Ce este astmul bronșic și cum poți controla această afecțiune?

ce este astmul bronșic

Astmul bronșic reprezintă o afecţiune caracterizată de inflamarea bronhiilor. Poate să apară la copii, tineri sau adulţi, dar și ȋn familii ȋn care există persoane diagnosticate cu astm bronșic.

Astmul bronșic se declanșează pe un fond alergenic, atunci cȃnd persoana este expusă la praf, polen, păr de animale sau alţi factori alergeni. În această situație, bronhiile se ȋngustează și apare senzaţia de constricţie toracică și lipsă de aer.

Care sunt simptomele astmului bronșic?

Primele simptome ale astmului bronșic pot fi confundate ușor cu cele ale unei viroze respiratorii obișnuite. De multe ori sunt trecute cu vederea. Tusea persistentă este la ȋnceput seacă, iar pe măsură ce criza de astm avansează ȋncepe să se producă expectoraţia. Bolnavul poate simţi senzaţia de presiune ȋn piept și un șuierat ȋn plămȃni ȋnsoţit de sesizarea unor goluri atunci cȃnd respiră. Inspiraţia este de obicei normală, dar apar dificultăţi în a expira. Crizele astmatice produc panică, iar bătăile inimii se accentuează și ele. Uneori sunt confundate cu anxietatea sau atacurile de panică, dar un pneumolog ȋși va da seama imediat că este vorba de astm.

Cȃnd trebuie să mergi la pneumolog?

Indiferent că ne aflăm ȋn sezonul virozelor, ȋnsoţite sau nu de alergii, este bine ca orice tuse, asociată cu lipsa aerului și respiraţie șuierătoare să fie investigată cu atenție. O consultaţie la un specialist poate pune un diagnostic exact pe baza unei spirometrii și radigrafii pulmonare. De asemenea,  ȋn criză, medicul va recomanda și EKG.

Cum se tratează astmul bronșic?

Orice persoană diagnosticată cu astm bronșic trebuie să știe că această afecţiune este una cronică. Se poate ţine sub control cu un tratament ce constă ȋn inhalarea unui spray cu cortizon de două ori pe zi. Ȋn crize medicul va recomanda un tratament de salvare, tot sub formă de spray. Dacă nevoia de a inhala crește, ȋnseamnă că tratamentul de fond nu este suficient și eficient, iar medicul va face o reevaluare. Dacă apar crize severe, bolnavul poate fi internat cȃteva zile pentru instituirea tratamentului perfuzabil sau oral cu cortizon.

Este important de știut că spray-urile cu cortizon au efect doar local, asupra bronhiilor, iar substanţa nu se absoarbe ȋn restul organismului. Pe termen lung, spray-ul nu are efecte secundare precum pastilele cu cortizon.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Boala care atacă pe rând toate organele și afectează aproximativ un milion de români. Care sunt primele simptome?

Care sunt cele trei cauze principale ale balonării?

Ce este limfedemul și de ce apare

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate