Ce sunt, de fapt, shake-urile și când este recomandat să le consumi

Când vorbim despre shake-uri, ne gândim la diete și la slăbit. Aceste preparate au apărut mai întâi ca deserturi ușoare și care se prepară rapid. Cu timpul, însă, nutriționiștii și-au dat seama că, prin consistența lor și prin diversitatea de rețete, sunt foarte potrivite pentru nevoi alimentare speciale.

Totul a pornit de la englezescul milkshake – un aliment pe bază de lapte, cu o consistență între băutură și cremă. Ca să ajungă la această consistență, în lapte se pune pulpă de fructe zdrobită, înghețată, siropuri de caramel, de ciocolata sau de fructe. Suna delicios, dar nu tocmai dietetic, nu-i așa?

Ce sunt shake-urile

Termenul de milkshake apare tipărit pentru prima dată în 1885 și se referă la o băutură pentru adulți care conține lapte, ouă crude și whiskey. Dar, pe la începutul secolului trecut, s-a făcut o demarcație: ce e cu alcool este cocktail; ce e cu lapte și ingrediente dulci din cele pomenite mai sus este milkshake.

Înainte de blenderul electric, era telul manual. Puneai într-un vas rezistent lapte, înghețată, zahăr și diverse alte ingrediente, după gust. Le băteai cât te țineau puterile, timpul și răbdarea.

În 1911, compania Hamilton Beach inventează mixerul pentru băuturi, care devine un produs foarte popular, nelipsit din baruri. În 1922, odată cu apariția blenderului electric, milkshake-urile trec la următorul nivel. Se prepară mai rapid și permit adăugarea unor ingrediente mai greu de zdrobit și omogenizat, ca pulpa de fructe sau gheața.

Citește și Diete celebre şi ciudăţenii dietetice

Rețeaua Dairy Queen este prima care introduce milkshake-ul în meniurile de tip fast – food, în 1949. O altă invenție, mica și banală, se leagă de popularitatea băuturilor milkshake: paiul flexibil.

În 1937, americanul Joseph Friedman, privind-o pe una dintre fiicele lui cum se chinuia să bea un milkshake cu paiul drept (din sticlă, pe vremea aceea), s-a gândit cum ar putea să-i facă viața mai ușoară. Și a creat acest lucrușor la care nu se gândise nimeni pâna atunci: paiul flexibil. Sigur, nu a putut inventa o sticlă flexibilă, așa că l-a facut din hârtie cerată. Recent, hârtia a fost înlocuită de plastic.

Când se recomandă consumul de shake-uri

Nutriționiștii au căutat întotdeauna soluții pentru pacienții lor cu probleme de alimentație. Din varii motive, a fost necesar să le compuna meniuri care să elimine alimentele solide, dar să le asigure nutrienții necesari. Și nu întotdeauna laptele era tolerat. Atunci, au compus rețete din care au eliminat laptele, deci și cuvântul „milk'. Așa s-a ajuns la ceea ce se numește, simplu, shake.

Într-un shake gândit de un nutriționist, ai exact ingredientele de care ai nevoie conform cerințelor organismului, ingredientele pe care le tolerezi – și le ai în proporția optimă pentru tine. Simplu, nu-i așa?

Un tip de shake poate fi recomandat pentru cei care au nevoie de aport proteic și caloric suplimentar în perioade de activitate fizică intensă. Un alt tip, în perioadele de convalescență și recuperare, pentru ca digestia să meargă mai bine și să nu apară complicații. Și, în sfârșit, ajungem și la curele de
slăbire, mergând până la cazurile extreme, când pacientul este pregătit pentru o intervenție chirurgicală bariatrică. El trebuie mai întâi să scape
de un număr important de kilograme, pentru ca intervenția să se poată face în siguranță.

Regimul alimentar prescris se bazează, timp de două săptămâni până la o lună, exclusiv pe shake-uri. Pe baza balanței energetice stabilite de nutriționist, poți să-ți creezi propriile rețete, pentru că internetul este plin de calculatoare de calorii pentru shake-uri. Introduci ingredientele și gramajul fiecăruia și afli ce aport caloric înseamnă. Apoi alegi cum să consumi caloriile adăugate.

Citește și Pofta de dulce trădează o durere sufletească. Ce soluție ne oferă medicul nutriționist Mihaela Bilic

Autor: Mihaela Serea

Sursa foto: pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate