Ce este limfedemul și de ce apare
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/ce-este-limfedemul.jpg)
Femeile care au suferit de cancer de sân sau de uter pot dezvolta o nouă afecțiune cronică: limfedemul. Acesta este o complicație destul de frecventă în oncologie, apărând la dintre paciente.
Ce este limfedemul
Conform www.femmeactuelle.fr, limfedemul reprezintă o acumulare anormală de limfă la nivelul țesuturilor moi. Limfa este fluidul care transportă vitaminele, proteinele și globulele albe la nivelul circulației generale și care este transportat prin vasele limfatice. Acumularea de limfă poate afecta una sau mai multe părți ale corpului, ceea ce produce un edem important. Limfedemul poate determina apariția unor complicații infecțioase, cutanate sau reumatologice.
De ce apare limfedemul
În cele mai multe cazuri, limfedemul se formează ulterior tratamentului pentru cancer, dar pot exista și alte cauze, precum: traumatisme, ereditate, insuficiență venoasă cronică sau maladie parazitară.
Astfel, în chirurgia cancerului de sân se recurge frecvent la îndepărtarea ganglionilor localizați la nivelul axilei. În urma acestui gest, se poate dezvolta limfedem la nivelul membrului superior de partea sânului operat.
În urma radioterapiei, poate apărea inflamația, apoi fibroza la nivelul vaselor și al ganglionilor limfatici.
Blocarea ganglionilor sau a vaselor de sânge limfatice din cauza prezenței cancerului în organism poate duce, de asemenea, la dezvoltarea limfedemului.
Cum se tratează limfedemul
Pacienții afectați de limfedem resimt un disconfort crescut datorat faptului că membrul afectat de limfedem este voluminos. Astfel, devine dificil de efectuat chiar și cele mai simple mișcări. Este important de știut, însă, că tratamentul nu are potențial curativ, ci doar ameliorativ.
Tratamentul recomandat este terapia decongestivă. Aceasta favorizează punerea în mișcare a circulației limfatice și venoase, ceea ce va reduce edemul. Astfel, pacienții vor colabora îndeaproape cu un kinetoterapeut, care îi va executa drenaje limfatice manuale. Totodată, aceștia trebuie să poarte bandaje de compresie sau de contenție.
De asemenea, exercițiile fizice moderate, executate sub supravegherea kinetoterapeutului, au rolul de a ameliora fluxul limfatic și de a tonifica musculatura.
Nu în ultimul rând, fizioterapia contribuie semnificativ la ameliorarea mobilității zonei afectate de limfedem.
Citeste si Cancerul ovarian se vindecă. Cum poți descoperi boala din faza incipientă
Sursa foto: shutterstock