Interviurile Avantaje: Prof. dr. Elvira Brătilă „Cancerul nu așteaptă, nu poate fi pus… on-hold”!

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, răspunde cititoarelor Revistei Avantaje la întrebările legate de suferințele oncologice, cancere de sferă ginecologică și urgențele medicale din această perioadă:
 
Întrebare 1: Știm că în contextul epidemiei de SARS-Cov2 au fost amânate o serie de tratamente și intervenții chirurgicale dacă acestea nu sunt urgente. În sfera cancerelor ginecologice ce putem considera urgență'?
Pacientele cu patologie oncologică din sfera genitală constituie o urgență medicală și/sau chirurgicală, astfel încât pacientele afectate trebuie să își continue atât consultațiile cât și tratamentul oncologic, în speță chirurgia bolii, dacă aceasta se impune a fi realizată. Sunt cancere de sferă genitală care evoluează progresiv, dar și cancere cu evoluție fulminantă. Aș da exemplul cancerului de ovar. În funcție de indicațiile medicale specifice fiecarui caz în parte, medicul curant va lua decizia optimă pentru fiecare pacientă, analizând cele mai bune opțiuni, în contextul dat.
Întrebare 2. Pacientele care prezintă patologie benignă (care nu e cancer) pot fi considerate o urgență'?
Depinde de patologie și de riscuri. Pacientele cu patologie ginecologică benignă care prezintă simptomatologie cu caracter de urgență (metroragii persistente, anemie post-hemoragică, durere pelvină persistentă) trebuie să își continue și ele consultațiile medicale și/sau tratamentul chirurgical. Tot medicul curant este cel ce va stabili prioritizarea terapiei.
 
Întrebare 3: Sunt spitalele noastre pregătite pentru a acorda tratament pacienților oncologici, în contextul dat, cu riscul mare de contaminare, pe de o parte a pacienților, dar și a personalului medical?
În protocoale din România au fost lucrurile stabilite destul de tranșant, în sensul desemnării de spitale dedicate și spitale suport pentru pacienții diagnosticați cu Covid 19, lăsând accesibile celelalte unități spitalicești pentru ceilalți pacienți. Se fac eforturi ca pacienții cronici sau cei oncologici să fie tratați în unități dedicate, să existe un risc cât mai mic de contaminare între aceste categorii de pacienți la risc'.
Întrebare 4: Din câte cunoașteți, pacientul oncologic fiind expus riscului de a dezvolta forme severe ale infectării cu Covid 19, există posibilitatea de testare a acestora înainte intervențiile chirurgicale?
Fiecare spital își ia propriile măsuri de prevenție. Cele mai multe au dezvoltat propriile zone de triaj, unde se colectează datele pacienților și se stabilește în ce măsură pacientul se află într-o situație de risc. Dacă există suspiciunea unui risc, acesta este evaluat și testat. Nu avem disponibilă deocamdată o testare în masă, ideal de făcut la internarea oricărui pacient care urmează a fi operat.
Întrebare 5. Există pericolul ca amânarea acestor decizii de tratament al cancerului să aibă efecte în privința prognosticului de vindecare a bolii?
Deciziile medicale în această perioadă, mai mult decât oricând, sunt foarte greu de cântărit și prioritizat. Raportul risc-beneficiu este cumpănit cu mare responsabilitate, pentru a preveni situația pacientului aflat în situație de risc din ambele perspective: al riscului de infectare cu noul virus, dar și al riscului de amânare a unei decizii medicale/chirurgicale care ar putea influența evoluția bolii și prognosticul bolii. Mai mult ca oricând, medicul și pacientul oncologic trebuie să facă echipă. Cancerul nu așteaptă, nu poate fi pus on-hold'.
Întrebare 6: Cum susțineți moral pacientele Dvs., și care este gândul unui medic care ia decizii esențiale pentru aceste paciente în aceste vremuri tulburi pentru întreaga umanitate?
Ne străduim să dăm deoparte propriile temeri și să dăm speranță pacientelor noastre. Pacientele trebuie asigurate că deciziile pe care le luăm sunt în beneficiul și pentru siguranța lor, în primul rând.
Politica pașilor mici, dar siguri', așa aș descrie conduita pe care o propunem în perioada aceasta. Pentru întregul corp medical, ce trăim este o mare încercare în care numai folosind valorile umane -solidaritate, comunicare, respect și dragoste pentru semeni- putem învinge.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom depăși cu bine această încercare. Sărbători liniștite tuturor!
Citeste și:
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Cancerul de col, uter și ovare