Testul de sânge care ar putea depista cancerul înainte ca simptomele să apară

Cum problema cancerului este una din ce în ce mai întâlnită, iar la nivel mondial tot mai multe persoane își pierd viața din această cauză, cercetătorii încearcă să găsească soluții pentru a depista boala înainte ca primele simptome să fie deja vizibile.

Mai mulți cercetători de la John Hopkins University, printre care și un medic de origine română, au făcut o descoperire care ar putea salva foarte multe vieți în următorii ani. Mai exact, aceștia au pus bazele unui test de sânge care poate depista cancerul înainte de apariția primelor simptome. Astfel, testul a dus la descoprirea celor mai întâlnite tipuri de cancer, printre care se numără cancerul de sân, de colon, cancerul la plămâni și cel ovarian.

Chiar dacă testul este doar un punct de plecare și va mai dura ceva până când va fi folosit în depistarea cancerului, cercetătorii sunt încrezători în noua descoperire.

“Este multă agitaţie în jurul biopsiilor lichide, dar majoritatea au fost făcute în stadiile avansate de cancer sau la persoane la care ştiai deja ce să cauţi. Rezultatul surprinzător este că există o proporţie mare a pacienţilor cu forme incipiente care prezintă modificări în sânge', a spus Victor Velculescu, profesor de oncologie la Centrul pentru Cancer Kimmel de la Johns Hopkins University, potrivit nbcnews.com.

Medicii sunt de părere că tumorile pot fi descoperite cu ușurință imediat după instalarea simptomelor, aceștia știind exact ce ar trebui să caute. Adevărata provocare este elaborarea unui test de sânge care să indice probabilitatea de a devolta o anumită formă de cancer, fără ca mutațiile genetice să fie prezente.

În cadrul testelor, cercetătorii au studiat 58 de gene care pot produce cancerul, secevenţionând ADN-ul de 30.000 de ori, potrivit digi24.ro. Prin această metodă, medicii au căutat mutaţii provocate de celule canceroase care plutesc în sânge.  Metoda urmează să fie testată și dezvoltată pentru a putea fi folosită în viitor.

Atunci când cancerul este depistat într-un stadiu incipient, șansele ca bolnavul să se vindece sunt mult mai mari. Astfel, aceste teste de sânge ar putea fi descoperirea revoluționară care i-ar putea ajuta pe bolnavi să se vindece de această boală.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Bolile cronice de care suferă românii, agravate de depresie. Cum influenţează depresia speranţa de viaţă în ţara noastră

De ce apare hemoragia nazală și cum poți trata această afecțiune

Remediul natural care te scapă de durerile de spate și de picioare! Se prepară în casă foarte ușor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului