Ce trebuie să știi despre consumul de zahăr și apariția cancerului
Celulele maligne sunt hrănite sau nu de zahăr? Este zahărul implicat în apariția și dezvoltarea tumorilor? Un reputat oncolog face lumină în acest caz. Iată ce trebuie să știi despre consumul de zahăr și apariția cancerului.
Cancerul este una dintre cele mai mari provocări din istoria medicinei: este imprevizibil, necesită expertiză îndelungată pentru diagnostic și tratament, dar și resurse financiare mari pentru a fi studiat. Cancerul este a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, cu 9,6 milioane decese pe an, și este, în primul rând, asociat cu creșterea speranței de viață.
Cele mai letale forme de cancer sunt cele de plămâni, colon, stomac, ficat și sân, iar o treime dintre decese au la bază stilul de viață dezechilibrat. În ciuda progreselor medicinei, cuvântul cancer' sperie încă mulți pacienți, iar misiunea specialiștilor oncologi este una plină de provocări.
În unele cazuri, frica îi face pe oameni să amâne vizita la medic sau unele investigații recomandate precum tomografia sau biopsia. Și tot frica duce deseori la diagnosticări tardive. Dar la ora actuală, există programe de screening precum cele destinate depistării precoce a cancerului de sân care nu trebuie ratate pentru că pot pune în evidență boala la debut. La fel și colonoscopia trebuie făcută pentru a surprinde cât mai la debut un cancer colorectal, la fel testul Papanicolau în cancerul de col uterin sau tomografia de screening în cazul fumătorilor. Aceste teste de screening pot fi foarte eficace în diagnosticarea precoce', spune Prof. Dr. Mustafa Bozkurt, oncolog de top în cadrul ACIBADEM.
De altfel, se știe că diagnosticarea precoce este prima condiție esențială pentru ca tratamentul cancerului să aibă cele mai mari șanse de reușită.
Cel mai controversat aliment este zahărul, și chiar s-a vehiculat o teorie cum că anumite celule, în special cele maligne, extrag mai ușor zahărul din sânge. De aceea, s-a crezut că dacă o persoană cu cancer consumă zahăr, acesta va hrăni tumoarea. Dar acest lucru nu este corect, în realitate, nu se întâmplă așa. E un concept care a fost descris acum 100 de ani, dar nu înseamnă că zahărul hrănește celulele maligne. Acest lucru nu este dovedit științific. Dar excesul de zahăr are un alt efect nociv: este vorba de îngrășare, care duce la sedentarism. Și meseriile din ziua de azi sunt sedentare, lucrăm în fața computerului multe ore și facem din ce în ce mai puțină mișcare. Iar știința a dovedit de această dată că mișcarea poate contribui la reducerea riscului de cancer și în general, la o sănătate mai bună pe termen lung. O persoană în formă este una sănătoasă, la care toate sistemele și organele funcționează bine', spune Prof. Dr. Mustafa Bozkurt, medic oncolog în cadrul ACIBADEM.
Foto: Shutterstock
Citește și:
Peste 3000 de femei sunt așteptate în țară să beneficieze de ecografii mamare gratuite
Cancer de colon, afecțiunea care are simptome înșelătoare. Cum îl depistezi la timp?
Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!