Cauze și simptome ale cancerului ovarian. Nu ignora aceste semne

cancer ovarian

cancer ovarian

Cancerul ovarian este una dintre principalele cauze care duc la mortalitate în rândul femeilor. Această boală afectează anual, numai în România, 1850 de femei.

Cancerul ovarian este un dușman tăcut al femeilor. Această maladie este descoperită de cele mai multe ori mult prea târziu, motiv pentru care numai la noi în țară mor anual 1020 de femei. Acest tip de cancer afectează unul dintre ovare, iar la început simptomele nu sunt foarte evidente, dureri fiind resimțite într-un stadiu mai avansat al bolii. Cancerul ovarian se dezvoltă în patru stadii:

Stadiul unul este stadiul în care boala se află într-o fază incipientă, iar simptomele nu sunt foarte evidente.

Stadiul doi, în care boala se răspândește în corp. Mai exact, tumorile nu mai sunt plasate doar la nivelul ovarelor, ci afectează și organele din jurul lor.

Stadiul trei este cel în care boala se extinde, afectând ganglionii limfatici.

Stadiul patru este cel mai grav, în această fază pacientele ajungând la metastaze, de cele mai multe ori la ficat, splină sau plămâni.

Cine poate dezvolta cancer ovarian?

Cancerul ovarian este asociat de multe ori cu anumiți factori de risc. Acești factori cresc șansele ca o femeie să dezvolte această maladie.

1. Vârsta înaintată

Vârsta este prinicpalul factor de risc atunci când vine vorba de cancerul ovarian. Acesta apare mai frecvent la femeile trecute de 50 de ani.

2.  Menstruația precoce

Cu cât menstruația apare la o vârstă mai mică, cu atât riscul de a dezvolta cancer ovarian este mai mare. Mai mult, absența nașterilor poate duce la declanșarea acestei boli, în timp ce alăptarea poate preveni cancerul ovarian.

3.  Terapiile cu hormoni

Studiile au arătat că terapiile cu hormoni sunt o cauză a cancerului ovarian. Din acest motiv, se recomandă ca aceste tratamente să fie administrate în doze cât mai scăzute și pe perioade scurte de timp.

4. Antecedente în familie

În cazul în care o persoană are în familie rude de gradul I care au avut cancer ovarian sau mamar, riscul de a dezvolta această boală este mult mai ridicat.

Simptomele cancerului ovarian

 

Cancerul ovarian se poate dezvolta fără să prezinte semne evidente. Cu toate astea, există câteva simptome care te pot pune pe gânduri și cel mai bine ar fi ca la apariția acestora să mergi la medic pentru un consult de specialitate.

1. Senzație de presiune și durere în zona abdominală

2. Umflare abdominală

3. Sațietate rapidă, tulburări stomacale

4. Schimbări în tranzitul intestinal, cum ar fi constipația

5. Dureri țn timpul actului sexual

6. Greață

7. Respirație dificilă din cauza fluidului care se acumulează în jurul plămânilor

8. Scădere neintenționată în greutate

În momentul de față, nu există o metodă de screening pentru a depista cancerul ovarian. Totuși, pentru a avea un control asupra sănătații ovarelor, pacientele ar putea să efectueze periodic ecografii  abdominale și transvaginale. Mai mult, persoanele cu risc ridicat de a dezvolta această boală, ar trebui să-și facă testele genetice pentru stabilirea existenței sau nu a mutatiilor genelor, mai exact testele cunoscute sub denumirea de BRCA1 și BRCA 2.

 

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Alimentele care cresc riscul de a dezvolta cancer la sân. Elimină-le din alimentație imediat

Care test de depistare a cancerului de col uterin este mai eficient: cel în mediu uscat sau cel în mediu lichid?

Celebrități răpuse de cancerul pancreatic, cel mai letal cancer

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate