Sindromul colonului iritabil: 5 metode eficiente de ameliorare a simptomelor

60 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de sindromul colonului iritabil. Printre factorii favorizanți ai acestei afecțiuni se numără: o mucoasă intestinală sensibilă la stres, administrarea de antibiotice sau antiinflamatoare în exces, infecții intestinale repetate, o alimentație săracă în fibre și bogată în zahăr, consumul exagerat de alcool.  

sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil se manifestă prin simptome precum balonare, crampe intestinale, diaree sau, dimpotrivă, constipație. Dincolo de tratamentele recomandate de medici în cazul acestei afecțiuni, trebuie să știm că și noi putem avea o contribuție foarte importantă la ameliorarea simptomelor.

Iată, așadar, care sunt cele 5 lucruri pe care le poți face în cazul în care te confrunți cu această boală.

1.      Consumă alimente bogate în proteine, fibre, grăsimi bune și probiotice

Pentru a evita dezechilibrul nivelului de zahăr din sânge, este necesar să consumi proteine la fiecare masă. Cele mai recomandate sunt proteinele animale din carnea de pui și pește și proteinele vegetale din nuci, fasole sau tofu.

Alimentele bogate în fibre al căror consum al trebui să-l privilegiezi dacă suferi de sindromul colonului iritabil sunt: legumele, fructele, inclusiv fructele oleaginoase, orezul, orzul, ovăzul. Mănâncă zilnic între 8 și 10 porții de legume și fructe. Bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, acestea te vor ajuta să lupți eficient împotriva simptomelor sindromului de colon iritabil.

Dintre alimentele care conțin grăsimi bune ar trebui să consumi regulat: somon sălbatic (bogat în Omega 3), sardine, hering și chiar alge. La gătit, folosește ulei de cocos, de măsline extravirgin, de susan, de nuci.

Pentru o floră intestinală sănătoasă, va trebui să consumi regulat alimente care conțin bacterii bune. Astfel, sfecla roșie și varza ar trebui consumate de cel puțin 3 ori pe săptămână.

2.      Evită alimentele procesate

Această categorie de alimente sunt pline de conservanți, care dereglează metabolismul zahărului și al lipidelor. Dacă suferi de sindrom de colon iritabil, evită, așadar, cărnurile procesate (mezeluri, cârnați, hamburgeri), băuturile răcoritoare din comerț, dulciurile, produsele de patiserie, cerealele cu zahăr, conservele de fructe în sirop, margarina, chipsurile, snacksurile și cartofii prăjiți.

3.      Scapă de stres

Ușor de zis, greu de făcut în societatea actuală, în care stresul a devenit umbra noastră. Totuși, meditația, respirația profundă și yoga și-au dovedit în nenumărate rânduri eficiența în reducerea nivelului de stres.

4.      Dormi suficient

Somnul insuficient sau neodihnitor este unul dintre factorii agravanți ai sindromului de colon iritabil. Pe lângă asta, lipsa somnului contribuie și la apariția depresiei, a diabetului, a bolilor cardiovasculare. O bună igienă de viață, dublată de un somn de calitate te ajută să previi sindromul colonului iritabil sau, dacă acesta s-a instalat deja, să-i reduci simptomele.

5.      Fă sport

Da, știm, nu e un îndem care să te încânte peste măsură, dar dacă suferi de sindromul colonului iritabil crede-ne pe cuvânt că sportul ajută mult. Practicată regulat, activitatea fizică favorizează o bună activitate a mușchilor intestinali.

Nu-ți imagina că va trebui să te epuizezi la sală, deși, dacă agreezi ideea de mers la sală, nu vei avea decât de câștigat. Dacă nu te încântă, însă, această idee, este suficient să mergi în pas alert 40-45 de minute zilnic.

Cunoști și alte metode de ameliorare a simptomelor sindromului de colon iritabil?

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate