Opreste jocul vinovatiei!

Cand ceva nu merge bine, incerci sa gasesti un vinovat. Ca si cum asta ar rezolva situatia… Nu cumva e doar pierdere de energie? Afla cum poti iesi din acest cerc vicios.

Oricare dintre noi a jucat, macar o data – daca nu chiar in mod frecvent – jocul "cine este vinovatul?". La prima vedere, cel mai simplu lucru de facut intr-o situatie de criza este sa arati cu degetul spre "tapul ispasitor", crezand ca asta poate indrepta lucrurile de la sine.

Magdalena are 31 de ani si recunoaste ca are aceasta atitudine in mod frecvent: "De curand, sotul meu m-a invitat la un restaurant la care doream de mult sa merg. Dar, odata ajunsi, am constatat ca rezervarea noastra nu fusese luata in seama. Imediat am inceput sa acuz personalul de neglijenta, apoi pe sotul meu, iar in final – pe mine, pentru ca nu ma ocupasem personal de aranjamente.

De fapt, nu imi place cand incep sa invinovatesc pe unul sau pe altul, asa ca m-am enervat din ce in ce mai tare si totul a sfarsit printr-o cearta cu sotul meu. Ceea ce trebuia sa fie o seara romantica s-a transformat intr-un esec. Din pacate, deseori mi se intampla sa reactionez asa."

Chiar daca nu suntem intotdeauna constienti de motivatiile profunde ale propriului comportament, avem o tendinta naturala de a cauta cauza ori persoana vinovata pentru o situatie problematica. Un lucru absolut normal, dar aceasta reactie poate fi o bariera in calea gasirii unei solutii. Fie te invinovatesti pentru orice, fie gasesti intotdeauna un alt vinovat, refuzand sa iti asumi responsabilitatea problemelor cu care te confrunti. In ambele situatii, culpabilizarea poate fi distructiva.

"Mi-am dat seama, intr-un moment al vietii mele, ca ajunsesem sa ma invinovatesc pentru orice lucru negativ care imi statea in cale", marturiseste Nicoleta (29 de ani). "Eram prinsa intr-un cerc vicios, invinovatindu-ma pentru orice, iar respectul de sine atingea cote scazute greu de imaginat.

Ma consideram o ratata, care nu este capabila de nimic, desi multe dintre lucrurile pentru care ma consideram vinovata nu aveam cum sa le controlez, de fapt. O prietena a fost cea care m-a ajutat sa rup aceasta rutina a vinovatiei. Ea mi-a aratat ca teama mea cea mai mare era sa nu gresesc, sa nu cumva sa dezamagesc ori sa fiu dezamagita. Devenisem o victima a temerilor mele si a autoinvinovatirii continue."

Constientizarea este primul pas spre ruperea lantului culpabilizarii. Daca vei intelege ca descoperirea vinovatului este doar o pierdere de timp si energie, vei reusi sa iti stapanesti gandurile negative si, treptat, vei renunta sa mai despici firul in patru. Iti va fi mult mai usor sa cauti solutii la problema cu care te confrunti, in loc sa cauti vinovatul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie