Lactatele în exces – ce probleme de sănătate pot provoca?

Lactatele sunt o parte importantă din alimentația noastră. Însă cum știm când consumăm o cantitate foarte mare? În ce măsură acest lucru ne poate face rău?

Lactatele, de la clasicul lapte, la iaurturi și până la cele mai sofisticate brânzeturi, plus produsele derivate pe bază de lactate… În afară de cei cu intoleranță la lactoză, majoritatea dintre noi le includem în meniul de zi cu zi, mai ales datorită calciului conținut. Însă ce se întâmplă în cazul în care consumi prea multe lactate?

Consumul de lactate este un subiect extrem de controversat. Pe de o parte, sunt cei care susțin că reprezintă o parte importantă a alimentației noastre, așa cum sunt cei din țările nordice. În contrapartidă, reacționează cei care spun că lactatele nu sunt necesare organismului nici măcar pentru calciul conținut. și că este împotriva naturii să consumăm laptele altor mamifere.

Lactatele, efecte imediate

Pe termen scurt, un consum ridicat de lactate poate duce la balonare, gaze. Așadar, dacă după un pahar cu lapte ai astfel de simptome, e posibil să tolerezi mai greu lactoza. Pe de altă parte, nici să elimini în totalitate produsele lactate, cel puțin nu dintr-odată, nu este recomandat. Îi provoci organismului un șoc, având în vedere că el este obișnuit să producă anumite enzime care să digere mâncarea cu care
este obișnuit.

Efecte pe termen lung

1. Produsele lactate pot duce la inflamație cronică. În ciuda cantității mari de calciu, lactatele sunt foarte acide și nici nu ne ajută la întărirea sistemului osos. În schimb, optează pentru plante bogate în calciu precum salata de tip kale, migdale sau smochine.

2. Probleme digestive cronice. Lactatele pot provoca anumite leziuni intestinale, la care se adaugă balonarea, crampele, gazele, cărora organismul trebuie să le facă față.

3. Apariția cancerului. S-a descoperit o legătură directă între consumul ridicat de lactate și apariția unor cancere (de sân, de colon, de prostată, de exemplu).

4. Probleme ale pielii. Atunci când consumăm cantități prea mari de lactate, acest lucru se observă la nivelul pielii, care începe să îmbătrânească mai repede.

Așadar, ce e de făcut? În lista unui răspuns clar, echilibrul este cheia. Consumă produse lactate, dacă nu simți vreun disconfort, însă nu în cantități mari și nu în fiecare zi. Da, produsele lactate sunt parte importantă din alimentație, atunci când te asiguri că atingi și celelalte grupe alimentare, pentru o dietă echilibrată. 

Citește și: Piramida alimentară. Ce trebuie să știi despre aceasta?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Alimente