Atenție, cancerul ovarian se confundă des cu alte afecțiuni având simptome identice
Cancerul ovarian se află în primele 10 locuri ca incidenţă a tumorilor maligne ce pot să apară la femei fiind cel mai adesea descoperit între 40 şi 65 de ani. Se recomandă ecografia transvaginală ce are o acurateţe mult mai mare decât cea abdominală plus examinarea Doppler ce creşte specificitatea examenului ecografic pentru identificarea unei tumori maligne ovariene. Domnul doctor Nicolae Gica, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica Nativia, ne dă mai multe informații despre acest tip de cancer.
Domnule doctor, care sunt cele mai frecvente simptome de cancer ovarian?
Simptomele date de un cancer ovarian pot fi dificil de recunoscut într-un stadiu incipient. Apar simptome nespecifice precum meteorism abdominal, disconfort pelviabdominal, tulburări ale tranzitului intestinal (constipație), micțiuni frecvente, dureri lombare, pierdere ponderală, astenie. Astfel, cancerul ovarian poate trece neobservat până în stadiile avansate.
Cu ce alte afecțiuni poate fi confundat cancerul ovarian?
Frecvent, această simptomatologie poate fi dată de afecțiuni mai puțin severe precum sindrom de intestin iritabil sau sindrom premenstrual.
Care este cea mai precisă modalitate de diagnostic?
În primul rând suspiciunea de tumori ovariene maligne se ridică în urma unor investigații imagistice: ecografie transvaginală, RMN sau CT abdomino-pelvin, asociate cu o valoare crescută a unui biomarker – CA-125. Diagnosticul de certitudine poate fi pus doar în urma unui examen histopatologic dintr-un fragment de biopsie sau a întregului ovar după îndepărtarea lui chirurgicală.
Care sunt categoriile de risc pentru această formă de cancer? Dar factorii declanșatori?
Cauza exactă pentru apariția acestui cancer nu este cunoscută, dar există o serie de factori de risc precum istoricul familial de cancer ovarian sau mamar, mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2 asociate acestora, istoricul personal de cancer mamar, endometrial, colonic sau endometrioza, obezitatea. În plus, expunerea prelungită la estrogeni, fie ea exogenă sau endogen, crește riscul de cancer ovarian.
Ce modalități de tratament sunt în prezent disponibile în România?
Gold standardul tratamentului cancerului ovarian este intervenția chirurgicală cu îndepărtarea tuturor componentelor genitale, precum și a altor țesuturi care pot fi afectate de acesta, astfel încât să nu rămână boală reziduală. În funcție de stadiul bolii, poate fi necesară chimioterapia înainte sau după operație. Planul de tratament este discutat în comisii multidisciplinare luându-se cea mai bună decizie.
Există o serie de factori/ un istoric al pacientului care sa îi dea de gândit că este în categoria de risc?
Pot fi incluse în categoriile de risc femeile în vârstă, la care menstruația s-a instalat precoce, menopauza tardiv, nu au avut sarcini, nu au alăptat, au folosit tratamente hormonale. Femeile tinere cu istoric de cancer de sân, colon, mutații ale genelor BRCA sau sindroame familiale precum Sdr. Lynch, cancer colonic ereditar nonpolipozic, Sdr. Peutz-Jeghers au un risc și mai crescut.
Ce ar putea determina riscul formării unui cancer ovarian – stilul de viață, alimentația, sportul, factorii genetici, etc?
Viața sedentară, dieta hipercalorică în grăsimi, săracă în vegetale ducând la obezitate cresc riscul de apariție a cancerului ovarian. Fumatul, la fel ca în celelalte cancere, se afla și în acest caz printre factorii de risc.
Dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrică-ginecologie, asistent universitar, Doctor în științe medicale
Foto: Shutterstock
Citeste și:
Infecția care poate dubla riscul de a dezvolta cancer ovarian. Specialiștii atrag atenția asupra acestei afecțiuni