Știai că sângele tău ar putea salva viața unei persoane bolnave de cancere cum sunt limfomul, leucemia sau mielomul multiplu?

În fiecare an, în România, la 100.000 locuitori sunt diagnosticați trei pacienți cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura soluție terapeutică  o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

Pentru aproape 50% dintre pacienții români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume și nu au șansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viața. Este posibil ca eroul unuia dintre ei sa fii chiar tu.

Din 2013, în țara noastră există un Registru al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în care sunt înscrise 63.177 de persoane. Registrul din România este un registru minuscul comparativ cu cele din alte țări precum Marea Britanie (744.103 donatori), Spania (449.977 donatori), Franța (333.104 donatori), Italia (469.399 donatori) sau Portugalia (398.887 donatori). Ca să nu mai vorbim despre SUA și Germania, cu peste 8 milioane de donatori…

Este extrem de simplu să te înscrii în acest Registru și, poate, cândva vei avea privilegiul să poți salva viața unui bolnav de cancer al sângelui. Înscrierea în Registru nu înseamnă că neapărat vei dona. Acest lucru se va întâmpla dacă va exista o solicitare pentru o persoană cu care ești compatibil și dacă vei fi de acord. De precizat că NU există bănci de sânge care să stocheze sângele, iar recoltarea are loc atunci când există solicitarea.

Înscrierea în registru se face foarte, foarte simplu, singura condiție fiind să ai vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Trebuie doar să intri pe site-ul www.registru-celule-stem.ro/implicate/ și să completezi un formular cu datele personale de contact. Îți va fi expediat la adresa indicată de tine un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire, ca să îți recoltezi singur probele. Durează doar 5 minute. Apoi trimiți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical, completate și semnate. Proba va fi analizată în laborator și vei fi anunțat că ai devenit potențial donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie să faci este să aștepți să fii contactat. Este foarte posibil să nu fii contactat niciodată, dar ai și putea să fii șansa la viață pentru cineva. Sentimentul este copleșitor, nu-i așa?

Foto: Shutterstock, PR

Citește și:

Cancer de piele. Cum arată și care sunt cele mai întâlnite tipuri?

Legătura dintre ură, invidie și cancer. Oamenii de știință nu se mai feresc s-o recunoască

A aflat că are cancer după ce a observat un semn pe unghie. Cum arăta manichiura ei?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news