Reţete cosmetice şi tratamente din medicina ayurveda

ayurveda

Incearca si tu retetele cosmetice pe baza de plante si alimentatia echilibrata preluate din medicina ayurveda.

Ce este ayurveda?
Ayus inseamna „longevitate”, iar veda, „stiinta”. Ayurveda este o medicina naturala provenita din Vede, texte fundamentale ale vechii civilizatii din India. Ea considera omul ca pe o entitate indivizibila, formata din date fiziologice, psihologice, comportamentale si de mediu inconjurator in care se inscrie.

Esenta acestei stiinte consta in credinta conform careia intre corp si spirit exista o legatura puternica, aceste doua elemente fiind nedisociabile. Prin urmare, pentru a avea o forma fizica buna si un corp sanatos, trebuie sa ne cream liniste interioara, sa fim impacati cu noi insine, sa ne punem ordine in ganduri.

Ingrijirea fetei

Conform credintelor ayurvedice, cel mai bun tratament pentru tenul tau nu consta in creme scumpe, nici in sedinte cosmetice lungi si repetate, ci e foarte simplu si la indemana: temperamentul vesel.

Acesta este un „produs cosmetic” al sufletului, prin care tenul isi redobandeste stralucirea datorita linistii interioare. Desigur, exista si retete naturale recomandate pentru curatarea si hidratarea tenului, bazate pe apa, zer, lapte, petale de trandafiri si pietre pretioase.

Lapte de toaleta cu miere din flori de munte

Pentru toate tipurile de piele:

  • jumatate lingurita de miere din flori de munte
  • 1 lingura lapte
  • cateva picaturi de apa de trandafiri.

Laptele se incalzeste usor, intr-o cratita sau la bain-marie, se lasa sa se raceasca putin, apoi se dilueaza mierea si, la sfarsit, se adauga apa de trandafiri. Acest lapte reface pielea obosita si uscata, o face mai neteda si ii reda stralucirea frumoasa a sanatatii.

Lotiune demachianta si purificatoare

Pentru pielea sensibila:

  • 2 linguri de zer sau 2-3 lingurite de lapte sau 2-3 linguri de gel de aloe vera.

Zerul, laptele si gelul de aloe sunt demachiante naturale, care purifica si trateaza pielea. Pentru pielea sensibila si afectata de cuperoza, zerul are o actiune deosebit de calmanta si curativa.

Ingrijirea ochilor

Pornind de la zicala „ochii sunt oglinda sufletului”, e important sa stii sa-i folosesti „moderat”, „corect” si „suficient”. Nu sta prea mult in fata televizorului, a calculatorului, nu citi in mers, nu sta mult la soare, nu manca foarte condimentat, nu te expune la fum.

Picaturi si comprese ocular

Cand ochii tai sunt obositi, rosii si inflamati, picaturile sau compresele cu gel de aloe vera, apa de trandafiri ori alte substante curative sunt foarte eficace. Cateva picaturi de ghee (unt purificat ayurvedic) lichid picurate in ochi echilibreaza tulburarile vizuale, calmand totodata inrosirile, oboseala si iritatiile.

Compresa starurilor

Se pun doua frunze proaspete de varza in apa clocotita, apoi se lasa putin sa se raceasca. Se asaza frunzele moi, ca niste comprese, pe ochii inchisi si se lasa circa 10-15 minute. Varza este cunoscuta de mult timp pentru proprietatile sale dezintoxicante si calmante. Acest remediu simplu este folosit frecvent de starurile de la Hollywood.

Ingrijirea dintilor si a gurii

In urma cu multe secole, oamenii foloseau crengute de salcam sau de palmier ca periute de dinti naturale. Acum, din frunzele copacilor respectivi si din plantele medicinale se prepara o pudra dentara care poate inlocui pasta de dinti obisnuita. Iar lamaia indeparteaza petele si alte coloratii nedorite de pe dinti.

Pudra dentara cu condimente

  • jumatate lingurita de cuisoare
  • jumatate lingurita de ghimbir
  • 1 lingurita de marar
  • 1 strop de piper negru
  • 1 strop de cardamom (toate condimentele trebuie sa fie uscate si fin macinate).
  • 1-2 picaturi de ulei esential de menta

Aceasta pudra este destul de tare, datorita ghimbirului si piperului din compozitie. Cuisoarele au o putere antiseptica, iar mararul aduce o nota racoritoare. Solutie cu salvie si miere pentru clatirea gurii

  • 1 cana cu apa
  • 1/8 lingurita miere de salvie
  • 2 lingurite frunze de salvie proaspat culese sau 1 lingurita frunze de salvie uscate

Lasa sa dea in clocot trei-cinci minute, pune frunzele de salvie in apa, ia de pe foc si lasa sa infuzeze zece minute, cu capacul pus; apoi strecoara decoctul. Dupa ce s-a racit la 35°C, amesteca cu mierea. Plantele uscate sunt mai concentrate decat cele proaspete si aroma lor e mai intensa; din acest motiv, foloseste o cantitate mai mica. Aceasta solutie e recomandata pentru alinarea durerilor de gat, inflamarea amigdalelor si pentru sangerari ale gingiilor.

Ingrijirea picioarelor

Ayurveda considera ca forma picioarelor ne „informeaza” despre natura si dispozitiile fiecaruia dintre noi; astfel, gleznele fine, calcaiele rotunde si degetele lungi indica o viata lunga. Se mai spune ca degetele puternice prevestesc fericirea, iar cele carnoase anunta o viata plina de placeri.

Baie racoritoare pentru picioare

  • 2 l apa
  • cateva flori de lavanda
  • menta, tei, rozmarin (proaspat sau uscat)
  • ulei de santal sau de trandafir

Lasa apa sa dea in clocot si toarn-o peste plante si flori. Lasa sa infuzeze timp de 20 minute, apoi strecoara. Scalda-ti picioarele timp de zece minute in acest decoct, apoi clateste-le cu apa rece, sub dus. Dupa aceea, maseaza-le cu ulei de santal sau de trandafir. Aceasta baie revitalizeaza picioarele obosite, iar parfumul sau amplifica starea de bine.

Pudra contra transpiratiei

  • 2 linguri faina de orez
  • 2 linguri de malai
  • 3-4 picaturi ulei de muscata

Se amesteca faina de orez cu malaiul, se adauga uleiul de muscata si se amesteca incet. Cel mai bine ar fi sa torni pudra intr-un recipient cu gaurele, apoi sa iti pudrezi picioarele. Muscata are proprietati antiseptice si dezinfectante. Aceasta pudra reduce transpiratia picioarelor, parfumandu-le.

10 sfaturi pentru echilibru intre minte, spirit si corp

Ayurveda spune ca adevarata frumusete nu poate veni decat din interior, din constiinta. Aceasta actioneaza direct asupra corpului, producand emotii, ganduri, care vor fi comunicate fiecareia dintre celulele organismului. Atingand aceasta parte, cea mai profunda din noi insine, cea care echilibreaza fiinta, activam aceasta inteligenta a corpului si stabilim o relatie de armonie cu mediul inconjurator.

Aceasta idee este prezenta in etimologia termenului „cosmetic”, derivat din grecescul kosmos (univers, ordine a lumii). Si in alte civilizatii din vechime, precum cea a Chinei, a Egiptului faraonic sau a Greciei Antice gasim, ca si in traditia vedica, acel ideal de viata si, deci, ordinea lumii.

In acest context, idealul omului consta in a avea o personalitate charismatica, un caracter nobil, care isi urmeaza legea sa intima si devine, datorita radiatiei sale interioare si exterioare, o sursa de armonie si de fericire pentru anturajul sau.

Cele zece recomandari te ajuta sa fii in armonie cu tine insati si cu mediul inconjurator:

  1. Adapteaza mesele zilnice in functie de tipul tau de constitutie. Daca prietenului tau ii place foarte mult carnea de porc, nu inseamna ca trebuie sa consumi si tu des acest tip de carne.
  2. Alimentele trebuie sa fie usor digerabile, preparate dupa metode „blande” (cat mai putin tratate termic), daca e posibil, pe baza de produse biologice.
  3. Mananca in liniste, calma, savureaza realmente masa.
  4. Bea apa calda, cu inghitituri mici, impartite pe toata durata zilei.
  5. Plimba-te cateva minute prin ploaie.
  6. Nu neglija activitatea fizica. Alege fie gimnastica matinala, fie meditatia, fie pozitiile yoga.
  7. Lamureste lucrurile cu tine insati si cu cei din jur. Acorda-ti tot timpul necesar pentru rezolvarea unei probleme dificile.
  8. Gandeste intotdeauna pozitiv.
  9. Exerseaza-ti memoria citind, dezlegand cuvinte incrucisate sau desfasurand o activitate creatoare.

10.Evita alcoolul, tutunul si alimentatia nesanatoasa.

Gandharva Veda, muzica naturii

„Muzica Gandharva este universala. Isi gaseste locul in orice tinut, in orice suflet de om, in orice societate. Este limbajul binecuvantarii, stiinta si arta binecuvantarii, cantecul naturii.” (Maharishi)

Alimentatia sanatoasa bazata, pe cat posibil, pe produse biologice, meditatia, yoga si tratamentele cosmetice naturale nu sunt singurele recomandari ayurveda pentru sanatatea corpului si a mintii.

Putem sa aducem in discutie si terapia prin muzica: Gandharva Veda. Termenul provine din vechile tratate vedice si inseamna „stiinta sunetelor”.

Conform acestei intelepciuni ancestrale, orice ordine si armonie a universului se bazeaza pe muzica eterna a naturii. Melodiile sale exprima aceste vibratii cosmice, facandu-le perceptibile, reduc stresul emotional, contribuind la redobandirea propriului ritm. Aceasta terapie prin muzica poate sa ampli-fice efectele unui tratament medical, diminuand simptomele cauzate de stres, precum durerile de cap, depresia ori nervozitatea.

Cel mai bine este sa asculti muzica Gandharva timp de 10-15 minute seara, inainte de culcare, pentru ca are un efect relaxant, linistitor; asaza-te intr-un loc cat mai confortabil, cu ochii inchisi. Poti sa observi puterea echilibranta a muzicii vedice luandu-ti pulsul dupa cele zece minute de auditie. Vei observa frecventa clara si regulata a pulsarilor.

Cele sapte dhatu, structuri fundamentale ale corpului

Termenul dhatu denumeste cele sapte tesuturi corporale sau structuri fundamentale din care este alcatuit corpul omenesc.
Rasa – limfa, citoplasma, mucoasele, substantele nutritive intercelulare. Daca pielea ta are un aspect uscat, inseamna ca rasa este deficitara.
Rakta – globulele rosii, sangele. La femei, tulburarile menstruale pot sa se manifeste printr-o piele umflata si prost vascularizata.
Mamsa – denumeste tesutul muscular. Practicarea unui sport intareste echilibrul muscular, deci si componenta mamsa.
Meda – grasimea, sebumul. Pentru echilibrare, ayurveda recomanda ghee, untul purificat.
Asthi – tesuturile conjunctive, tesuturile de sustinere, parul si unghiile. Tulburarile lui asthi se manifesta prin osteoporoza.
Majja – maduva osoasa si celulele cerebrale. Gimnastica intelectuala si stimulii fiziologici apara majja.
Sukra – glandele (odorante, sudoripare, sebacee). Laptele, mierea, stafidele, curmalele si alunele sunt alimente care activeaza sukra, cu rol in pastrarea frumusetii.

Site-uri web cu muzica Gandharva

Info
Articol realizat pe baza unor extrase din cartea Ayurveda pentru femei. Produse naturale, exercitii fizice si de relaxare, texte milenare din cultura vedica, editata de Pro Editura si Tipografie. Retetele naturiste si terapiile propuse in carte sunt inspirate de vechea cultura vedica si au fost adaptate la tipurile de piele occidentale.

Text: Malina Sterea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste