Cancerul ovarian se vindecă. Cum poți descoperi boala din faza incipientă
Cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile. Cum simptomele incipiente sunt aproape inexistente, atitudinea preventivă este esențială.
Cancerul ovarian este o boală care poate să debuteze asimptomatic și să evolueze silențios. Există riscul de a nu fi descoperit decât în faze avansate. În faza incipientă, în care este tratabil, cancerul ovarian este descoperit, de cele mai multe ori, întâmplător, în contextul investigațiilor de rutină sau legate de alte afecțiuni. Din acest motiv, este necesară educația, informarea cu privire la riscurile existente, așa încât femeile să aibă în atenție investigațiile specifice.
Simptome care pot trezi suspiciunea de cancer ovarian
- Dureri pelviene variate ca frecvenţă şi intensitate, determinate de masele tumorale mari sau de aderenţele acestora cu organele învecinate.
- Alterarea stării generale: astenie sau oboseală permanentă, anemie.
- Pierderea în greutate. Dacă, în mod aparent nejustificat, se pierd mai mult de 5 kg într-o lună, cauzele patologice pot fi diverse. În investigarea cauzelor, se poate include și suspiciunea de cancer.
- Modificarea tranzitului intestinal și balonare persistentă, fie că este vorba despre constipaţie sau un tranzit accelerat. Creșterea în volum a organelor aflate în vecinătatea intestinelor poate crea obstrucții.
- Sângerarea vaginală neregulată poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal apărut în cazul tumorilor ovariene care secretă estrogen. Sângerarea la o pacientă aflată în menopauză poate fi determinată de prezenţa stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.
- Urinarea frecventă şi senzația de golire incompletă a vezicii apar din cauza compresiei asupra vezicii urinare. Durerea în timpul actului sexual. Tumorile canceroase ovariene sunt de obicei voluminoase şi apar bilateral. Orice tentativă de mobilizare poate produce durere de intensitate variată.
- Febra și anemia care nu se pot explica prin alte cauze. Trebuie investigat și în direcția existenței unei forme de cancer.
Factorii generali de risc în cancerul ovarian
Factorii de risc cel mai frecvent asociați cu cancerul ovarian sunt:
- Istoricul familial. Între 10 și 20% dintre femeile care au rude gradul I (mamă, soră) diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian.
- Vârsta avansată. Cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și care au intrat în menopauză.
- Probleme ale ciclului premenstrual. Femeile care nu nasc, a căror menstruație a debutat la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza
se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian. - Administrarea terapiilor hormonale. În scopul creșterii fertilității sau în alte scopuri terapeutice se administrează produși hormonali care stimulează și perturbă, în timp, funcția ovariană.
- Sindromul ovarelor polichistice. Factorul de risc de cancer ovarian crește din cauza secreției reduse de testosteron.
Mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA 2 ca factori de risc genetic în cancerul ovarian
Genele BRCA 1 și 2, diferențiate astfel după locul în care sunt amplasate în lanțul cromozomial, sunt gene cu rol de protecție împotriva creșterii tumorilor și în repararea rupturilor de la nivelul ADN. Mutaţiile la nivelul acestor gene determină alterarea sau incapacitatea efectuării acestor funcţii şi predispoziţie crescută pentru anumite tipuri de cancer.
În această situație vorbim despre riscul genetic, care este individual. În 47% dintre cazuri, nu există o corelație cu istoricul familial sau cu alți factori de risc dintre cei enumerați mai sus.
Existența unei mutații a genelor BRCA 1 sau BRCA 2 determină riscul de a dezvolta cancer de sân la femei (risc între 40% și 80%), cancer ovarian (risc între 11% și 40%), cancer de sân la bărbați (risc între 1% și 10%), cancer de prostată (risc între 30% și 39%), cancer pancreatic (risc între 1% și 7%). În toate aceste cazuri, există un risc mai mare decât riscul general pentru respectivele forme de cancer.
Aceste tipuri de mutații apar în toate grupurile etnice şi în toate tipurile de populaţie. Prevalenţa mutaţiilor patogene BRCA 1/2 în populaţia generală (frecvenţa purtătorilor) este 1/400, excluzând evreii Ashkenazi, unde există o frecvenţă mai crescută. Dacă nu se efectuează o testare genetică în condiții de sănătate pentru depistarea unei eventuale mutații BRCA 1/2, este foarte util ca aceasta să fie făcută după diagnosticarea uneia dintre formele de cancer menționate.
Citește și Factorul genetic în declanșarea cancerului
Pe de o parte, dacă există o asemenea mutație, tratamentul va fi unul specific. Pe de altă parte, un rezultat pozitiv dă suspiciuni asupra tuturor membrilor familiei înrudiți. Aceștia vor fi și ei testați și urmăriți pentru a reduce riscul de cancer și pentru depistarea din timp, în caz că se produce.
Prevenția în cancerul ovarian înseamnă controlul medical periodic
Cel mai important lucru pe care îl pot face femeile care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian este să acorde o atenție sporită asupra
prevenției. Nu numai că trebuie să aibă un stil de viață sănătos, dar trebuie să meargă la medic periodic, astfel încât să depisteze eventualele probleme în stadii incipiente.
„Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu știu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educație corectă din punctul de vedere al prevenției bolii', spune dr. Dragoș Median, medic specialist oncolog de la Donna Medical Center.
Sursa foto: shutterstock