Cât de periculoase sunt sărurile de aluminiu din antiperspirante

Cu siguranță, nimănui nu-i este străină mult-vehiculata teorie conform căreia antiperspirantele ar fi cancerigene. Și asta pentru că acest tip de produs conține săruri de aluminiu cu potențial cancerigen. Despre cât de periculoase sunt sărurile de aluminiu din antiperspirante ne vorbește medicul dermatolog Alina Suru. 

Deoarece antiperspirantele sunt aplicate în apropierea zonei mamare și conțin ingrediente potențial dăunătoare, cum ar fi sărurile de aluminiu, există o îngrijorare cu privire la o posibilă legătură între utilizarea lor și apariția cancerului de sân. Medicul dermatolog susține că acest subiect rămâne în continuare unul controversat, dovezile existente în acest moment fiind neconcludente.

Ce sunt sărurile de aluminiu și cum acționează acestea

Sărurile de aluminiu s-au regăsit în majoritatea spray-urilor, stick-urilor si roll on-urilor aflate pe piață începând cu anul 1903. Deși reprezintă cel mai eficient antiperspirant, există o mulțime de avertismente legate de riscul de a dezvolta boli grave, printre care cel mai des menționat este cancerul mamar.

„Sărurile de aluminiu acționează prin blocarea glandelor de transpirație de sub braț. Astfel, ele împiedică transpirația să ajungă pe suprafața pielii și reduc mediul umed în care se înmulțesc bacteriile ce favorizează apariția mirosurilor neplăcute. Important este să facem diferența între antiperspirante și deodorante: primele au doar rolul de a reduce mirosul corpului și nu conțin săruri de aluminiu, ci doar parfum și compuși antibacterieni, în vreme ce antiperspirantele sunt menite să reducă transpirația', precizează medicul dermatolog.

Cât de periculoase sunt sărurile de aluminiu din antiperspirante și care sunt riscurile

Majoritatea cancerelor de sân se dezvoltă în partea superioară a sânului, adică în zona cea mai apropiată de axilă, unde este aplicat antiperspirantul. Conform studiilor, substanțele chimice din antiperspirante, inclusiv sărurile de aluminiu, sunt absorbite în organism cu ușurință, mai ales atunci când pielea este proaspăt epilată.

Citește și 2 obiecte de uz zilnic, factori de risc pentru cancerul de sân

Apoi, aceste substanțe interacționează cu ADN-ul și pot produse modificări cancerigene în celule sau pot interfera cu estrogenul, hormonul feminin care influențează creșterea celulelor asociate cancerului mamar.

Cum poți preveni cancerul mamar fără să renunți la antiperspirante

Dacă te îngrijorează prezența sărurilor de aluminiu în antiperspirante, ai mai multe opțiuni: poți folosi produse cu concentrație mică de aluminiu sau fără aluminiu sau poți alege să scapi de transpirație apelând la toxina botulinică sau la iontoforeză. Un compus natural al aluminiului este piatra de alaun, a cărei folosire nu prezintă riscuri pentru sănătate, și care intră în compoziția anumitor mărci de antiperspirante.

Citește și Care sunt riscurile loviturilor în zona sânilor? Favorizează sau nu apariția cancerului mamar?

Sursă foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului