii și colegii formează o galaxie în jurul căruia cuplul orbitează, supus diferitelor centre de gravitație. Există pericolul real de dezintegrare?

Despre relația de cuplu și prietenii celor doi parteneri, în rândurile următoare.

La prima vedere, e de bine: se dublează numărul celor cu care poți să-ți petreci timpul liber, cu care să te sfătuiești sau care să-ți fie alături la nevoie. Pe bune? Gândește-te, numai, cum ar fi să zugrăvești și să te trezești cu vreo 55 de persoane care-ți dau sfaturi și se reped să-ți care mobila de colo-colo, desigur, cu cele mai bune intenții.

Adevărul este că cele două galaxii de rude-colegi-prieteni care au intrat în contact trebuie atent gestionate, altfel ai putea avea parte de furtuni magnetice năucitoare.

Citește și Singurul cuvânt care poate pune capăt unei prietenii

Obiceiuri vechi și noi

Cu câțiva ani în urmă, m-am trezit pe negândite în postura de mentor pentru un tânăr cuplu la a cărui uniune avusesem o oarecare contribuție: Diana și Gabriel. Toate erau bune și frumoase până când Gabriel începea cu aluziile lui la drumețiile montane cu prietenii – în exclusivitate băieți – încercând să-și programeze o ieșire, ca pe vremuri.

Diana nu era amatoare de munte, dar nici nu-i surâdea ideea ca el să plece pentru un weekend fără ea. I se părea firesc ca viața unui om să se schimbe atunci când se căsătorește. Degeaba încercam să-i explic că mersul pe munte nu are nimic frivol și deplasat, că Gabriel este un bărbat responsabil și de o puritate sufletească remarcabilă, că prietenii lui nu-i scad cu nimic afecțiunea și atenția care i se cuvin ei, ca soție.

Citește și Prietenii îți distrug relația?

Până într-o zi în care mi-a venit în minte o replică simplă ce conținea mesajul la care ea a percutat, în sfârșit: „Diana, nu-l face să regrete că s-a însurat!. Când îți unești viața cu cea a persoanei iubite, ar trebui să ai totul de câștigat și nimic de pierdut. Dacă nu aveți în comun toate vechile bucurii ale vieții, nu trebuie să renunțați la nimic.

Ideal ar fi ca fiecare dintre voi să încerce acel ceva nou, cu șanse de a-și îmbogăți viața și de a-l înțelege mai bine pe celălalt. Alternativa este să acceptați ideea că nu veți fi chiar tot timpul împreună. O relativă independență poate să facă mult bine relației. Raportarea la medii și grupuri diferite, schimbările ocazionale de decor sunt necesare pentru echilibrul unui cuplu. Și dacă vă iubiți cu adevărat, nu vă știrbiți din bucuria de a trăi.

Relația de cuplu și prietenii “mai buni”

Gelozia face mult rău și lovește perfid, din unghiuri neașteptate. Un partener posesiv este deranjat de tot ce-ți aparține, din trecut, din prezent, din viitor. Și dacă asupra prezentului poate avea un control, dacă viitorul este incert și modelabil, trecutul este clar și definitiv – nu se mai poate face nimic pentru schimbarea lui. Tocmai de aceea, în mod surprinzător și nedrept, asupra lui se abate cea mai mare ostilitate din partea partenerului gelos.

Ai un trecut împreună cu prietenii tăi. Ai petrecut timp, ai împărtășit bucurii și tristeți. Au fost lângă tine pe vremea când el nu exista în viața ta. Au avut o influență în evoluția ta. Porți marca prieteniilor fundamentale. Asta nu se poate șterge. Și de aici, ostilitatea partenerului tău față de ei, ostilitate care poate merge de la remarci în absență, până la conflict direct și chiar încercarea de a-i elimina din viața ta.

Citește continuarea pe pagina următoare

Cea mai frecventă tactică de apărare este apărarea prin analogie. Vei căuta să-i demonstrezi că prieteniile tale sunt similare cu prieteniile lui. Că nu oferi prietenilor mai mult decât oferă el. Derapajul maxim, îndepărtarea totală de problema reală, se soldează cu comparația între unii și alții, cu găsirea unor puncte de superioritate a unora în dauna celorlalți. Într-o asemenea fază, se pot spune cuvinte care dor, cuvinte greu de uitat și de iertat.

