Ce spun etichetele despre ceea ce mananci

Ce spun etichetele despre ceea ce mananci

Cum stii daca iaurtul de capsune chiar contine fructul tau preferat sau care e procentul de carne din mezelurile vidate? Raspunsul il poti afla de pe eticheta produsului – daca stii exact ce informatie sa cauti…

Ce este eticheta
Totalitatea informatiilor de pe ambalaj (denumire, lista ingrediente, fabricant, data expirare etc.), verificabile si usor de comparat, care ne permit sa cumparam ceea ce ne este necesar sau ne permit banii.

Ce prevede legea
Denumire
Nici produsul si nici ambalajul nu trebuie sa ne induca in eroare: daca aroma iaurtului de zmeura provine de la o esenta artificiala, trebuie mentionat: "Iaurt cu aroma de zmeura", iar fructul sa nu figureze pe recipient.

Ingrediente
Trebuie listate in ordinea descrescatoare a cantitatii. Mai trebuie inclusi aditivii, sub denumirea categoriei lor (coloranti, conservanti, stabilizatori, indulcitori), denumirea chimica ori codul numeric (de pilda, acid citric sau E 330), vitaminele si mineralele.

Daca este specificata numai categoria de aditivi, nu te grabi sa cumperi! Iata cativa dintre aditivii care trebuie inscrisi pe etichete: agenti de afanare, ingrosare, glazurare, umezire, intarire, de incarcare, acidifianti, amelioratori de faina, amidon modificat, antiaglomeranti, antispumanti, coloranti, conservanti, corectori de aciditate, emulsificatori, gelifianti, indulcitori, stabilizatori.

E obligatorie si listarea indulcitorilor artificiali (cyclamat, zaharina, aspartam); precizarea "nu contine zahar" e insuficienta.

Informatii nutritionale
Trebuie incluse numai daca alimentul are cu adevarat valoare nutritiva; in realitate, ele apar pe multe etichete ca un lucru de la sine inteles!(?) Informatiile trebuie date per 100 g, 100 ml sau per portie.

Ce si cat ar trebui sa mancam
Pentru a facilita intelegerea de catre cumparatori a informatiilor privind o nutritie corecta, multi producatori din Occident emit si un ghid al cantitatilor zilnice (Guideline Daily Amounts/GDA). Este vorba despre ce si cat (cantitate minima sau maxima) ar trebui sa mancam in fiecare zi pentru a ne asigura numarul necesar de calorii. Pana acum, acest tip de informatii a fost elaborat numai pentru alimentele destinate adultilor, nu si pentru cele de copii.

Femei
– Energie(kilocalorii): 2.000
– Totalgrasimi (g): 70
– Grasimisaturate (g): 20
– Zahar (g): 50
– Sodiu (g): 2
– Sare (g): 5
– Fibre (g): 16

Barbati
– Energie(kilocalorii): 2.500
– Totalgrasimi (g): 95
– Grasimisaturate (g): 30
– Zahar (g): 70
– Sodiu (g): 2,5
– Sare (g): 6,25
– Fibre (g): 20

Faptul ca pe o eticheta scrie "cantitate mica de grasimi" sau "cantitate mica de zahar" nu inseamna ca lucrurile stau chiar asa…

Ce inseamna exact
Continut mic de grasimi Sub 3%
Continut redus de grasimi Sa contina cu cca 25% mai putine grasimi decat echivalentul standard; nu intotdeauna inseamna ca alimentul are putine grasimi.

Continut mic de zahar Mai putin de 5 g zahar/100 g (include atat zaharuri naturale, cat si zahar prelucrat).
Continut redus de zahar Sa contina cu cca 25% mai putin zahar decat echivalentul standard; nu intotdeauna inseamna ca alimentul are putin zahar.

Fara adaos de zahar Nu au fost adaugate alte zaharuri.
Continut mare de fibre Cel putin 6 g per portie sau per 100 g
Continut redus de calorii Sa aiba cu cca 25% mai putine calorii decat echivalentul standard; nu intotdeauna inseamna ca are calorii putine.

Una facem, alta… scriem!
Iata care este adevarul in privinta ingredientelor de mai jos, daca le intalnesti mentionate pe etichete:
– sirop de porumb invertit, dextroza, maltoza, extract de malt si fructoza – de fapt, sunt zahar;
– agenti de afanare, lapte praf, trigliceride – sunt surse de grasimi;
– zaharina sodica, bicarbonat de sodiu, glutamat de sodiu si nitrit de sodiu – sunt surse de sare.

Interpretarea cifrelor
Intrucat unele etichete sunt adevarate "enciclopedii" probabil ca nu ti-ar ajunge o zi intreaga sa citesti tot ce scrie pe alimentele cumparate de tine din supermarket! Ca sa economisesti timp si sa faci alegerea corecta (comparand cifrele inscrise pe etichete cu cele din tabelul de mai jos), asigura-te ca ai intotdeauna acest minighid la tine. Informatiile sunt date per 100 g.

  Cantitate mare Cantitate mica
Grasimi Mai mult de 20g Mai putin de 3g
Zahar Mai mult de 10g Mai putin de 2g
Grasimi saturate Mai mult de 5g Mai putin de 1g
Fibre Mai mult de 3g Mai putin de 0,5g
Sodiu Mai mult de 0,5g Mai putin de 0,1g

Ce ar mai trebui sa stie consumatorii din Romania

  • Eticheta sa informeze asupra riscurilor la care putem fi expusi.
  • Informatiile sa fie usor de inteles de catre oricine (noi, cumparatorii, nu suntem experti in controlul alimentelor!).
  • Dreptul de a alege e un drept fundamental al nostru (in ianuarie 2007, va intra in vigoare Codul Consumului, care ne va garanta o serie de drepturi: informare completa si corecta despre caracteristicile produselor, despagubire pentru o paguba generata de calitate necorespunzatoare etc.).
  • Denumirea produsului nu este acelasi lucru cu numele comercial sau cu cel de marca; deseori, denumirea e scrisa cu litere mici pe ambalaj (lucru interzis de normele legale!).
  • Eticheta sa precizeze daca s-au administrat hormoni de crestere, antibiotice, daca este vorba despre un produs modificat genetic…

Text: Viorica Leu
Articol realizat cu material pus la dispozitie de APC (www.apc-romania.ro).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente