Ce nu ai voie să faci în Joia Mare? Lucrurile de care trebuie să ții cont în această zi

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare

Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Patimilor și reprezintă un moment foarte important pentru credincioși. În această zi sunt marcate patru evenimente cu o însemnătate foarte mare din punct de vedere religios.

Ce simbolizează Joia Mare?

În Joia Mare, Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, dorind să le ofere acestora un exemplu de smerenie, învățându-i să își cinstească și să își respecte aproapele. Tot în această zi a avut loc și Cina cea de taină, ultima pe care Iisus Hristos a luat-o alături de ucenicii săi și în care le-a explicat acestora înțelesul Tainei Sfintei Împărtăşanii.

Rugăciunea din grădina Ghetsimani reprezintă un alt moment important și asta pentru că prin cuvintele adresate lui Dumnezeu, Iisus Hristos i-a mărturisit Tatălui ceresc că este pregătit să împlinească voia lui: „Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească'.

După rugăciunea din grădina Ghetsimani, Iisus a fost vântul de către Iuda, prins și arestat.

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare?

Joia Mare mai este cunoscută în popor și sub nunele de Joia Neagră, Joia Patimilor, Joi Mari sau Joimărița. În trecut, femeile trebuiau să se oprească din tors cânepa în această zi, iar tradiția spunea că Joimărița venea la femeile leneșe ca să verifice cât de mult au lucrat. Pe cele pe care le prindea dormind, le făcea neputincioase tot anul, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, se crede că în această zi nu este bine să dormi, iar cine face acest lucru va fi somnoros și leneș tot anul. Se spune că este păcat ca în Săptămâna Mare, dar mai ales în Joia Mare, să se consume oțet și urzici, acestea amintind de chinurile la care a fost supus Iisus Hristos.

În Joia Mare se înroșesc ouăle și tot în această zi, fetele nemăritate merg la slujbă, pe o sfoară fac câte un nod după fiecare evanghelie, după care pun sfoara sub pernă ca să își viseze alesul.

În trecut, copiii erau unși pe față cu negreală și mergeau la fetele de măritat pentru a le îndemna să muncească. În schimbul îndemnurilor, aceștia primeau ouă pentru încondeiat.

Rugăciunea lui Iisus din Grădina Ghetesimani

Rugăciunea lui Iisus din Grădina Ghetesimani, o grădină frumoasă de măslini unde Iisus obișnuia să se roage în liniște, este considerată cea mai nobilă dintre toate rugăciunile. Această rugă fierbinte a lui Iisus către Dumnezeu este redată în Ioan, capitolul 17, versetele 1-26.

'Acestea a vorbit Iisus şi, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţa veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.

Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.

Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârşit.

Şi acum, preaslăveşte-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuţi, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea.

Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau şi Mie Mi i-ai dat şi cuvântul Tău l-au păzit.

Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine;

Pentru că vorbele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit şi au crezut că Tu M-ai trimis.

Eu pentru aceştia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.

Şi toate ale Mele sunt ale Tale şi ale Tale sunt ale Mele şi M-am preaslăvit întru ei.

Şi Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt şi Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi.

Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; şi i-am păzit şi n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.

Iar acum, vin la Tine şi acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei.

Eu le-am dat cuvântul Tău şi lumea i-a urat, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume.

Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzeşti pe ei de cel viclean.

Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume.

Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul.

Precum M-ai trimis pe Mine în lume, şi Eu i-am trimis pe ei în lume.

Pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine Însumi, ca şi ei să fie sfinţiţi întru adevăr.

Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor.

Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.

Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem.

Eu în ei, şi Tu în Mine; pentru ca ei să fie în chip desăvârşit una, ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimes, şi că i-ai iubit, cum M-ai iubit pe Mine

Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii.

Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, şi aceştia au cunoscut că Tu M-ai trimis.

Şi le-am făcut cunoscut numele Tău şi-l voi face cunoscut, că iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei şi Eu în ei.'

Foto: shutterstock.com

Citește și:

A început Săptămâna Patimilor. Care este semnificația fiecărei zile din Săptămâna Mare?

Motivul uimitor pentru care este bine să aprinzi lumânarea de botez în Săptămâna Luminată

Care este adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim? Un preot a dezvăluit ce se întâmplă în Sâmbăta Mare

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate