Ce nu ai voie să faci în Joia Mare? Lucrurile de care trebuie să ții cont în această zi

Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Patimilor și reprezintă un moment foarte important pentru credincioși. În această zi sunt marcate patru evenimente cu o însemnătate foarte mare din punct de vedere religios.

Ce simbolizează Joia Mare?

În Joia Mare, Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, dorind să le ofere acestora un exemplu de smerenie, învățându-i să își cinstească și să își respecte aproapele. Tot în această zi a avut loc și Cina cea de taină, ultima pe care Iisus Hristos a luat-o alături de ucenicii săi și în care le-a explicat acestora înțelesul Tainei Sfintei Împărtăşanii.

Rugăciunea din grădina Ghetsimani reprezintă un alt moment important și asta pentru că prin cuvintele adresate lui Dumnezeu, Iisus Hristos i-a mărturisit Tatălui ceresc că este pregătit să împlinească voia lui: „Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească'.

După rugăciunea din grădina Ghetsimani, Iisus a fost vântul de către Iuda, prins și arestat.

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare?

Joia Mare mai este cunoscută în popor și sub nunele de Joia Neagră, Joia Patimilor, Joi Mari sau Joimărița. În trecut, femeile trebuiau să se oprească din tors cânepa în această zi, iar tradiția spunea că Joimărița venea la femeile leneșe ca să verifice cât de mult au lucrat. Pe cele pe care le prindea dormind, le făcea neputincioase tot anul, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, se crede că în această zi nu este bine să dormi, iar cine face acest lucru va fi somnoros și leneș tot anul. Se spune că este păcat ca în Săptămâna Mare, dar mai ales în Joia Mare, să se consume oțet și urzici, acestea amintind de chinurile la care a fost supus Iisus Hristos.

În Joia Mare se înroșesc ouăle și tot în această zi, fetele nemăritate merg la slujbă, pe o sfoară fac câte un nod după fiecare evanghelie, după care pun sfoara sub pernă ca să își viseze alesul.

În trecut, copiii erau unși pe față cu negreală și mergeau la fetele de măritat pentru a le îndemna să muncească. În schimbul îndemnurilor, aceștia primeau ouă pentru încondeiat.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

A început Săptămâna Patimilor. Care este semnificația fiecărei zile din Săptămâna Mare?

Motivul uimitor pentru care este bine să aprinzi lumânarea de botez în Săptămâna Luminată

Care este adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim? Un preot a dezvăluit ce se întâmplă în Sâmbăta Mare

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate