Ce este autotransfuzia și cum îți poate salva viața

autotransfuzia

Majoritatea persoanelor au auzit despre transfuzii și știu cu exactitate în ce constau acestea, însă nu același lucru se poate spune și despre autotransfuzie, o procedură medicală care poate salva viața pacienților. 

Deși este o procedură medicală cu vechime în sistemul medical românesc, foarte puține persoane știu despre existența autotransfuziei. Chiar dacă această procedură ar putea înlocui în anumite cazuri transfuzia obișnuită, prea puțini apelează la ea și asta din cauza lipsei de informare.

Ce este autotransfuzia?

După cum îi spune și numele, autotransfuzia presupune prelevarea unei cantități de sânge din organismul pacientului, sânge care urmează să fie introdus din nou în corpul acestuia, prin intermediul transfuziei. O altă metodă prin care se poate realiza autotransfuzia este filtrarea sângelui pierdut de bolnav în timpul unei operații și folosirea ulterioară a acestuia.

Această procedură poate fi folosită cu succes în cazul unor intervenții chirurgicale programate. Dat fiind faptul că numărul donatorilor de sânge este într-o continuă scădere, această procedură ar putea rezolva problema transfuziilor de sânge.

Pe lângă faptul că autotransfuzia elimină din start efectele secundare ce pot să apară în cazul unei transfuzii obișnuite, această practică medicală îl ajută pe bolnav să se recupereze mult mai repede după intervenția chirurgicală, potrivit eva.ro.

Autotransfuzia poate fi solicitată de orice pacient, excepție fac cei care suferă de boli hepatice sau renale sau care au boli de sânge ce pot duce la apariția hemolizei sau a tulburărilor de coagulare.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Testul de sânge care ar putea depista cancerul înainte ca simptomele să apară

Bolile cronice de care suferă românii, agravate de depresie. Cum influenţează depresia speranţa de viaţă în ţara noastră

De ce apare hemoragia nazală și cum poți trata această afecțiune

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate