Ce alimente să eviți dacă suferi de sindromul colonului iritabil

Te simți mereu ca un balon umflat? Simți că ești gata să explodezi și preferi să-ți lași nasturii descheiați la blugi? Este posibil să suferi de sindromul colonului iritabil. Poți să ții situația sub control urmând câțiva pași simpli…

De două ori mai multe femei decât bărbați duc o viață complicată din cauza sindromului de colon iritabil (SCI). Este o afecțiune comună a sistemului digestiv. Se instalează pentru mult timp, poate definitiv, și se manifestă atunci când consumi anumite alimente sau în condiții de stres.

Factori de risc ai sindromului colonului iritabil

În cele mai multe cazuri, SCI apare la vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Ca în multe alte situații, nu se știe precis ce cauzează această afecțiune. Există teoria bazată pe observații statistice că o dietă necorespunzătoare precum și stresul agravează manifestările SCI, dar nu s-a putut afirma cu precizie dacă acești factori îl produc de la bun început.

O teorie spune că acest sindrom este cauzat de un dezechilibru bacterian la nivelul intestinelor. În sindromul colonului iritabil, tractul gastrointestinal lucrează dezordonat: fie prea lent, fie prea rapid. În cazul în care procesarea alimentelor se desfășoară prea lent, se produce constipație însoțită de gaze și senzație de balonare.

În cazul în care funcționează prea repede, se produce diareea, eliminarea din intestine înainte de vreme. Aceasta este însoțită de crampe abdominale și produce o dezordine totală în viață. Fiind caracterizat de manifestări oarecum jenante, SCI este una dintre afecțiunile cel mai puțin raportate și diagnosticate.

În plus, persoanele afectate îl percep ca pe o sensibilitate oarecare și încearcă să lupte pe cont propriu, printr-un comportament alimentar preventiv. În realitate, una din trei femei suferă de acest sindrom într-o perioadă oarecare din viața ei.

Cei mai mulți experți cred că agitația zilnică agravează situația. Prânzul rapid mâncat la birou, în timp ce mintea este ocupată cu munca, alimentele alese la întâmplare, neglijarea unor condiții de igienă (spălarea fructelor, spălatul pe mâini) fac să crească incidența SCI.

Reducând factorii de stres, se poate obține o ameliorare substanțială. În orice caz, trebuie consultat medicul, pentru a exclude un diagnostic mai grav: cancerul ovarian sau de colon.

Cum ameliorezi simptomele sindromului colonului iritabil

Acești pași simpli ar putea suficienți pentru ameliorarea simptomelor:

1. Bea multă apă. Încearcă să bei cel puțin doi litri de apă plată pe zi. Evită băuturile carbogazoase.

2. Exerciții fizice. Studiile arată că o condiție fizică bună ameliorează manifestările SCI. Fă-ți timp pentru yoga sau înot.

3. Hipnoterapie. Un studiu efectuat la Withington Hospital din Manchester a demonstrat că SCI este una dintre afecțiunile în cazul cărora pacienții răspund cu succes la acest tip de terapie.

4. Mănâncă încet. SCI este o afecțiune digestivă, deci digestia trebuie îmbunătățită. Mestecă încet, pentru că digestia începe cu dizolvarea amidonului și a glucidelor în salivă. Ar trebui să acorzi 20 de minute fiecărui fel de mâncare din meniu.

5. Identifică alimentele declanșatoare. Fă asocieri și elimină pe rând câte unul dintre alimentele pe care le suspectezi. În final, vei alcătui lista neagră a celor interzise.

Ce alimente să eviți dacă suferi de sindromul colonului iritabil

Aceștia sunt vinovații care au fost identificați cel mai frecvent:

Cafeaua este iritantă pentru intestin, la fel ca toate băuturile care conțin cofeină. Rămâi la o ceașcă pe zi. Fibrele pot înrăutăți SCI. Este un paradox, dar a fost demonstrat de un studiu publicat în British Medical Journal.

Cerealele consumate în exces agravează simptomele.

Băuturile acidulate, inclusiv apa, eliberează bioxid de carbon și produc balonare.

Alcoolul poate induce contracții ale tubului digestiv, ceea ce înseamnă crampe și eliminare rapidă.

Surplusul de zahăr provoacă balonare.

Mâncarea insuficient gătită poate produce acutizarea simptomelor SC. Asigură-te că totul este bine gătit.

Mâncarea grasă, cum sunt burgerii și cartofii prăjiți, agravează diareea și irită stomacul.

Fasolea produce gaze în timpul digestiei. Evit-o dacă suferi de colon iritabil.

Îndulcitorii, mai ales sorbitolul și xilitotlul din produsele dietetice fără zahăr, au un efect secundar de accelerare a tranzitului intestinal. Înainte de a consuma, verifică ingredientele.

Ce suplimente alimentare sunt eficiente în ameliorarea simptomatologiei SCI

○ Probioticele echilibrează flora intestinală. Se asociază obligatoriu la antibiotice. Sub îndrumarea medicului sau a farmacistului, le poți lua și în cazul SCI.

○ Menta face minuni în cazul diareei. Ceaiurile neîndulcite sau uleiul esențial de mentă adăugat în băuturi neacidulate, consumate cu regularitate, vor rări până la eliminare episoadele diareice.

○ Aloe vera a devenit subiect de anectote. Totul pare să se trateze cu aloe vera. Chiar dacă nu sunt dovezi zdrobitoare în acest sens, există cazuri de ameliorare a SCI cu suplimente bazate pe această plantă-minune.

○ Gălbeneaua este un cicatrizant fără egal. În diaree, va grăbi refacerea mucoasei intestinale.

Cum te ajută yoga în ameliorarea simptomelor SCI

Yoga nu este un sport, este o filosofie de viață, este spiritualitate hindusă, bazată pe armonia totală dintre corp, minte și suflet. Yoga operează cu concepte din sfera energiei individuale și universale.

Corpul nostru energetic este, de fapt, eul viu, cel care dictează funcțiile corpului material. Energia noastră vitală este structurată pe trei canale care ne parcurg vertical, porninde la baza trunchiului. În dreptul frunții, cele două canale laterale se intersectează și își schimbă locul între ele: cel din stânga urcă în emisfera cerebrală dreaptă, iar cel din dreapta urcă în emisfera cerebrală stângă.

Se știe că un atac cerebral suferit în emisfera dreaptă va duce la paralizia brațului și a piciorului stâng, și invers. Explicația pe baza corespondenței energetice este evidentă. Pe traseul canalelor energetice se află șapte stații denumite chakre.

Sunt șapte centri de energie de a căror bună funcționare depinde sănătatea câte unei zone din organism, cu țesuturile și organele corespunzătoare. La nivelul chakrelor, energia trebuie să se afle într-o permanentă mișcare circulară, în sensul acelor de ceasornic.

Un blocaj energetic duce la suferințe fizice, mentale și sufletești (afective, spirituale). Iată cum orice disfuncție a corpului fizic are șansa de afi rezolvată pe cale energetică.

Citește și

Menta, de ajutor în sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil: 5 metode eficiente de ameliorare a simptomelor

Cum să elimini toxinele din colon simplu, rapid și fără efecte secundare? 2 metode naturale care rezolvă această problemă

Autor: Mihaela Serea

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate