5 mituri frecvente despre genetica medicală

analiza microscopica

analiza microscopica

Genetica începe să câștige teren și în România. Cele mai importante centre medicale au un laborator de genetică, iar medicii încep să apeleze la testările genetice pentru a afla cauza exactă sau tratamentul personalizat adecvat.

O permanentă provocare, genetica este cercetată și folosită pentru a oferi răspunsuri și lămuriri. Însă sunt aceste informații sentințe definitive? Ne putem afla viitorul medical doar analizând moștenirea noastră genetică? Câteva dintre părerile și prejudecățile legate de acest subiect au fost lămurite de dr. Flavia Zant, specialistă în infertilitate, medic genetician și embriolog, acreditat ESHRE, și dr. Cristina Ailenei, medic genetician în cadrul Genetic Center.

Dacă mama, bunica sau sora au avut cancer de sân sigur mă voi îmbolnăvi și eu. Cancerul se moștenește 100%. Fals!

Studiile au arătat că persoanele care au avut cazuri de cancer în familie pot avea o predispoziție genetică, fără ca aceasta să însemne că vor dezvolta și ele cu certitudine tipul de cancer respectiv. Doar între 5 și 10% din cazurile de cancer apărute sunt moștenite.

Dacă nu există antecedente în familie, sigur nu mă voi îmbolnăvi. Fals!

Sunt cunoscute cazurile când, spre exemplu, fără a avea antecedente în familie, din părinți sănătoși s-au născut copii cu fibroză chistică. Acest lucru a fost posibil din cauză că, fără ca ei să știe, atât mama, cât și tatăl erau purtători ai genei respective. Gena a rămas recesivă (adică fără a declanșa boala), până când, întâlnindu-se și la mamă, și la tată, a devenit dominantă.

Așa se explică de ce în familiile regale, acolo unde erau încurajate căsătoriile între rude de sânge, se perpetuau boli genetice precum hemofilia.

Mutațiile genetice sunt întotdeauna periculoase. Fals!

Deși este adevărat că mutațiile generate de viruși sau infecții sunt periculoase pentru organism, există și mutații genetice care au consecințe pozitive. Aceasta este explicația pentru care există categorii de oameni ce par a fi rezistenți la anumite boli sau au imunitate la diverși agenți patogeni. Astfel de persoane ajung să fie de folos medicilor în efortul lor de a descoperi vaccinuri pentru diverse afecțiuni.

Dacă unul dintre părinți are o boală genetică, automat o transmite și bebelușului. Fals!

Frica apariției unor copii cu malformații fizice în urma diagnosticării unuia din parteneri cu o boală genetică este una din cele mai frecvente prejudecăți. În realitate, multe boli genetice sau predispozițiile la anumite boli nu se manifestă la urmași, aceștia fiind doar purtători.

Consultul genetic joacă un rol crucial – în funcție de tipul bolii și de modul ei de transmitere, geneticianul poate spune clar dacă există vreun risc pentru bebeluș.

Unele mutații genetice – cum sunt cele în genele BRCA – afectează doar un anumit sex. Fals!

O planetă întreagă a ajuns să cunoască mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 odată cu drama actriței Angelina Jolie, care le-a moștenit pe linie maternă și a înlăturat orice risc de apariție a cancerului mamar și ovarian prin operații drastice. Dar experții în genetică spun aceste mutații nu sunt periculoase doar pentru femei – și bărbații care le au riscă să sufere de cancer de prostată sau chiar mamar.

Autor: Cătălina Chiricheș

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate