De ce apare hemoragia nazală și cum poți trata această afecțiune

hemoragia nazală cauze

Hemoragia nazală este o problemă care afectează în egală măsură adulții și copiii, iar în anumite cazuri, aceasta poate semnala o afecțiune gravă, motiv pentru care nu trebuie ignorată.

Majoritatea adulților se confruntă cu hemoragia nazală, iar mulți dintre ei tratează această afecțiune într-un mod superficial. Chiar dacă în anumite situații sângerările sunt cauzate doar de iritarea peretelui nazal, există și cazuri în care acestea poate semnala boli grave, iar vizita la medicul specialist este necesară.

Tipuri de hemoragie nazală

Hemoragia nazală este de două tipuri, anterioră și posterioară. Această clasificare se face în funcție de locul în care se declanșează sângerarea. Astfel, hemoragia nazală anterioară, cunoscută și sub denumirea de  epistaxis anterior, este cauzată de leziuni care pot să apară la nivelul peretelui ce desparte cele două fose nazale. În această zonă se întâlnesc 3 vase de sânge, iar în momentul în care fața suferă lovituri puternice sau nasul este strâns cu putere, hemoragia se declanșează. Acest tip de hemoragie este întâlnit frecvent și este considerat cel mai puțin periculos, sângerarea putând fi stopată cu ușurință la domiciliu.

În ceea ce privește epitaxisul posterior, această hemoragie este mult mai periculoasă și asta pentru că sângerarea provine din arterele importante care se află în spatele cavității nazale, potrivit contraboli.ro. În acest caz, intervenția medicului specialist este necesară pentru a opri sângerarea.

Cauzele hemoragiei nazale

Pe lângă traumatismele fizice, hemoragia nazală poate fi provocată și de boli ca leucemia, hemofilia, hipertensiunea arterială, dar și de existența unor tumori la nivelul cavității nazale. În plus, aspirina, anticoagulantele sau lipsa de calciu din organism pot determina aceste sângerări.

Cum poți trata hemoragia nazală?

În cazurile în care sângerarea nu este una abundentă, pacientului îi este recomandat să stea cu capul aplecat în față și să își strângă nările timp de 5 minute. Presiunea formată va duce la oprirea sângerării. O altă metodă eficientă este gheața. Aplicată la nivelul nasului, aceasta va duce la contractarea vaselor de sânge, fluxul sanguin se va diminua și astfel sângerarea se va opri.

Dacă sângerarea durează mai mult de 20 de minute, medicii recomandă controlul de specialitate.

Foto: shuttertock.com

Citește și:

Remediul natural care te scapă de durerile de spate și de picioare! Se prepară în casă foarte ușor

Trusa medicală pentru vacanță. Ce medicamente nu trebuie să îți lipsească atunci când pleci în concediu?

Vitamina care poate preveni declanșarea avortului spontan

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate