Ața dentară și periuța interdentară – cine și cum trebuie să le folosească?

Ața dentară, scobitorile și periuța interdentară sunt destinate curățării suprafețelor laterale ale dinților precum și spațiilor dintre dinți. Pot fi folosite de persoanele cu dantura sănătoasă, dar și de cele care au lucrări dentare.

ața dentara

Între dinți ne curățăm folosind scobitori, ață dentară, periuțe interdentare, după cum urmează.

Ața dentară pentru dinții sănătoși

Dacă aveți dinți înghesuiți, folosiți numai ață dentară. Nu folosiți scobitori fiindcă traumatizati gingiile și, în timp, acestea încep să se retragă.

O puteți cumpăra mai ales de la farmacii: e un fel de mosor pe care e înfașurat un fir de mătase cerată sau necerată, mentolată sau nementolată etc. Vă recomand, mai ales la început, ață cerată, fiindca alunecă mai ușor printre dinți. După ce deveniți expert în folosirea ei, puteți folosi orice tip de ață. Nu contează marca produsului, contează doar s-o folosiți.

Dacă, după folosire, firul apare scămoșat, este semn că între dinți aveți tartru sau a apărut o carie. Sunați-mă ca să rezolvăm situația!

Ața dentară pentru lucrări dentare

Daca aveti lucrări dentare fixate prin înșurubare sau cimentare (punți dentare) trebuie să folosiți o ață dentară specială pentru acestea. Ața dentară pentru lucrări are un capăt mai rigid, pe care-l introduceți pe sub lucrare și un corp pufos, pe care se va agăța mâncarea de sub punți.

Cea mai cunoscută denumire pentru acest tip de ață dentară este Super Floss. Ea nu este înfășurată pe un mosor ci vine în fire separate puse într-o cutie. Teoretic, firele sunt de unică folosință. Totuși, pot fi folosite de 2-3 ori până în momentul în care se scămoșează.

Ața dentară, periuța interdentară

Periuța interdentară, pentru spațiile mai largi

Dacă aveți spații printre dinți sau dinți lipsă, folosiți scobitori și periuțe interdentare. O perie interdentară arată ca o perie de spălat sticle, în miniatură. Le găsiți de cumpărat la supermaket și la farmacii. Nu cumpărați la întâmplare, uitați-vă la dimensiunile lor, apreciați din ochi dacă se vor potrivi spațiilor dintre dinții dumneavoastră.

Periuțele interdentare se folosesc exact ca și scobitorile. Nu forțați cu ele curățarea. Folosiți-le încet, în oglindă, mai ales la început, până reușiți să vă obișnuiți. Între dinții cu spații mari între ei, ața dentară e inutilă.

După ce ați folosit bine ața dentară, scobitorile, sau periuțele interdentare, clătiți gura energic cu apă de la robinet. În urma acestei clătiri trebuie să simtiți cum spațiile dintre dinți sunt curate și apa trece ușor printre dinți.

Ce-am obținut până acum? Am găsit depozitele mari de mancare de pe dinți și dintre dinți și le-am curățat pe toate. Acum e momentul pentru perie și pastă.

Gabriel Craciun Autor: Dr. Gabriel Crăciun,
medic stomatolog
http://craciunstomatologie.ro/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate