Ce trebuie sa stim despre vaccinuri

Ce trebuie sa stim despre vaccinuri

VaccinImunitatea reprezinta totalitatea mecanismelor de aparare a organismului impotriva microorganismelor invazive (bacterii, virusuri, paraziti, sau chiar structuri pe care organismul nu le mai recunoaste ca fiind ale lui – asa-zise compomente "non self"). Imunitatea este de mai multe feluri:

 • inascuta, nespecifica formata din structuri si mecanisme cu rol protector (tegumente, mucoasa, enzime din secretii exocrine, pH-ul secretiei gastrice, cel urinar, temperatura corpului) si specifica, fata de anumiti agenti microbieni.
 • dobandita, naturala, in momentul contactului cu microorganismele respective si artificiala, prin administrare de vaccinuri.

Vaccinurile virale sunt:

 • cu virus activ atenuat, costuri reduse, imunitatea este rapida si de lunga durata, uneori pe viata, dar exista unele riscuri de imbolnavire in urma administrarii vaccinului
 • cu virus inactivat, costuri mai ridicate, imunitatea se instaleaza lent si este nevoie de rapeluri, reactii adverse rare, imunitatea nu este pe toata viata.
 • vaccinuri subunitare, cu fragmente din virus, tip ADN recombinat, foarte scumpe, reactii adverse extrem de rare, necesita rapeluri, imunitatea nu este pe toata viata.

Vaccinurile antibacteriene sunt:

 • vaccinuri vii,cu bacterii vii dar virulenta atenuata, tip bacilus anthracis, sau BCG
 • vaccinuri cu bacterii omorate la temperatura ridicata, sau formol, tip vaccin stafilococic, antipertussis

Anatoxinele sunt preparate biologice cu proprietati imunogene derivate din toxinele microorganismelor, prin urmare nu mai au toxicitate, avand efect benefic prin imunogenitate.

Autovaccinurile sunt o categorie aparte, ele sunt preparate din propriile produse patologice ale bolnavului, recoltate in functie de afectiune din secretii oro-faringiene, bronsice, plagi purulente, urina, sange, materii fecale. Rezulta un vaccin care se depoziteaza in fiole, se injecteaza de regula subcutanat in mai multe reprize, conform unor scheme de vaccinare specifice.

De mentionat o categorie aparte, vaccinurile cu scop terapeutic, nu preventiv, cum este vaccinul stafilococic folosit pentru tratarea infectiilor cu stafilococ, al acneei, foliculitei, parodontopatiilor cronice.
 

Beneficiile vaccinarii sunt date de asigurarea protectiei fata de agentul impotriva caruia facem vaccinarea (deci nu suntem protejati pentru mai multe boli, doar pentru afectiunea impotriva careia facem vaccinarea), de obicei pe o anumita perioada de timp si nu pe toata viata si de asemenea este asigurata imunitatea de grup, prevenirea epidemiilor, in consecinta scad costurile de ingrijire la nivel comunitar.

Exista o serie de reactii adverse posibile postvaccinare: de la o simpla durere locala, tumefactie, inrosire locala, pana la febra moderata, sau diaree usoara. In general dispar in 48-72 ore. Se indica aplicarea unei comprese reci local, daca apare roseata locala sau tumefactie si administrarea paracetamolului trei doze in ziua in care s-a efectuat vaccinarea, in special in cazul copiilor.

Extrem de rare si grave sunt asa-numitele RAPI, adica reactii postvaccinale indezirabile, care necesita spitalizare: abcese locale (formarea unei colectii de puroi), soc anafilactic, pana la paralizii (dupa vaccin antipolio), tulburari neurologice, encefalopatii.

Contraindicatiile vaccinarii vizeaza alergiile la antibiotice (in special neomicina), la drojdia de bere, la ou si unele produse de origine animala. Ele sunt contraindicate la persoanele cu boli acute febrile, persoane cu imunitate scazuta, in boli autoimune de tip lupus eritematos, sclerodermie, dermatomiozita, in hepatita autoimuna, tiroidita autoimuna (atentie la pacientii care pot avea aceste afectiuni dar inca nu sunt diagnosticate!), TBC etc.

Referindu-ne la Romania, exista mai multe grupe de vaccinuri. Vaccinurile obligatorii gratuite incepand de la nastere pana la 18 ani, conform calendarului anual de vaccinare stabilit de Ministerul Sanatatii, vaccinurile optionale, cele urgente, vaccinurile inainte de a pleca in calatorii de orice fel, vaccinurile de interes profesional si vaccinurile la femeia gravida.


Schema de vaccinari obligatorii pentru anul in curs

 • AHB in primele 24 ore de la nastere, BCG la 4-7 zile de la nastere (aceste vaccinuri se fac la maternitate),
 • la 2 luni DTP, AHB, VPO, la 4 luni DTP, VPO, la 6 luni DTP, AHB, VPO, la 12 luni DTP, VPO,
 • la 13-15 luni ROR,
 • la 30-35 luni DTP (aceste vaccinuri se fac la medicul de familie),
 • apoi la 7 ani DT, ROR,
 • la 9 ani VPO, la 14 ani DT , vaccinul rubeolic ( la fete),
 • la 18 ani AHB (in campaniile scolare). Studentii Facultatilor de Medicina si Stomatologie si elevii scolilor sanitare postliceale vor fi vaccinati AHB.

DTP = vaccin diftero-tetano-pertussis
ROR = vaccin runjeola-rubeola-oreion
AHB = vaccin hepatitic tip B
BCG = bacil Calmette-Guerin
VPO = vaccin polio oral, sau alternativa cea mai acceptata in momentul de fata este VPI vaccin antipolio inactivat administrat injectabil
 

De mentionat ca este recomandata vaccinarea antitetanos la 24 ani si apoi din 10 in 10 ani pentru o protectie eficienta. Dupa efectuarea vaccinului antipolio, nu se administreaza substante injectabile timp de o luna!

Vaccinurile optionale includ:

 • vaccinul impotriva gastroenteritelor acute cu rotavirusuri, una din cele mai frecvente diarei la sugar si copilul pana la varsta de 5 ani. Este indicat a se administra oral doua doze de vaccin pana la varsta de 12 luni
 • vaccinul antivaricela, care se poate efectua dupa varsta de un an, incluzand o doza de vaccin pana la varsta de 12 ani si doua doze de vaccin la interval de cel putin 6 saptamani dupa aceasta varsta
 • vaccinare anti Haemophilus influenzare tip B, virus care poate da infectii acute respiratorii cu complicatii grave, se poate face la 2, 4, 6 luni si rapel la 12 luni, impreuna cu celelalte vaccinuri din schema obligatorie. La copiii peste 12 luni si adultii cu risc crescut de imbolnavire (splenectomizati, cu afectiuni cronice respiratorii) se face o singura doza de vaccin
 • vaccinarea anti hepatita A, incepand cu varsta de 2 ani. Se administreaza doua doze, la interval de 6-12 luni. Se recomanda rapel la fiecare 10 ani
 • vaccinarea antipneumococica care poate fi initiata incepand cu varsta de 2 luni, conform unor scheme de vaccinare specifice fiecarei varste. Au indicatii de vaccinare si adultii cu afectiuni cardiace si respiratorii, cu boli autoimune, splenectomizati, cu infectii HIV, neoplasme, fumatori, persoane peste 65 ani. Pneumococul poate da afectiuni grave ale cailor respiratorii inferioare si superioare de tipul sinuzitelor, pneumoniilor, pana la bacteriemii, septicemii
 • vaccinarea antimeningococica, inclusa in programele obligatorii ale unor tari europene ca Spania sau Anglia, cu forma conjugata a vaccinului C meningococic, nedisponibila in Romania. Imunizarea se poate face fara pericolul reactiilor adverse, la 2, 4 6 luni. In tara noastra este prezenta forma neconjugata a vaccinului si in aceasta situatie imunizarea se face fie in conditii de focar epidemic incepand cu varsta de 4 luni cu rapel dupa 2 ani, fie in context neepidemic incepand cu varsta de 2 ani, cu o singura doza de vaccin. Au indicatii de vaccinare aceleasi grupe de risc expuse la vaccinarea antipneumococica
 • vaccinarea antigripala, incepand cu varsta de 6 luni, o singura administrare anuala de vaccin, inaintea sezonului gripal (pentru Romania in luna octombrie-noiembrie).
 • vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se poate face la fetite incepand cu varsta de 9 ani. Este bine ca acesta sa se faca la 16-26 ani, cand la tinerele fete care nu si-au inceput inca viata sexuala. Se fac trei doze de vaccin, a doua la 2 luni, a treia la 6 luni de la prima doza.
 • vaccinarea anti herpes 1 si 2, posibila acum si in Romania, eficace pentru cei care nu au facut niciodata herpes, sau pentru copiii ai caror parinti fac frecvent infectii acute herpetice

Toate informatiile privind vaccinarile optionale pot fi furnizate de medicul de familie, care de altfel efectueaza vaccinarile obligatorii pentru copilul pana la trei ani si are evidenta vaccinarilor pentru toti pacientii. Pot fi de asemena obtinute informatii de la medicul specialist in boli infectioase, sau alte specialitati medicale legate de patologia asupra careia actioneaza vaccinul.

 

Vaccinarea de urgenta include vaccinarea antirabica si antitetanica in cazul celor muscati de animale, sau antitetanica in cazul plagilor cu potential tetanigen, vaccinarea contactilor de rujeola in primele 5 zile de la contact. Aceste vaccinari se fac in spitalele de urgenta, spitalele de boli infectioase, sau centre speciale. Vaccinarea antitifoidica, antidizenterica, anti hepatita A in regiunile cu risc de epidemie (de exemplu dupa inundatii).

Vaccinarea celor care pleaca in calatorii. Calatoriile reprezinta ocazia administrarii unor vaccinuri noi sau efectuarii unor rapeluri, in functie de zona unde vrem sa plecam. In general trebuie sa ne prezentam la medic cu 3 luni inainte de a pleca intr-o calatorie, deoarece unele vaccinuri se administreaza in mai multe doze! Informatiile privind vaccinarile pot fi obtinute fie de la medicul de familie, fie de la un medic infectionist. Astfel, se pot efectua vaccinari anti febra galbena, anti-pestoasa (anti ciuma), antiholerica, anti hepatita A, antirabica, antitetanica etc. Vaccinarile pentru calatoriile in tari in care exista potentiale endemo-epidemice se practica in centre speciale.

Vaccinurile de interes profesional se administreaza in eventualitatea contactului cu anumiti agenti patogeni posibila in cazul anumitor profesii, de exemplu vaccinarea anti-leptospiroza, antirabica (rapelul se face la fiecare 5 ani), anticarbunoasa in sectorul zootehnic etc.

Vaccinarea la femeia gravida este un capitol aparte implica precautii legate de relatiile beneficiu – risc, avand in vedere prioritatea evolutiei normale a sarcinii. Astfel, sunt contraindicate vaccinurile cu vaccinuri vii atenuate. In general este indicat sa treaca aproximativ 6 luni de la o vaccinare cu virus viu atenuat pana ca femeia sa ramana insarcinata. In rest, nu exista dovezi ca vaccinurile ar reprezenta un risc pentru dezvoltarea normala a fatului.

Exista un screening preconceptional pentru anumite boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rubeola sau hepatita A si B, deci o vizita la medicul de familie sau la ginecolog ar fi indicata cu 6 luni inainte de conceptie pentru o discutie prealabila, pentru a afla daca au fost facute vaccinari in ultima perioada de timp, ce indicatii sau contraindicatii de vaccinare exista.

In general, se recomanda vaccinul diftero-tetanic pentru femeile care nu au fost vaccinate in ultimii 10 ani, aceasta vaccinare se face in luna a 7-a de sarcina si vizeaza protectia fatului prin anticorpii luati de la mama, deoarece acesta va fi vaccinat abia in luna a doua de viata! Se mai recomanda vaccinarea antigripala cu virus gripal inactivat, posibila in orice trimestru de sarcina. In rest, este posibila vaccinarea antihepatita A si B, numai daca exista risc crescut de expunere, la fel vaccinarea antimeningococica si antirabica. Alte vaccinuri se administreaza cu maxima precautie, in situatii de necesitate.

Atentie, nici un vaccin nu se autoadministreaza din proprie initiativa! Vaccinurile sunt o arma eficace de preventie si tratament tintit al unor boli, au enorm de multe beneficii, dar si riscuri, de aceea o corecta informare, dar si o buna comunicare cu medicul sunt necesare pentru mentinerea sanatatii fiecaruia dintre noi.

DR. IOANA COSTA
Medic specialist medicina de familie
Clinia Polisano Cuza Voda
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari:Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88
www.clinicapolisano.eu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate