Câtă apă trebuie să bem, de fapt?

Știm că apa ne este indispensabilă. În timp ce unii reușesc să bea o cantitate suficientă de apă pe zi, alții se mulțumesc cu unul-două pahare. De ce și câtă apă trebuie să bem, de fapt?

Femeia bea primul pahar cu apă din zi

Dupa ce te trezești, bea primul pahar cu apă

Alcătuit în proporție de 70% din apă, organismul are nevoie de apă pentru a-și regla temperatura, pentru lubrifierea încheieturilor, pe scurt, pentru funcționarea optimă a tuturor organelor. În plus, corpul consumă apă prin transpirație, prin simplul  fapt că respiră, de fiecare dată când temperatura corpului crește și când trece printr-o perioadă mai grea care îl poate lăsa deshidratat.

2 litri de apă?

Dacă toți au căzut de acord asupra faptului că hidratarea zilnică este absolut necesară, există păreri împărțite în aceea ce privește cantitatea de apă pe care ar trebui să o bem zilnic. Recomandarea celor doi litri pe zi este una generală. Pentru o apreciere mai exactă, poți respecta recomandarea unei nutriționiste americane. În cartea „Planul. Slăbește rapid eliminând alimentele «sănătoase» care ne îngrașă, Lyn-Genet Recitas recomandă, mai ales în situația în care vrei să pierzi din kilograme, consumul unei cantități egale cu 1/32 din greutatea ta corporală.

Apă sau și alte lichide?

Cantitatea de lichide recomandată include și apa provenită de la fructe, legume, supe, cafea sau ceaiuri. De asemenea, important este bei apă înainte ca organismul să-ți transmită faptul că îi este sete.

Sănătatea pielii

Ana Maria Vlad, medic specialist dermatolog, explică efectele directe ale lipsei apei asupra pielii: „atunci când celulele pielii nu sunt suficient de hidratate, aspectul exterior va avea de suferit, făcându-ne să arătăm mai în vârstă decât suntem în realitate. Când cantitatea de apă care ajunge la piele e insuficientă, aceasta se deshidratează şi se descuamează, nemaiputând îndeplini funcţia de principala barieră contra mediului extern. Pielea deshidratată este ternă, cu riduri şi pori evidenţi, toate acestea asociate cu o neplăcută senzaţie de mâncărime. Aşadar, un aport suficient de apă este extrem de important atât pentru o bună funcţionare a organismului, dar şi din punct de vedere estetic'.

În ceea ce privește cantitatea de apă consumată, specialista spune că nu este o idee bună să bem mai mult de un pahar odată deoarece corpul nu poate absorbi mai multă apă pe oră. Dacă va fi depăşită această cantitate, lichidele în exces vor fi eliminate prin urinare înainte de a aduce beneficii întregului organism.

Citește și în ce măsură consumul de apă te ajută să ai un păr frumos și sănătos, aici.

Cătălina Chiricheș
Foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate