Bolile venelor

Spre deosebire de circulatia sangelui in artere, care se produce activ, ca urmare a actiunii de pompa a inimii, intoarcerea sangelui prin sistemul venos se produce pasiv, fiind facilitata de contractia musculaturii de la nivelul mainilor si picioarelor.

Deasemenea venele, si in special cele de la nivelul picioarelor sunt prevazute cu valvule in interiorul lor, care sunt indispensabile unei circulatii unidirectionale antigravitationale. Absenta sau lezarea acestora constituie un factor favorizant pentru aparitia varicelor.

In plus circulatia sangelui in vene se face la un nivel de presiune scazut, astfel incat riscul de incetinire a fluxului la acest nivel si implicit riscul de formare de cheaguri este mai mare ca in artere. Bolile venelor se impart in 2 categorii mari: blocajul circulatiei printr-un cheag de sange (tromboza) si drenajul venos inadecvat (insuficienta).

Tromboza:
Cel mai frecvent este localizata la nivelul venelor membrelor inferioare, dar poate sa apara in anumite conditii si la brate sau sa aiba alte localizari. In functie de vena afectata este superficiala sau profunda. Boala este o combinatie de tromboza si inflamatie fiind denunita si tromboflebita.

Tromboza venoasa superficiala se poate observa cu usurinta. Vena apare ca un cordon rosu, tumefiat, cald, sensibil la atingere, chiar dureros. Cel mai frecvent apare la nivelul unor vene varicoase, dar mai poate fi intalnita dupa punctii venoase sau la bolnavii de cancer. Tromboflebita superficiala este mai degraba deranjanta decat periculoasa pentru ca probabilitatea ca trombul (cheagul) sa se fragmenteze si sa embolizeze (migreze) este foarte mica. Se recomanda tratament local antiinflamator si cu unguente pe baza de heparina, fara sa necesite spitalizare.

Tromboza venoasa profunda, adica blocarea venelor profunde printr-un cheag de sange, trebuie tratata in schimb cu multa atentie, pentru ca, spre deosebire de cea superficiala riscul de embolizare este foarte mare, boala putandu-se complica cu aparitia tromembolismului pulmonar (prin migrarea cheagului in circulatia pulmonara), care poate fi de multe ori letal.

Formarea cheagului de sange este favorizata de mai multi factori:

  • stagnarea sangelui in sistemul venos (imobilizari prelungite date de boli cronice sau interventii chirurgicale sau prin compresia venelor data de tumori)
  • lezarea peretelui venos (cel mai adesea dupa operatii)
  • tendinta spontana la coagulare (in boli primare, mostenite- ex. trombofilii sau secundar: la bolnavii de cancer, indusa de medicamente: anticonceptionale mai ales la femei fumatoare peste 30 ani, chimioterapice, imunosupresoare).

Se intalneste mai frecvent decat in populatia generala, la femeile insarcinate (uterul comprima venele, iar modificarile hormonale afecteaza coagularea normala a sangelui) sau la cei care calatoresc mult cu avionul.

Se manifesta prin: cresterea de volum (umflarea) membrului afectat- este de obicei unilaterala, durere la acest nivel, piele rosie, calda, senzatia de picior greu. Daca ai aceste simptome mergi la medic pentru ca doar el poate diferentia tromboza venoasa profunda de boli cu simptome asemanatoare. Nu neglija un picior sau un brat umflat pentru ca poti dezvolta complicatii importante.

In afara tromembolismului pulmonar care este o boala foarte grava, tromboza venoasa profunda tratata incorect poate determina distructia valvulelor cu instalarea a ceea ce doctorii numesc sindrom posttrombotic. Piciorul ramane umflat, dureros si de multe ori pot aparea ulceratii la nivelul pielii. Din pacate in acest moment medicul nu are la indemana foarte multe optiuni terapeutice.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate