Boala care atacă pe rând toate organele și afectează aproximativ un milion de români. Care sunt primele simptome?

Există afecțiuni în cazul cărora simptomele sunt clare, iar diagnosticul poate fi pus de medici rapid, dar și boli care cu greu pot fi depistate la timp și asta pentru că primele semne sunt înșelătoare. O astfel de boală atacă pe rând toate organele și afectează aproximativ un milion de români. 

Boala care atacă pe rând toate organele și afectează aproximativ un milion de români

Boala care afectează aproximativ un milion de români este bronhopneumopatia obstructivă cronică. Această afecțiune atacă bronhiile și plămânii.

La nivel mondial, peste 300 de milioane de oameni suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică, iar dintre aceștia, un milion sunt români. De cele mai multe ori, simptomele acestei boli pot fi confundate cu cele apărute în cazul altor afecțiuni, pacienții ajung târziu la medic, iar boala ajunge să se extindă pe rând la toate organele.

Pentru a depista bronhopneumopatia obstructivă cronică este nevoie de o spirometrie, o analiză care evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira într-un anumit interval de timp. În timpul investigației, pacientul trebuie doar să își lipsească buzele de un anumit dispozitiv, să respire relaxat, apoi să expire puternic, iar în final să respire din nou relaxat.

Care sunt primele simptome ale bronhopneumopatiei obstructive cronice?

Primele simptome ale bronhopneumopatiei obstructive cronice pot fi confundate cu ușurință cu efectele fumatului sau cele ale înaintării în vârstă. Tusea, expectorația, senzația de sufocare, oboseala și rezistența scăzută la efort sunt principalele simptome ale acestei afecțiuni.

În cazul în care pacienții sesizează aceste semne, vizita la medicul pneumolog este esențială pentru a pune un diagnostic exact. În lipsa tratamentului, bronhopneumopatia obstructivă cronică poate duce la o reducere severă a capacității respiratorii, iar în anumite situații se poate ajunge la invaliditate și chiar deces prematur.

Fumătorii prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta această boală, motiv pentru care spirometria este necesară de două ori pe ani. Mai mult, principala cauză a dezvoltării acestei boli este fumatul, dar afecțiunea poate fi declanșată și de expunerea în mod repetat la pulberile industriale, noxele chimice sau fumul produs de arderea combustibililor biologici.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Care sunt cele trei cauze principale ale balonării?

Capriciile și toanele gravidelor: mit sau realitate?

Avantajele mersului la salină: toată lumea trebuie să le cunoască

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului