A început Săptămâna Patimilor. Care este semnificația fiecărei zile din Săptămâna Mare?

După Duminica Floriilor începe Săptămâna Patimilor, o perioadă foarte importantă pentru credincioși, în care se pune foarte mult accentul pe iertare și pe credință.

Săptămâna Patimilor vorbește despre suferințele pe care Iisus Hristos le-a îndurat până în ziua Învierii. Aceasta este ultima săptămână din Postul Paștelui și nu doar restricțiile alimentare sunt importante, ci și cele legate de comportament. În biserici sunt ținute slujbe speciale în această săptămână, iar credincioșii sunt sfătuiți să meargă la ele în număr cât mai mare, dar și să fie mai răbdători și mai iertători pentru a primi așa cum se cuvine sărbătoarea Învierii.

Care este semnificația fiecărei zile din Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare este una încărcată de emoție și fiecare zi are o semnificație aparte, potrivit crestinortodox.ro.

Lunea Mare

Lunea Mare este ziua dedicată pomenirii Sfântului Iosif. Viața acestuia se asemănă foarte mult cu cea a Mântuitorului și asta pentru că și el a fost vândut în Egipt de către frații săi. Acuzat de păcate grele, Sfântul Iosif este condamnat la închisoare, dar ulterior este eliberat și considerat capabil să conducă Egiptul. El a salvat o mulțime de oameni de la moartea prin înfometare, motiv pentru care biserica îl cinstește în această zi.

Tot în această zi este pomenită o minune făcută de către Iisus Hristos. Pentru că nu a găsit smochine într-un smochin neroditor, Mântuitorul l-a blestemat să se usuce, ceea ce s-a și întâmplat. Acest lucru amintește de faptul că Iisus Hristos răsplătește faptele bune, dar pedepsește răutatea.

Marțea Mare

În Marțea Mare se vorbește despre pilda celor zece fecioare. Dintre acestea, cinci fecioare l-au întâmpinat pe Iisus Hristos cu candele în care au avut untdelem, dovedindu-și respectul și iubirea fața de Mântuitor, în timp ce alte cinci fecioare nu l-au putut întâmpina așa cum se cuvine pe Iisus Hristos și asta pentru că nu aveau untdelemn în candelele lor. Prin această pildă, Iisus Hristos atrage atenția că oamenii trebuie să fie întotdeauna pregătiți pentru a-l întâmpina pe Dumnezeu și că este foarte important ca faptele bune, smerenia și iubirea fața de semeni să facă parte în fiecare zi din viața credincioșilor.

Miercurea Mare

Miercurea Mare este ziua în care se face pomenirea femeii păcătoase care L-a uns pe Iisus cu mir. Din dorința de a-i fi iertate păcatele, această femeie a luat un mir foarte scump și a mers să îl ungă pe Iisus Hristos. Pentru gestul său, Mântuitorul a decis ca toate păcatele să îi fie iertate, aceasta dovedindu-și credința și iubirea față de Dumnezeu.

Joia Mare

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor și asta pentru că în această zi au avut loc mai multe evenimente cu o semnificație deosebită. În Joia Mare, Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor Săi, oferind astfel un exemplu de smerenie. Astfel, el i-a îndemnat pe oameni să își cinstească aproapele.

Cina cea de taină este ultima pe care Iisus Hristos a luat-o alături de ucenici săi, învățându-i pe aceștia rânduielile pe care trebuie să le respecte pentru pomenirea Lui. În timpul Cinei, Mântuitorul a rostit următoarele cuvinte: “Luați, mâncați, acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor. Beți dintru acesta toți, acesta este sângele Meu al legii celei noi care pentru voi și pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor”. 

Un alt eveniment important petrecut în Joia Mare este rugăciunea din grădina Ghetsimani, atunci când Iisus i-a mărturisit Tatălui ceresc că vrea să împlinească voia Lui: “Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească”.

În Joia Mare a avut loc și prinderea și arestarea în grădina Ghetsimani a lui Iisus Hristos, după ce acesta a fost vândut de către Iuda.

Vinerea Mare

Vinerea Mare este ziua care vorbește despre patimile Mântuitorului. În această zi, Iisus Hristos a fost scuipat, bătut, chinuit, batjocurit și răstignit pe cruce, totul pentru mântuirea oamenilor. Acest sacrificiu amintește de modul în care trebuie să le iertăm apropiaților greșelile.

Vinerea Mare este privită ca fiind o zi întunecată și tristă, dar și luminată. Vinerea Mare este întunecată pentru că acesta a fost momentul în care s-a întunecat soarele și s-a cutremurat pământul, dar este luminată de iubirea pe care Mântuitorul a dovedit-o pentru oameni.

Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare este ziua aleasă pentru îngroparea dumnezeiască și trupească a Mântuitorului, dar și pogorârea în iad, gest prin care neamul omenesc a fost mutat spre viața veșnică.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Motivul uimitor pentru care este bine să aprinzi lumânarea de botez în Săptămâna Luminată

Rugăciunea pe care trebuie să rostești în Lunea Mare. Te va proteja de rele și îți va aduce liniștea în suflet

Care este adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim? Un preot a dezvăluit ce se întâmplă în Sâmbăta Mare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate