Ce se întâmplă în organism atunci când apar dereglări ale ceasului biologic?

Dereglările apărute la nivelul ceasului biologic nu doar că ne dau peste cap întreg programul, dar pot avea un impact puternic și pe termen lung, mai ales la nivelul psihicului.

Fiecare organism funcționează respectând o serie de reguli stricte. În timp ce anumite persoane sunt mult mai productive în timpul zilei, altele lucrează și se concentrează mai bine noaptea, motiv pentru care oamenii de știință le-au denumit “păsări de noapte”. Ceasul biologic nu poate fi schimbat cu ușurință, iar dacă organismul se obișnuiește cu un anumit ritm, important este ca acesta să fie menținut în mod constant.

Ce se întâmplă în organism atunci când apar dereglări ale ceasului biologic?

Atunci când apar schimbări la nivelul ceasului biologic, organismul poate avea de suferit și chiar dacă la prima vedere doar stările de oboseală sunt deranjante, în timp, o mulțime de afecțiuni grave pot să apară. Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au studiat acest fenomen pentru a vedea ce schimbări apar la nivelul corpului uman atunci când ceasul biologic este dereglat. Aceștia au constatat că riscul de izolare, de apariție a stărilor de indispoziție sau de a dezvolta o depresie puternică este mult mai mare în cazul persoanelor care se confruntă frecvent cu modificări ale ritmului circadian, conform businessinsider.com. Mai mult decât atât, aceste modificări îi determină pe oameni să se izoleze, să devină mult mai triști, dar și să dezvolte o sensibilitate a sistemului imunitar. Acest ceas propriu al organismului trebuie să se sincronizeze cu cel al societății, asta pentru a împiedica apariția problemelor grave de sănătate.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Legătura dintre despărțiri și agravarea problemelor de sănătate. Cum te pot influența neînțelegerile din cuplu?

Care ar putea fi cauza sindromului ovarelor polichistice?

Fibrilaţia atrială, afecțiunea gravă care nu prezintă simptome. Ce trebuie să faci pentru a o depista?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului