Cel mai iute… ardei iute
Pasionații de mâncăruri iuți poate au auzit despre acest soi. Cel mai puternic ardei iute, înscris chiar și în Cartea Recordurilor, este Carolina Reaper. Cu o aromă foarte intensă, acest ardei îi lasă cu ochii înlăcrimați chiar și pe împătimiții mâncărurilor condimentate.
În 2017, Guiness World Records a declarat acest tip de ardei, Carolina Reaper, ca fiind cel mai picant ardei iute din lume. Acesta a fost descoperit în Carolina de Sud, de aici și numele. La acesta se adaugă reaper, care se traduce prin secerătoarea/mașina de secerat sau chiar moartea (făcând referire nu doar la intensitatea gustului, ci și la vârful ardeiului, care seamănă cu o secerătoare).
Cum s-a ajuns la această concluzie, că acest tip ar fi cel mai picant? Decizia a fost luată pe baza mai multor măsurători, una dintre acestea fiind densitatea foarte mare a capsaicinelor – substanțele care dau intensitatea gustului picant.
De altfel, atunci când vrei să plantezi semințe dintr-un astfel de soi picat, ți se spune să folosești mănuși și mască de protecție. Bineînțeles, vei face același lucru și când pui mâna pe el, pentru a evita contactul ulterior cu pielea și ochii.
Un ardei iute pe zi?
Ardeiul iute, mai exact, capsaicinele pe care le conțin au beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate cu echilibru. Acestea se găsesc și sub formă de suplimente alimentare sau unguente care ajută la:
- calmarea durerilor de cap
- tratarea psoriazisului
- gestionarea diabetului zaharat
- reducerea stresului oxidativ, vinovat pentru apariția mai multor tipuri de cancer
- accelerarea metabolismului
Dacă nu vrei să iei suplimente, poți include o cantitate foarte mică de ardei iute în salatele și mâncărurile pe care le pregătești. Importanța echilibrului este semnalată adesea, având în vedere că excesul, când vine vorba despre capsaicine, nu se lasă fără urmări: iritații, roșeață, umflături, tensiune arterială, aritmii.
Lactatele reduc iuțeala
Dacă gustul picant este mult prea puternic, poți stinge din efectele acestuia cu ajutorul produselor lactate, care le atenuează.
Citește și: De ce roșiile nu mai au gust
Foto: Shutterstock