Ce presupune histerosonografia, procedura de investigare a trompelor uterine
Histerosonografia este singura investigație care permite vizualizarea dimensiunilor și a permeabilității trompelor uterine. Se recomandă în special în cazurile în care sarcina nu apare pe cale naturală, patologia trompelor uterine fiind una dintre principalele cauze de infertilitate cu care se confruntă femeile.
De asemenea, cu ajutorul acestei proceduri se urmăresc și anomaliile uterine, leziunile intrauterine, polipii, fibroamele uterine, sinechiile și mai ales permeabilitatea tubară. Tot prin intermediul acestei investigații se pot determina și cauzele sângerărilor anormale ce au loc în timpul menstrei abundente, dar și între menstre sau după instalarea menopauzei. Histerosonografia este de ajutor și atunci când sunt detectate anomalii endometriale și intracavitare în timpul unei ecografii transvaginale sau în cazul anomaliilor uterine congenitale sau dobândite (uter unicorn, uter bicorn, sept uterin, cavitate uterină arcuată). Se efectuează sub ghidaj ecografic. Cel mai bun moment pentru a efectua histerosografia este în zilele 5-10 ale ciclului menstrual. Este o procedură contraindicată în sarcină. Înainte de efectuarea investigației, vezica urinară trebuie golită.
Histerosonografia – procedură de investigare a trompelor uterine
Multe dintre paciente se tem de durerea pricinuită de această investigație, de aceea se feresc de ea. Însă nu există altă cale minim invazivă de vizualizare a trompelor uterine, iar procedura nu durează mult și nu este decât puțin dureroasă în cazul celor care nu au trompele permeabile. Înainte de această investigație, recomandăm efectuarea unui test de secreții, pentru a evita prezența vreunei infecții care s-ar putea înrăutăți odată cu realizarea histerosonografiei', a precizar dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Histeronosografia se realizează folosind o soluție salină ce se introduce printr-un cateter subţire, foarte flexibil, prin colul uterin până în cavitatea uterină. În timpul injectării, se pot resimți crampe ușoare sau senzație de presiune, caz în care se poate administra, la cererea pacientei, un antispastic intramuscular pentru reducerea disconfortului. Procedura durează maximum jumătate de oră.
Foto: Shutterstock
Citește și:
Alternativa Oliviei Steer la vaccinul antigripal. Postarea vedetei a stârnit discuții aprinse
Umidificarea aerului din casă – iată ce beneficii nebănuite are