Sarcina si diabetul zaharat

Cu un control zilnic strict al nivelului glicemic si unul periodic la ginecolog, sansele unei mame cu diabet zaharat de a avea un copil sanatos sunt egale cu cele ale unei mame fara diabet.

Ce trebuie sa stii?

 • Copilul unei mame diabetice are un risc mai mare de a face diabet fata de ceilalti copii. Daca ambii parinti au diabet, riscul este si mai mare.
   
 • Se recomanda ca o femeie cu diabet sa aiba unul sau maxim doi copii.

   

 • Femeia cu diabet care doreste sa aiba un copil este de preferat sa il aiba pana la varsta de 30 de ani, cu o durata a bolii sub 10 ani, si sa nu prezinte complicatii cronice ale diabetului zaharat. Daca insa una sau toate aceste conditii nu sunt intrunite, pacienta trebuie informata asupra riscurilor la care se expune din cauza varstei mai inaintate sau de posibilitatea agravarii complicatiilor in timpul sarcinii.
   
 • Femeile insarcinate care au diabet zaharat (DZ) tip I sau II prezinta riscuri mai mari decat celelalte femei de a avea o nastere cu probleme sau chiar de a pierde sarcina.
   
 • Intre 2 si 23% dintre femeile cu diabet prezinta riscul de a da nastere unor copii cu deficiente si acest procentaj este dependent de nivelul glicemiei in primele 12 saptamani de sarcina, perioada in care se formeaza organele fatului.

Informatii necesare unei femei cu diabet pe perioada sarcinii
Mai multe informatii despre diabet si riscurile existente poti afla atat de pe internet (www.romdiabet.ro,) cat si din presa de specialitate. In plus, specialistii Top Diagnostics recomanda femeii cu diabet linia telefonica gratuita 0800.080.228 pentru detalii despre cele mai potrivite aparate si sisteme de monitorizare a nivelului glicemiei si un cat mai bun control al acestei afectiuni, pe perioada sarcinii.

E foarte important ca pe perioada sarcinii sa apelezi la o echipa medicala din care trebuie sa faca parte un endocrinolog sau diabetolog pentru monitorizare permanenta, un ginecolog si un pediatru care sa supravegheze evolutia nou nascutului. De asemenea, un nutritionist trebuie consultat periodic in timpul sarcinii, deoarece gravida diabetica trebuie sa fie atenta ca suplimentul de greutate in perioada sarcinii sa nu depaseasca 10-12 kg (la fel ca in cazul femeilor fara diabet).

"Echipa terapeutica trebuie sa informeze corect mamica asupra tratamentului indicat pentru a duce la termen o sarcina normala, cat si asupra eventualelor riscuri la care se expun ea si fatul", spune Laura Modrogeanu, BU manager Top Diagnostics.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate