Alimentaţia este un element de bază pentru starea de bine a pisicilor, pentru că acestea fac parte dintre animalele gurmande. Iar felinele nu trebuie hrănite cu orice fel de mâncare, în niciun caz resturi de la masa proprietarilor lor. Care sunt, de fapt, regulile unei alimentaţii sănătoase în cazul pisicilor?
Dacă îţi doreşti o felină care să nu îţi solicite atenţia decât pentru a-i umple bolul cu mâncare, atunci fă ceea ce fac mulţi dintre oameni: oferă-i multă hrană umedă atunci când te întorci acasă de la serviciu, seara. Acest gest favorizează instalarea obezităţii. În plus, pisica te va vedea în curând drept sursa ei de hrană şi atât.
În realitate, este preferabil ca pisica să aibă acces la mai multe gustări, pe care le va ronţăi mai ales noaptea. În materie de hrana pisici, trebuie să ştii că, dacă o obişnuieşti aşa de când este pui, atunci lucrurile vor deveni mai uşoare. O idee bună este achiziţionarea unui distribuitor automat de crochete. Astfel, pisica va avea acces la o cantitate mică de hrană de mai multe ori pe zi. Potrivit specialiştilor, gustările regulate contribuie la menţinerea unui echilibru fizic şi mintal, previn plictiseala, digestia proastă, sedentarismul, agresivitatea, excesul ponderal şi bulimia.
Este important să cunoşti greutatea pisicii şi să adaptezi cantitatea de hrană. Pentru fiecare kilogram de pisică' fără probleme de greutate sau sănătate se ia în considerare o cantitate de 40 – 50 de grame de hrană pe zi. Dar cel mai uşor este să consulţi şi sfaturile de administrare ale producătorilor, care de obicei, se găsesc pe ambalaj. Hrana trebuie să conţină cam 50% carne uşor fiartă (vită, cal, pasăre, peşte), 20% cereale foarte bine gătite, 20% legume verzi gătite şi 10% ulei şi vitamine.
Oferirea de alimente care nu sunt echilibrate nutrițional poate provoca pe termen lung carenţe şi chiar grave probleme de sănătate. De asemenea, este de preferat să ceri sfatul medicului veterinar în materie de hrana pisici, mai ales dacă aceasta are probleme de sănătate, este sterilizată sau în perioada de creştere.
Alimentele consumate de om nu sunt potrivite pentru pisici. Dacă o obișnuiești să mănânce din resturi alimentare, nu numai că sănătatea ei va avea de suferit, dar te va deranja și de la masă, privindu-te ca pe o sursă de hrană.
Dacă trebuie să schimbi alimentaţia pisicii, evită să faci acest lucru brusc. Aplică noile reguli puţin câte puţin, până se va obişnui cu noua mâncare.
Pisicile beau foarte puțină apă în general. Apa de care au nevoie se găsește în principiu în hrana pe care o consumă. Este, deci, foarte important să îi administrezi cel puțin o porție de mâncare umedă pe timpul zilei. Aceasta poate consta în carne de vită, brânză sau supe preparate cu vită, legume, îmbogățită cu cereale.
În același registru al gesturilor de iubire bine intenționate, dar periculoase pentru sănătatea pisicii se încadrează prăjiturile și alte dulciuri. Zahărul trebuie interzis total din alimentația pisicii. Iar ciocolata nu numai că are foarte multe calorii, dar poate provoca și intoxicație cu teobromină.
Hrana umedă nu trebuie servită pisicii direct din frigider. De asemenea, nu trebuie să fie foarte caldă, ci la temperatura camerei. Iar, cu excepția crochetelor, hrana nu trebuie să rămână la dispoziția pisicii mai mult de trei-patru ore. În timpul verii se recomandă și mai puțin.
Dacă vrei să îi oferi o gustare din carne crudă, din când în când, aceasta trebuie să fie de cea mai bună calitate şi depozitată în cele mai bune condiţii, pentru a evita orice contaminare cu bacterii, potrivit absolumentchat.com.
Nu în ultimul rând, originea şi calitatea hranei este foarte importantă, fără a uita că există şi branduri de calitate mai puţin promovate pe piaţă. Este nevoie doar de ceva mai multă informare.
De ce sa nu folosesti urmatoarele cinci minute ca sa vezi care sunt cele mai frumoase pisici din lume?!
Material realizat cu sprijinul animaland.ro
Sursa foto: Pexels.com