Dacă tocmai tu ești jumătatea geloasă în cuplu, e bine să te gândești: chiar ai ceva anume să le reproșezi prietenilor lui? Tuturor, în bloc? Una dintre ofensele cel mai greu de iertat este aceea de a aduce atingere valorilor celuilalt. Prietenia este, pentru oricare dintre noi, o valoare fundamentală. În plus, gândește-te la imaginea lui care ar avea serios de suferit în cazul în care tu l-ai îndepărta de prieteni sau ai crea o atmosferă apăsătoare în prezența lor.

Fantoma fostului/fostei

Se poate întâmpla ca cineva să ți se adreseze din greșeală cu numele fostei iubite a partenerului tău. Nu face caz, treci zâmbind peste asta. Unii, lipsiți de diplomație, s-ar putea apuca să facă anumite comparații din care tu să ieși mai bine − ar fi interesant de observat cât de sincere sunt asemenea afirmații − sau mai prost, caz în care ai fi îndreptățită să te superi. Dar demnitatea ta trebuie să fie mai presus de neîndemânarea sau relele intenții ale celorlalți.

Încheie în sinea ta un armistițiu cu fosta. Fii diplomată și încheie orice asemenea discuție cu o glumă și, neapărat, cu zâmbetul pe buze. Dacă în atitudinea ta vor vedea solidaritatea feminină și lipsa de ranchiună, își vor învăța lecția.

Citește și Tu ce fel de prieteni ai?

La rândul tău, nu permite prietenilor să-l pună într-o situație incomodă pe actualul tău partener. Închide calea spre răscolirea trecutului și fă-i pe toți să înțeleagă că prezentul este mai important. Adevărata provocare este să faci față reuniunilor la care fosta este prezentă. Fii prietenoasă, joacă-te cu mintea ei și vei reuși să te convingi că totul este OK.

7 pilule din înțelepciunea altora

1 Nu-ți compara partenerul cu bărbații prietenelor tale − cu atât mai puțin cu cât partenerul tău ar ieși în dezavantaj.

2 În situațiile majore, nu-ți informa mai întâi prietenii și nu te consulta cu ei înainte de a ajunge acasă.

3 Nu include prietenii în planurile voastre înainte de a-ți întreba partenerul.

4 Când ești la petrecerea companiei sau în team building, nu-ți uita complet partenerul. La un moment dat, sună-l sau trimite-i un mesaj.

5 Nu-i critica sistematic prietenii, mai ales pe cel mai bun. Dacă crezi că ai un sfat de dat, formulează-l cu grijă și respect.

6 Nu te uita la ceas din cinci în cinci minute atunci când ieșiți cu prietenii lui. Nu-i face semne discrete partenerului tău și nu-i șopti.

7 Nu glumi pe seama partenerului tău cu prietenele, oricât de bună ar fi prietena sau gluma.

Tipuri de prieteni toxici

  • VAMPIRUL care te stoarce de energie. Te sună, te întreabă, se plânge, te invită, se autoinvită − într-un ritm greu de suportat.
  • IEDERA (dependentul) nu face un pas fără să te consulte, fără să-ți ceară părerea, prezența, ajutorul, aprobarea. Apoi te face răspunzător pentru consecințele negative, omițând să-ți fie recunoscător pentru cele pozitive.
  • VENTUZA care tot timpul cere ceva. Te tapează de bani, de servicii, de informații. Niciodată nu are nimic de oferit.
  • PĂUNUL are nevoie de relații sociale ca de aer, numai ca să-și poată etala realizările de tot felul: materiale, familiale profesionale. E tentat să minimalizeze realizările tale ca să stea el cât mai sus.
  • IEPURELE se sperie ușor și trăiește dintr-o spaimă într-alta: se teme de E-uri, de Internet, de vaccinuri, de conspirații mondiale și ține neapărat să împartă totul cu tine.

Autor:  Mihaela Serea

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie