Cum a ajuns o boală mortală să stea la baza unei descoperiri epocale pentru frumusețe: botoxul

O boală infecțioasă mortală cauzată de o neurotoxină a fost punctul de plecare pentru o descoperire care a schimbat fața oamenilor. Botulismul a ucis în trecut mii de oameni. Astăzi, botoxul este deopotrivă adulat sau controversat.


În definitiv, la mijloc este una dintre cele mai mortale toxine din lume. Cea care provoacă botulismul, boala de care bunicii și străbunicii noștri vorbeau în șoaptă. Ce face botulismul? Provoacă paralizii. Unde se găsea? În mediile cu foarte puțin oxigen, cum sunt conservele, de exemplu. Și deși botulismul este o boală care a urmărit omenirea de la începuturile civilizației, abia în secolul XIX un fizician entuziast a remarcat că un număr mare de pacienți s-a îmbolnăvit grav după consumul unui anume cârnat de la măcelărie. A publicat imediat o teză în care explica simptomele bolii produse de cârnați.

La început a fost medicina…

În 1885 un profesor din Belgia, specialist în microbiologie, a studiat lucrarea predecesorului său și a corelat-o cu întâmplările tragice care au zguduit lumea în acele vremuri: în timpul unei înmormântări toți membrii unei formații de muzică funerară au decedat după ce au consumat castraveți murați și cârnați. Acesta a reușit performanța de a izola în laborator un microorganism anaerobic pe care l-a denumit Bacillus Botulinum, după traducerea din limba latină a cuvântului botulus care înseamnă… cârnat. În ziua de astăzi, bacteria poartă numele științific de Clostridium Botulinum. Ceea ce au descoperit cei doi oameni de știință a fost un lucru fără echivoc: toxina botulinică, chiar și în doze extrem de mici poate fi mortală.

Destul de recent, prin 1970, lumea medicală a descoperit că o particulă minusculă din această toxină poate fi folosită în scop terapeutic. Un medic oftalmolog din San Francisco a început să folosească un derivat din toxina botulinică de tip A pentru tratarea blefarospasmului (clipitul involuntar). Aproape în aceeași perioadă s-a început tratarea strabismului. Astfel că în anii 80 tot mai mulți medici oftalmologi și neurologi au început să folosească toxina botulinică pentru a trata ochii încrucișați, clipirea necontrolată și spasmele faciale.

toxina botulinica

Apoi a intervenit estetica…

În 1987 un medic oftalmolog a realizat faptul că în urma unui tratament pe care-l efectua unei paciente, acesteia i s-a decongestionat vizibil fața. Și de aici au început experimentele. Prima încercare a fost făcută pe o asistentă medicală, care a fost de acord să i se injecteze substanța ce conține toxină botulinică în ridurile de expresie de la frunte. În mai puțin de o săptămână toată lumea a remarcat faptul că asistenta căpătase o nouă privire, mult mai luminoasă, și o expresie mai tinerească a chipului. Această asistentă este pacientul zero al Botoxului.

Chiar dacă acest experiment a avut loc în 1987, a fost nevoie de un deceniu pentru ca lumea să vadă efectele Botoxului. Ideea de la care s-a plecat în acest experiment era una înfricoșătoare: o toxină mortală îți poate paraliza mușchii, relaxându-i, ștergând astfel liniile și ridurile fine. Până și dermatologii aveau temeri la aceste afirmații. Dar vestea despre această toxină a circulat ca vântul și ca gândul: conferințele medicale care vizau acest subiect au devenit un succes absolut, toată lumea medicală voia să vadă și să audă știri despre acest subiect fenomenal.

Înainte și după

Sigur că la început nimeni nu voia să recunoască micile retușuri din zona ochilor, nimeni nu explica de ce laba gâștei de la ochi a dispărut ca prin minune… În 2007 prima actriță care a vorbit deschis, fără menajamente despre intervențiile cu botox asupra feței a fost Virginia Madsen, starul din Candyman. A urmat-o apoi fosta Miss America devenită actriță și cântăreață de succes, Vanessa Williams. Ziarele, revistele și toate publicațiile au admis la unison: se descoperise un elixir, care injectat acolo unde trebuie, ridica ordinarul la rang la extraordinar. În 2002 un titlu din Harpers Bazaar a aprins imaginația tuturor femeilor: ”Vă dați seama că puteți arăta mai tinere în câteva secunde fără niciun efect secundar?”

Era perioada în care revistele glossy făceau legea: tot ce se scria era credibil, verificat, studiat, demn de urmat.

Din păcate, în această goană după tinerețea veșnică mulți au pierdut simțul măsurii: deopotrivă esteticieni sau doritori de frumusețe, pacienți dornici să păcălească timpul. Efectele devastatoare ale injectării cu botox fac deliciul internetului, iar pozele cu fețele mutilate de această substanță nu sunt puține. Rămâne ca fiecare om să judece în ce măsură ridurile feței înseamnă o viață trăită din plin. Iar lipsa lor va fi oare tradusă ca frumusețea absolută?

Florentina Mușat

Foto: Shutterstock

Citește și:

Botoxul – aliat sau dușman?

Masca naturală care înlocuiește cu succes botoxul

Mezobotox: Cum să scapi de riduri fără a avea faţa îngheţată'

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete