Ce faci când te-a ințepat o viespe?

shutterstock_459097192
Se știe că înțepătura de viespe sau de albină este foarte dureroasă. Deși veninul din acul cu pricina produce o umflătură de toată frumusețea, rareori o singură înțepătură pune în pericol viața cuiva (pentru asta e nevoie de sute de “seringi” veninoase).

  1. Folosind un ac sau unghia, scoate cu mare atenție acul veninos din piele. Nu folosi penseta pentru că riști să storci mai multă “otravă” în rană.
  2. Spală bine locul respectiv cu apă și săpun și acoperă cu o bucata de pansament steril; aceasta va “domoli” senzația de arsură. Dacă umflătura este mai mare, aplică un strat de unguent pe bază de hidrocortizon.
  3. Înțepătura de albină este acidă și se tratează cu bicarbonat de sodiu. În schimb, înțepătura de viespe este alcalină și cea mai indicată pentru tratarea ei este zeama de lămâie sau oțetul.

Când este periculoasă înțepătura?

  • Dacă ești alergică – în general, doar 1 persoană din 200 dezvoltă o reacție alergică severă, o singură înțepătură provocând un șoc anafilactic, care poate duce la deces.

    Manifestările specifice sunt: amețeli, umflarea gâtului, dificultăți respiratorii, vomă. Apelează de urgență la medic.

  • Ai fost înțepată în gât, gură – Un cub de gheață, supt sau aplicat pe locul respectiv, îți va calma durerile. Dacă situația se complică (nu mai poți respira), mergi la medic.

foto: Shutterstock

Citești și:

Cum să te readaptezi la serviciu după concediu?

Cum să slăbești după vacanță? Trucurile care te ajută să scapi de kilogramele în plus

Cum să faci o baie detoxifiantă? Îți va schimba starea de spirit, iar pielea ta va fi mult mai sănătoasă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate