Cine poartă vina în cuplu

Rămâi în prezent

Discutăm despre ceea ce ne frământă acum. Nu te lăsa tentată să arunci o nadă în trecut, către o altă întâmplare, către o altă dispută. Pentru a-ți atenua vina din prezent ești tentată să pui în celălalt taler al unei balanțe imaginare vina lui din trecut. Ceea ce este greșit aici este această balanță care n-ar trebui să existe.

E, oare, locul și timpul pentru o competiție? Și dacă, prin absurd, stabiliți că unul este mai vinovat decât celălalt, ce urmează? Dar are vreun rost să dezgropați povești care au rămas în urmă, rezolvate sau nerezolvate? Așa te îndepărtezi de ceea ce ar trebui să fie scopul principal al dezbaterii: soluționarea conflictului.

La fel de important este să te ferești de a extinde discuția la probleme care nu au legătură cu cauza principală. Ajunge cât ai de manevrat, nu te încărca mai mult decât poți duce.

Uneori nu e vina nimănui

Multe sunt situațiile în care poți concluziona că nimeni nu este vinovat pentru o anumită stare de lucruri. Și dacă ai destulă deschidere și bunăvoință, poți accepta din ce în ce mai multe asemenea situații. O lipsă de inspirație, o neînțelegere, o intenție bună pusă greșit în aplicare, o eroare în aprecierea timpului necesar pentru un drum sau pentru o acțiune – toate acestea și altele asemenea sunt cauze lipsite de intenție.

Pot fi trecute în categoria culpă, iar culpa, la rândul ei, ca să urmăm logica juridică, poate fi cu sau fără prevedere. Cu alte cuvinte: cât ești de vinovat dacă ai greșit când puteai să nu greșești și totuși s-a întâmplat?

Citește și Oprește jocul vinovăției

Cere-ți iertare

Vrei să te simți cu adevărat bine și să te eliberezi instantaneu de sentimentul de vinovăție? Cere-ți iertare. Dacă ai susținut ceva ce s-a dovedit a nu fi adevărat, recunoaște. Nu e un semn de slăbiciune. E un semn de putere, de bună-credință. E un semn că poți evolua de la o zi la alta. Și e cel mai frumos stindard imaculat de pace.

Autor: Mihaela Serea

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie