Care ar putea fi cauza sindromului ovarelor polichistice?

O mulțime de femei sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice, afecțiune care poate duce la infertilitate. Cauza exactă care determină apariția acestei probleme de sănătate nu a fost stabilită cu exactitate, motiv pentru care oamenii de știință continuă facă cercetări în acest domeniu.

Care ar putea fi cauza sindromului ovarelor polichistice?

Pentru că afectează ovarele, multă vreme specialiștii au crezut că această problemă se instalează încă din primul moment în acest loc, însă cercetările recente arată că, de fapt, primele semne ale bolii sunt vizibile la nivelul creierului. Mai exact, oamenii de știință sunt de părere că sindromul ovarelor polichistice ar putea să apară chiar înainte de naștere, atunci când un hormon produs de ovare intră în contact cu un set de neuroni existenți în creierul mamei, potrivit sciencealert.com. Cercetătorii de la Universitatea din Lille, Franța, au descoperit că acest lucru poate afecta enzimele din placentă, provocând apariția sindromului ovarelor polichistice la nivelul fătului.

În cadrul cercetării, specialiștii au studiat hormonul anti-Mullerian (AMH), acesta fiind cel care interacționează cu neuronii din creier și determină glanda hipofiză să elibereze hormonul luteinizant (LH). Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice au în mod constat un nivel ridicat de LH, care inhibă ovulația și duce la eliberarea testosteronului. Oamenii de știință au analizat probele de sânge ale unor femei aflate în al doilea trimestru de sarcină, fiind incluse femeile obeze si non-obeze care au dezvoltat sau nu sindromul ovarelor polichistice. Femeile non-obeze și care au fost diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice au prezentat un nivel al AMH chiar și de trei ori mai mare.

Astfel, atunci când nivelul de AMH este ridicat, acest lucru inhibă o enzimă din placentă care are rolul de a transforma testosteronul în estrogen, ceea ce face ca fătul să fie expus mai mult testosteronului și să se confrunte cu modificări hormonale. Testele realizate pe șoareci au confirmat această ipoteză, însă oamenii de știință consideră că este nevoie de teste suplimentare pentru a vedea dacă același principiu se aplică și în cazul organismului uman. Cu toate acestea, specialiștii sunt încrezători că această descoperire ar putea reprezenta un punct de plecare în dezvoltarea unui tratament eficient pentru această afecțiune.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Fibrilaţia atrială, afecțiunea gravă care nu prezintă simptome. Ce trebuie să faci pentru a o depista?

Cum te ajută mierea de Manuka să spui adio simptomelor neplăcute cauzate de alergiile de sezon

Hipotiroidismul, boala care afectează tot mai multe femei, dar care foarte rar este diagnosticată. Care sunt principalele simptome?

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului