Ce este antraxul și care sunt cauzele care duc la apariția acestei boli?

Ce este antraxul și care sunt cauzele acestei boli

Antraxul este o boală destul de gravă și netratată la timp, aceasta poate pune în pericol viața bolnavilor.

Antraxul este o boală care apare destul de rar, dar care poate fi fatală pentru organismul uman. Aceasta este provocată de o bacterie numită Bacillus anthracis, bacterie care favorizează transmiterea infecției în organism. În România, această afecțiune apare destul de rar, însă este important ca în momentul în care există chiar și cea mai mică suspiciune, bolnavii să meargă la medic.

Cauze care duc la apariția antraxului

Antraxul este o boală care apare mai des la animale, în special la vite, cai și oi. Cu toate acestea, există cazuri în care această boală se poate transmite și la nivelul organismului uman. Principala cauză care duce la apariția antraxului este intrarea în contact direct cu sporii bacteriei Bacillus anthracis.  Astfel, inahalarea acestora sau simpla înghițire favorizează dezvoltarea acestei afecțiuni.

Tipuri de antrax

La nivelul organismului uman pot să apară mai multe timpuri de antrax, în funcție de modul în care a fost contactată bacteria. Astfel, atunci când bacteria intră în contact cu organismul prin intermediul unei leziuni existente la nivelul pielii, șansele de a dezvolta antraxul cutanat sunt foarte mari.

Antraxul gastrointestinal este o altă formă a acestei boli și se declanșează atunci când sunt înghițite alimente infectate cu această bacterie. Tot prin aceeași modalitate se poate dezvolta și antraxul orofaringian.

Antraxul pulmonar este printre cele mai grave forme ale acestei boli și apare atunci când bacteria Bacillus anthracis este inhalată și ajunge la nivelul plămânilor. În astfel de cazuri, riscul ca bolnavul să își piardă viața este foarte ridicat.

Simptome

În momentul în care bacteria Bacillus anthracis ajunge în organism, aceasta declanșează febra, migrenele, dar și umflarea ganglionilor limfatici. În cazul antraxului cutanat, la nivelul pielii pot să apară zone care provoacă mâncărimi și care se pot transforma în bule cu lichid.

Tratament

Atunci când apare această afecțiune, tratamentul recomandat este cel cu antibiotice.

Foto: 123rf.com

Citește și:

De ce este important să te culci în fiecare seară la aceeași oră

Brânza, alimentul care ar putea vindeca deficiențele de auz

Ce riști dacă consumi alcool înainte de a împlini 15 ani

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate