Porcuşorul de Guineea este în general un animal sănătos şi rezistent la boli. Totuşi nu sunt ocoliţi de alterări ale stării de sănătate şi este bine să cunoaşteţi câteva lucruri de bază despre afecţiunile cel mai des întâlnite la acest animăluţ simpatic. Iată care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate ale porcuşorului de Guineea.
Este o situaţie des întâlnită la adulţii peste 3 ani. Reprezintă alinierea greşită a dinţilor pe arcade. Aceştia se pot înclina înspre limbă, iritând-o. Prin modificarea poziţiei dinţii unei arcade nu mai vin corect în contact cu dinţii arcadei opuse, iar animalul întâmpină dificultăţi în masticaţie.
În plus, unii dinţi pot leza gingia arcadei opuse, ducând la hemoragii sau abcese. Consecinţa acestor migrări este alimentarea dificilă a porcuşorului, care în curând va slăbi mult. Hipersalivaţia poate fi un semn care să vă atragă atenţia.
Porcuşorilor nu trebuie să le lipsească din dietă hrana dură (fân, grăunte, rămurele de copac) pentru a roade şi, ca urmare, dinţii să nu crească excesiv. Inspectaţi din când în când gura micuţului pentru a observa aspectul şi alinierea corectă a dinţilor şi adresaţi-vă veterinarului. El are soluţii!
Porcuşorii de Guineea sunt foarte sensibili la temperaturile înalte. Se simt cel mai bine la 22 – 24 de grade Celsius, însă dacă temperatura trece de 30 de grade atunci apar problemele. Alături de temperatura excesivă, umiditatea crescută (peste 70%), ventilaţia deficitară, supraaglomerarea, expunerea directă la lumina solară pot fi cauze ale hipertermiei sau şocului termic.
Este o situaţie extrem de primejdioasă pentru animal de aceea trebuie recunoscută şi luate măsuri imediat. Semnele hipertermiei sunt: gâfâit, salivaţie abundentă, slăbiciune, animalul stă aşezat pe burtă, nu se deplasează, convulsii şi în final deces.
Recunoscut la timp, şocul termic poate fi combătut. Dacă animalul se află în bătaia soarelui mutaţi-l la umbră şi răcoare. Înveliţi porcuşorul într-un prosop umezit în apă rece, cu mâna udă îi masaţi tot corpul sau pulverizaţi pe el apă rece. Imediat ce s-a stabilizat duceţi-l la medicul veterinar.
Pe durata verii asiguraţi-vă că are cuşca plasată la umbră, într-o încăpere răcoroasă şi bine ventilată. La fel de important este să aibă în permanență la dispoziție apă proaspătă, rece.
Citeste si
7 boli transmise de animalele de companie
Pierderea unui animal de companie poate fi mai dureroasă decât pierderea unui iubit
Autor: Laura Bogaciu
Sursa foto: shutterstock