7 boli transmise de animalele de companie

Sunt cele mai bune și cele mai devotate prietene ale noastre și ne iubesc necondiționat. Iar sentimentul este, de cele mai multe ori, reciproc. Însă, dacă nu primesc îngrijirea și atenția de care au nevoie, animăluțele de companie se pot transforma în surse de boli contagioase care pot afecta întreaga familie.

7 boli transmise de animalele de companie

Este, așadar, important să știm cum să îngrijim animalele de companie pentru a fi sănătoase și, totodată, pentru a ne proteja familia. Află, din rândurile următoare, care sunt cele mai importante boli transmise de animalele de companie stăpânilor.

Rabia

Rabia este una dintre cele mai comune boli transmise de animalele de companie stăpânilor, constituind un pericol important atât pentru animal, cât şi pentru om. Animalele de companie sunt contaminate cu rabie în urma contactului cu animalele sălbatice, de aceea, cea mai bună metodă de a împiedica infectarea o reprezintă vaccinarea animăluţului de companie împotriva acestui virus încă din primele luni de viaţă.

Toxoplasmoza

Această boală se transmite la om în urma contactului acestuia cu materiile fecale ale unei pisici infectate. La rândul ei, aceasta primeşte virusul în general de la rozătoarele cu care intră în contact. Toxoplasmoza este cu atât mai periculoasă când este transmisă femeii gravide, întrucât parazitul poate traversa placenta și ajunge la făt. Cea mai bună metodă de prevenție o constituie folosirea mănușilor atunci când este curățată litiera, urmată de spălarea temeinică a mâinilor și, în special a zonei de sub unghii, unde se acumulează foarte ușor murdăria.

Toxocaroza

Toxocaroza este cauzată de un parazit foarte comun și foarte rezistent care infectează cu precădere câinii de vârstă mică. Omul poate contracta această boală prin contactul cu materiile fecale ale câinilor. Principalul simptom al bolii îl reprezintă dificultatea respiratorie. Pentru a evita îmbolnăvirea, nu trebuie decât să-ți deparazitezi prietenul necuvântător la intervale regulate de timp și să folosești mănuși atunci când manipulezi excrementele.

Teniaza

Următoarea pe lista celor mai frecvente boli transmise de animalele de companie este teniaza, o afecțiune provocată de o ciupercă formată pe pielea animăluțului. Aceasta se transmite la om după un simplu contact cu patrupedul și determină apariția așa-numitei afecțiuni picior de atlet'. De asemenea, există și situația inversă, în care omul este cel care îi transmite animalului această maladie. Prevenția se face prin vaccinarea anuală a patrupedului.

Boala Lyme și leishmanioza

Ambele boli se transmit animalului de companie prin intermediul căpușelor și puricilor, care se înfig în blana acestuia, după ce, anterior, au supt sângele unui animal sălbatic infectat. Astfel, animalul de companie este și el contaminat iar simplul contact al stăpânului cu acesta face ca puricele sau căpușa să sară pe pielea lui, să-l înțepe și să-l infecteze.

Simptomele acestor două boli sunt asemănătoare – roșeață în zona mușcăturii, febră, dureri musculare. Femeile însărcinate sunt supuse unui risc mai mare, întrucât virusul poate traversa placenta și afecta fătul.

În plus, la leishmanioză, pe zona înțepăturii se dezvoltă și o bășică. Ulterior, aceasta prinde crustă și se extinde către extremități. Din păcate, nu există tratament pentru aceste boli, cea mai bună metodă de a evita contaminarea animalului de companie fiind deparazitarea regulată a acestuia.

Psitacoza

Psitacoza este una dintre cele mai frecvente boli transmise omului de păsări precum papagalii. Deși există tendința de a crede că pericolul contaminării de la papagali este aproape inexistent datorită faptului că oamenii nu au contact așa apropiat cu aceștia precum au cu câinii sau cu pisicile, acest pericol este totuși cât se poate de real. Maladia se transmite la om prin materiile fecale sau prin praful de pe penele papagalilor. Psitacoza are ca principală consecință afectarea căilor respiratorii. Simptomele bolii sunt tuse, durere în piept, febră, vărsături și dureri musculare. Cea mai eficientă soluție de evitare a contaminării o reprezintă folosirea unei măști de protecție pe perioada curățării coliviei.

Salmonelloza

Știi deja că salmonelloza este o boală pe care omul o ia prin consumul cărnii de porc, pui sau pește, infestată și insuficient preparată. Ceea ce puțini știu este faptul că infecția cu Salmonella se ia și prin contactul mucoaselor cu apa din acvariile unde se găsesc pești sau broscuțe. Cele mai comune simptome ale salmonellozei sunt diaree, crampe abdominale, vărsături. Pentru prevenirea infectării cu această bacterie este necesar să eviți contactul mâinilor cu gura atunci când cureți acvariul.

Vezi ce trebuie sa stii daca vrei pesti de acvariu!

Cunoști și alte boli transmise de animalele de companie stăpânilor?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate