Ce trebuie să facă o moașă și cum se încearcă reglementarea acestei meserii

Ce trebuie să facă o moașă

Ce trebuie să facă o moașă

Meseria de moașă există de foarte mult timp în România, însă nu se bucură de sprijinul legal al autorităților și asta pentru că din punct de vedere legislativ, această meserie nu se ridică la standardele impuse de Uniunea Europeană. 

Moașele au un rol foarte important în cadrul sistemului sanitar, motiv pentru care un nou proiect de lege își propune să înființeze Colegiul Național al Moașelor din România, o instituție care să se ocupe de reglementarea acestei meserii. Mai exact, inițiatorii proiectului își doresc să alinieze meseria de moașă la normele europene, în contextul în care România se află pe primul loc la rata mortalității infantile.

În prezent, în România există Asociația Moașelor Independente din România, această instituție fiind înființată în anul 2013 și reunind moașele cu studii universitare.

Ce trebuie să facă o moașă?

Moașa are un rol foarte important, atât înainte ca o femeie să râmână însărcinată, cât și în timpul sarcinii și imediat după naștere. Mai exact, conform normelor europene, o moașă trebuie să se ocupe de îngrijirea femeii fertile și să se asigure că aceasta are o stare bună de sănătate, trebuie să ofere consiliere cu privire la metodele de contracepție ce pot fi folosite pentru a evita o eventuală sarcină, să se ocupe de screening-ul care duce la depistarea cancerelor de ordin ginecologic și să identifice persoanele predispuse să dezvolte diverse patologii.

În cazul femeilor care urmează să devină mame, moașa trebuie ofere sprijin și să le pregătească pe acestea pentru ca nașterea să se desfășoare în condiții optime. De asemenea, imediat după naștere, moașele trebuie să se asigure că mamele au o stare bună de sănătate fizică și psihică, pentru a evita depresiile postpartum. Tot moașele sunt cele care trebuie să ofere asistență și în procesul de alăptare.

Ce studii sunt necesare pentru a deveni moașă?

În România există 3 facultăți care au secții ce se ocupă de pregătirea moașelor. Studiile durează 4 ani, iar dacă în cazul medicilor, după terminarea studiilor urmează un program de rezidențiat, moașele nu beneficiază de un astfel de program. Astfel, acestea trebuie să acumuleze experiență în timpul perioadelor de practică realizate pe parcursul celor 4 ani de studiu.

Chiar dacă există aproximativ 1000 de moașe licențiate, foarte puține lucrează în domeniul în care s-au pregătit. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că meseria nu este reglementată suficient, iar posturile sunt ocupate de persoane care nu au pregătire în domeniu.

 

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum reiei intimitatea sexuală după naștere

Descoperire ultuitoare! Celulele bebelușilor trăiesc în creierul mamei după naștere

Mare atenție! Nu face asta în primele 24 de ore de la naştere

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate